Potențialele cauze ale confuziei. Ce poate determina acest simptom

Publicat: 27 ianuarie 2024, 07:09

Confuzia poate fi un simptom al mai multor afecțiuni. Aceasta implică o serie de modificări la nivelul gândirii și atenției. În funcție de cauză, pot apărea și alte simptome. Citește despre potențialele cauze ale confuziei.

Când o persoană experimentează stări de confuzie, poate simți nesiguranță în ce privește: împrejurimile, identitatea și întâmplările recente. În cazurile mai severe, pot apărea senzații în care se simte deconectată de realitate sau poate avea dificultăți în a menține o gândire coerentă.

Potențialele cauze ale confuziei

O persoană confuză se poate rătăci ușor, poate deveni repede agitată, se poate speria fără un motiv realist și poate fi distrasă frecvent de la ce se întâmplă în jur. Mulți dintre pacienții internați în spitale se confruntă cu această problemă.

Cauzele confuziei pot fi complexe. Aceasta poate apărea în situația mai multor schimbări în organism și afecțiuni. Din acest motiv, doar un medic poate pune un diagnostic exact pentru a primi un tratament adecvat pentru problema pe care o ai.

Vârsta înaintată

Vârsta înaintată reprezintă un factor de risc semnificativ. În același timp, vârsta înaintată poate favoriza riscul de apariție a demenței și a altor tulburări cognitive ușoare. Tulburările cognitive ușoare se asociază cu problemele de gândire și memorie. Totuși, simptomele acestora sunt mai severe decât cele care apar odată cu procesul de îmbătrânire normal. În unele situații, deficiența cognitivă ușoară poate precede demența, potrivit Medical News Today.

Probleme senzoriale

Printre potențialele cauze ale confuziei se regăsesc problemele senzoriale, cum ar fi dificultățile de auz sau de vedere, care te pot predispune la confuzie, mai ales în cazul situațiilor noi. În plus, o persoană cu deficiențe, care nu are acces la dispozitivele de asistență obișnuite devine mai predispusă la confuzie. De exemplu, se poate întâmpla când persoanele cu deficiențe de auz își uită aparatele auditive acasă.

Împrejurimi necunoscute

O parte dintre oameni se confruntă cu confuzie în situații necunoscute, în special în perioadele de stres intens. În situația pacienților cu demență, aceștia au șanse mai mari de a experimenta această problemă în locuri necunoscute, fără indicii de memorie și puncte de referință.

Tulburări de anxietate

În cazurile severe, tulburările de anxietate pot cauza confuzie. Persoanelor cu anxietate le poate fi mult mai greu să se concentreze și să-ți mențină atenția asupra lucrurilor, care se întâmplă în jur. În plus, din cauza nivelurilor ridicate de cortizol, denumit și hormonul stresul, le poate fi mai dificil să rețină informații, conform Healthline.

Afecțiuni și boli cronice

O mulțime de afecțiuni și boli cronice pot provoca confuzie, mai ales atunci când acestea pot determina leziuni ale organelor, inclusiv la nivelul creierului. Printre acestea se pot regăsi: diabet, HIV-SIDA, cancer sau insuficiența organelor. De asemenea, infecțiile localizate la nivelului creierului se numără printre potențialele cauze ale confuziei.

Medicația

Orice medicament care modifică starea mentală poate determina confuzie, în special la persoanele cu alți factori de risc, ce îi pot favoriza instalarea. Printre acestea se regăsesc: opioidele, cum ar fi oxicodona, antihistaminicele, medicamentele pentru somn, anestezicele și benzodiazepinele, un grup de medicamente anxiolitice.

Intervențiile chirurgicale

Multe persoane se confruntă cu senzații de confuzie după ce efectele anesteziei încep să dispară. Aceasta apare mai frecvent la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată. În plus, durerea, medicamentele pentru tratarea durerii și împrejurimile necunoscute după operație pot crește riscul de confuzie.

De asemenea, riscurile anesteziei depind de starea generală de sănătate a pacientului. Acesta poate avea o alergie la unele substanțe sau poate suferi deja de diferite afecțiuni.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Boala Alzheimer poate afecta creierul în două faze distincte. Un studiu sugerează că poate produce efecte dăunătoare înainte de apariția simptomelor
Boala Alzheimer poate afecta creierul în două faze distincte. Un studiu sugerează că poate produce efecte dăunătoare înainte de apariția simptomelor
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
PARTENERI