Antena

Leguma care îți îmbunătățește dieta. Cum te ajută acest aliment obișnuit

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 decembrie 2023, 08:09

Un aliment obișnuit, cum este varza, îți poate asigura numeroase beneficii pentru sănătate. Aceasta poate fi ușor depozitată în frigider și poate fi adăugată într-o serie de preparate. Citește despre leguma care îți îmbunătățește dieta.

Reclamă

Varza este o legumă cruciferă, care asigură concentrații ridicate de: vitamina C, vitamina K și fibre. Poate fi inclusă în rețete culinare, precum: ciorbă, sarmale, lasagna sau rondele. Eventual, poate fi consumată ca garnitură la diferite mâncăruri.

Leguma care îți îmbunătățește dieta

Varza are o textură crocantă și o aromă care o diferențiază de celelalte alimente. Se înrudește cu alte legume, cum ar fi: broccoli, varză de Bruxelles sau kale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, kale este o altă legumă cu frunze verzi, care face parte din familia cruciferelor. Aceasta are un profil nutritiv bogat în: vitamina A, vitamina C, vitamina K, fibre, antioxidanți și fier. 

Totodată, varza roșie conține antocianine, substanțe fitochimice cu potențial antiinflamator. Aceasta reprezintă o sursă bună de izotiocianați, o altă familie de fitochimice. Acestea pot contribui la diminuarea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Reclamă

Poate susține sănătatea inimii

Leguma care îți îmbunătățește dieta poate susține sănătatea inimii. Kaempferolul și quercetina prezente în varza verde și cianurile din varza roșie ar putea susține funcționarea sănătoasă a inimii. Consumul regulat și ridicat de legume crucifere poate diminua numărul de calcificări aortice abdominale, care reprezintă un factor de risc pentru afecțiuni cardiovasculare.

Poate avea efecte anticancerigene

Varza conține nutrienți care pot avea efecte anticancerigene, cum ar fi vitamina C și glucozinolați. O dietă bogată în vitamina C poate preveni: cancerul pancreatic, cancerul de sân și cancerul pulmonar. Iar glucozinolații pot diminua substanțele toxice din urină, conform Eating Well.

Poate avea efecte antiinflamatoare

Leguma care îți îmbunătățește dieta poate avea efecte antiinflamatoare. Kaempferolul, quercetina și apigenina reprezintă cei mai prezenți antioxidanți în varza verde, în timp ce cianidina este cea mai răspândită în varza roșie. Kaempferolul poate preveni cancerul, iar cianinele pot avea proprietăți ancancerigene și antidiabetice. Mai mult, varza poate diminua riscul de instalare a obezității.

Reclamă

De asemenea, varza are glucozinolați. Aceștia pot reacţiona cu proteinele de semnalizare din celule care produc: enzime antioxidante, enzime antiinflamatorii, proteine ​​şi alte molecule ce pot proteja celulele.

Conține multă vitamina C

Varza conține concentrații ridicate de vitamina C, care îi pot oferi potențiale proprietăți anticancerigene și pot susține sănătatea pielii. Leguma care îți îmbunătățește dieta te poate proteja împotriva efectelor razelor ultraviolete și poate încetini procesul de îmbătrânire.

În plus, vitamina C contribuie la: vindecarea rănilor, îmbunătățirea sistemului imunitar, diminuarea severității anumitor boli parodontale și absorbția fierului, un mineral important pentru sănătatea organismului.

Poate sprijini sănătatea oaselor și poate contribui la coagularea sângelui

Vitamina K prezentă în varză poate ajuta coagularea sângelui și poate sprijini sănătatea oaselor, potrivit Everyday Health. Această vitamină este solubilă în grăsimi. De aceea poate fi util să consumi varză alături de o sursă de grăsimi alimentare pentru a asigura absorbția. Multe alimente gătite împreună cu varza conțin în mod natural grăsimi, cum ar fi carnea de vită și peștele gras.

Poate avea efecte benefice asupra digestiei

Datorită sursei importante de fibre insolubile conținute, varza poate ameliora problemele digestive, precum constipația și diareea, fiind leguma care îți îmbunătățește dieta. În același timp, poate adăuga volum scaunului și poate sprijini mișcările intestinale regulate. Totuși, compușii sulfurici din varză ar putea provoca gaze și balonare. Prin urmare, poate fi mai avantajos să crești treptat cantitatea consumată pentru a determina nivelul de toleranță.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon