Leguma care îți îmbunătățește dieta. Cum te ajută acest aliment obișnuit

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 decembrie 2023, 08:09

Un aliment obișnuit, cum este varza, îți poate asigura numeroase beneficii pentru sănătate. Aceasta poate fi ușor depozitată în frigider și poate fi adăugată într-o serie de preparate. Citește despre leguma care îți îmbunătățește dieta.

Reclamă

Varza este o legumă cruciferă, care asigură concentrații ridicate de: vitamina C, vitamina K și fibre. Poate fi inclusă în rețete culinare, precum: ciorbă, sarmale, lasagna sau rondele. Eventual, poate fi consumată ca garnitură la diferite mâncăruri.

Leguma care îți îmbunătățește dieta

Varza are o textură crocantă și o aromă care o diferențiază de celelalte alimente. Se înrudește cu alte legume, cum ar fi: broccoli, varză de Bruxelles sau kale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, kale este o altă legumă cu frunze verzi, care face parte din familia cruciferelor. Aceasta are un profil nutritiv bogat în: vitamina A, vitamina C, vitamina K, fibre, antioxidanți și fier. 

Totodată, varza roșie conține antocianine, substanțe fitochimice cu potențial antiinflamator. Aceasta reprezintă o sursă bună de izotiocianați, o altă familie de fitochimice. Acestea pot contribui la diminuarea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Reclamă

Poate susține sănătatea inimii

Leguma care îți îmbunătățește dieta poate susține sănătatea inimii. Kaempferolul și quercetina prezente în varza verde și cianurile din varza roșie ar putea susține funcționarea sănătoasă a inimii. Consumul regulat și ridicat de legume crucifere poate diminua numărul de calcificări aortice abdominale, care reprezintă un factor de risc pentru afecțiuni cardiovasculare.

Poate avea efecte anticancerigene

Varza conține nutrienți care pot avea efecte anticancerigene, cum ar fi vitamina C și glucozinolați. O dietă bogată în vitamina C poate preveni: cancerul pancreatic, cancerul de sân și cancerul pulmonar. Iar glucozinolații pot diminua substanțele toxice din urină, conform Eating Well.

Poate avea efecte antiinflamatoare

Leguma care îți îmbunătățește dieta poate avea efecte antiinflamatoare. Kaempferolul, quercetina și apigenina reprezintă cei mai prezenți antioxidanți în varza verde, în timp ce cianidina este cea mai răspândită în varza roșie. Kaempferolul poate preveni cancerul, iar cianinele pot avea proprietăți ancancerigene și antidiabetice. Mai mult, varza poate diminua riscul de instalare a obezității.

Reclamă

De asemenea, varza are glucozinolați. Aceștia pot reacţiona cu proteinele de semnalizare din celule care produc: enzime antioxidante, enzime antiinflamatorii, proteine ​​şi alte molecule ce pot proteja celulele.

Conține multă vitamina C

Varza conține concentrații ridicate de vitamina C, care îi pot oferi potențiale proprietăți anticancerigene și pot susține sănătatea pielii. Leguma care îți îmbunătățește dieta te poate proteja împotriva efectelor razelor ultraviolete și poate încetini procesul de îmbătrânire.

În plus, vitamina C contribuie la: vindecarea rănilor, îmbunătățirea sistemului imunitar, diminuarea severității anumitor boli parodontale și absorbția fierului, un mineral important pentru sănătatea organismului.

Poate sprijini sănătatea oaselor și poate contribui la coagularea sângelui

Vitamina K prezentă în varză poate ajuta coagularea sângelui și poate sprijini sănătatea oaselor, potrivit Everyday Health. Această vitamină este solubilă în grăsimi. De aceea poate fi util să consumi varză alături de o sursă de grăsimi alimentare pentru a asigura absorbția. Multe alimente gătite împreună cu varza conțin în mod natural grăsimi, cum ar fi carnea de vită și peștele gras.

Poate avea efecte benefice asupra digestiei

Datorită sursei importante de fibre insolubile conținute, varza poate ameliora problemele digestive, precum constipația și diareea, fiind leguma care îți îmbunătățește dieta. În același timp, poate adăuga volum scaunului și poate sprijini mișcările intestinale regulate. Totuși, compușii sulfurici din varză ar putea provoca gaze și balonare. Prin urmare, poate fi mai avantajos să crești treptat cantitatea consumată pentru a determina nivelul de toleranță.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Obiceiuri sănătoase pentru un adult tânăr. Cum poți avea un stil de viață echilibrat
Obiceiuri sănătoase pentru un adult tânăr. Cum poți avea un stil de viață echilibrat
Obiceiuri sănătoase pentru un adult tânăr. Cum poți avea un stil de viață echilibrat
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Reclamă
PARTENERI
icon