Deficiențele de nutrienți pot crește riscul de diabet de tip 2. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea afecțiunilor cronice. Pentru realizarea acestei revizuiri sistematice, s-au bazat pe analiza mai multor studii.
Revizuirea sistematică a evaluat 132 de studii, care au inclus informații de la 52.501 participanți. Aceștia au avut vârste de minim 18 ani. Au fost excluse studiile axate pe diabetul gestațional, diabetul de tip 1 și persoanele cu vârste sub 18 ani. Datele au fost extrase cu ajutorul unei fișe standardizate. Aceasta a inclus caracteristicile studiului, datele demografice ale participanților și datele de prevalență.
Dietele bogate în legume și fructe pot preveni simptomele de diabet de tip 2
Cercetarea publicată în BMJ Nutrition Prevention & Health sugerează că oamenii cu diete bogate în legume și fructe pot avea un risc semnificativ mai scăzut de obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer. Aceasta se poate întâmpla inclusiv în cazul diabetului. Studiul asociază „foamea ascunsă” cu dezvoltarea acestei afecțiuni.
Termenul de „foame ascunsă” se referă la deficiențele nutriționale multiple. Practic, înseamnă un tip de dietă care poate fi suficient de bogată în calorii și energie, dar care include cantități reduse ale nutrienților necesari zilnic. Acest dezechilibru poate crește riscul de diabet de tip 2.
Printre cei mai întâlniți factori de risc ai diabetului zaharat de tip 2 se regăsesc: moștenirea genetică, factorii de mediu, stilul de viață sedentar, alimentația dezechilibrată și obezitatea. În același timp, analiza datelor sugerează că deficitul de micronutrienți în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 variază la nivel global. Aceasta se poate întâmpla din cauza diverselor obiceiuri alimentare, obiceiurilor asociate stilului de viață și practicilor culturale, conform The Sun.
Deficiențele de nutrienți pot crește riscul de diabet de tip 2
Scopul studiului a fost de a rezolva rezultatele contradictorii din studiile anterioare care s-au concentrat preponderent doar pe un micronutrient specific. Aproape jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 se confruntă cu deficiențe de vitamine și minerale esențiale. O parte dintre aceștia suferă de un deficit de vitamina D și magneziu, care ocupă un rol important pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și funcția insulinei, conform News-Medical.
Prevalența combinată a deficiențelor multiple de micronutrienți în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 a fost de 45,3%. Deficiențele s-au întâlnit mai frecvent în cazul femeilor decât al bărbaților. Deficitul de vitamina D a apărut ca fiind cel mai des întâlnit pentru că a afectat 60,45% dintre pacienți. Deficiența de magneziu a fost a doua ca prevalență, cu 41,95%.
Vitamina D, denumită și „vitamina soarelui”, ocupă mai multe roluri în organism. În general, se obține prin expunerea la soare și se poate asimila în cantități reduse din alimente. Printre cele mai importante funcții ale vitaminei D se pot enumera: menținerea sănătății oaselor, susținerea sistemului imunitar, sprijinirea sănătății cardiovasculare, prevenirea bolilor autoimune și echilibrarea greutății corporale.
Deficiența de fier a fost observată la 28% dintre participanți. Studiul a analizat inclusiv pacienții care folosesc metformină. În situația acestora, deficitul de vitamina B12 s-a dovedit mult mai mare spre deosebire de populația generală formată din persoane cu diabet zaharat de tip 2.