Obiceiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Cum te poate ajuta stilul de viață

Publicat: 23 ianuarie 2024, 06:06

Procesul de îmbătrânire este preponderent influențat de factori genetici, însă, alimentația și alți factori, care țin de stilul de viață te pot face mai longeviv. Citește despre obiceiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire.

Vârsta cronologică a unei persoane poate fi evaluată în: ani, luni și zile, dar vârsta biologică este o reflectare a vârstei cronologice, combinate cu factori precum: genetică, stil de viață și mediu. Poți adopta câteva schimbări, care îți pot reduce vârsta biologică și te pot face să devii mai longeviv.

Obiceiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire

Există o serie de factori care influențează vârsta biologică a unei persoane, care nu pot fi modificați, cum ar fi genetica. În același timp, o parte dintre factori pot diminua vârsta biologică dacă ai grijă să-i influențezi în mod pozitiv.

O sănătate cardiovasculară bună poate încetini procesul de îmbătrânire biologic. Poți scădea riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și alte afecțiuni asociate înaintării în vârstă. Astfel, îți poți prelungi durata de viață.

De asemenea, probiotice pot încetini îmbătrânirea creierului. Acestea pot lupta împotriva problemelor cognitive asociate înaintării în vârstă.

Fă exerciții fizice constant

Exercițiile fizice sunt printre factorii principali, care te pot ajuta să-ți menții o vârstă biologică mai mică. Exercițiile aerobice pot contribui la întărirea sănătății inimii, pot face arterele mai flexibile, pot scădea tensiunea arterială și pot sprijini fluxul sanguin către creier. Antrenamentul de forță susține masa musculară și osoasă, care se reduce în mod natural pe masură ce înaintezi în vârstă.

Redu nivelul de stres

Reducerea nivelului de stres se regăsește printre aceste obiceiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Nu poți evita în totalitate stresul, dar poți învăța cum să-l gestionezi pentru a distruge legătura dintre stres și îmbătrânire. Tehnicile precum meditația se asociază cu niveluri mai scăzute ale unor markeri ai îmbătrânirii, conform Eating Well.

Dormi suficient

Nevoile de odihnă ale fiecărei persoane diferă. Majoritatea adulților se simt bine dacă dorm între 7 și 9 ore pe noapte. Dacă nu te odihnești suficient, aceasta crește riscul de a dezvolta inflamație și de a accelera procesul de îmbătrânire. Tulburările de somn ar putea fi asociate cu niveluri mai mari ale factorilor inflamatori în sânge, cum ar fi proteina C reactivă și interleukina-6.

Gestionează nivelul de zahăr din sânge

Gestionarea nivelului de zahăr din sânge este unul dintre aceste obiceiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. La nivel biologic, aproape orice consumi se transformă în glucoză sau zahăr din sânge, ceea ce corpul folosește pentru a produce energie. În timp, nivelurile ridicate de zahăr din sânge îți pot afecta: inima, rinichii, ochii și nervii. Principala modalitate de a-ți gestiona glicemia este să o monitorizezi și să urmezi o dietă sănătoasă.

Renunță la fumat

Fumatul reprezintă unul dintre factorii, care stau la baza unei sănătăți cardiovasculare precare. În același timp, nu doar fumatul obișnuit poate provoca probleme. Vaparea și fumatul pasiv pot fi la fel de periculoase pentru sănătate, potrivit Huffpost.

Menține conexiuni sociale

Interacțiunea umană este esențială pentru bunăstare, fiind printre aceste obiceiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Conexiunile sociale puternice sunt un semn distinctiv al Zonelor Albastre, regiuni ale lumii unde populația include numere foarte mari de centenari, cu o sănătate bună. Din acest motiv, poate fi benefic să petreci timpul cu 2-3 prieteni.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
PARTENERI