Potențialele beneficii ale consumului de căpșuni. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea

Publicat: 22 august 2023, 06:36

Căpșunile sunt printre cele mai populare fructe. Pe lângă aroma lor dulce și foarte plăcută, acestea îți pot îmbunătăți starea de sănătate datorită conținutului lor bogat în nutrienți. Află care sunt potențialele beneficii ale consumului de căpșuni.

Acestea reprezintă un concentrat puternic de: antioxidanți, fibre, minerale și vitamine și pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate. De asemenea, își pot păstra pe termen lung proprietățile antioxidante dacă le îngheți.

Potențialele beneficii ale consumului de căpșuni

Căpșunile au fost cultivate pentru prima dată în Roma antică și apar în lunile de primăvară sau vară. Sunt fructe cu un indice glicemic scăzut, de aceea pot ajuta la reglarea și reducerea nivelurilor de glucoză din sânge. Oferă niveluri ridicate de antioxidanți, cunoscuți ca polifenoli, fără a conține grăsimi sau sodiu. Conțin o sursă bună de potasiu, magneziu, fosfor, calciu, folați, vitamina K și mangan.  

Căpșunile contribuie la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi: cancerul, diabetul, accidentele vascular cerebrale și bolile de inimă. Acestea pot avea proprietăți antiinflamatorii și pot reduce durerea cauzată de umflături, potrivit Nourish by WebMD.

Susțin sănătatea sistemului imunitar

Conțin concentrații mari de vitamina C, care poate întări sistemul imunitar. Vitamina C luptă împotriva agenților patogeni, cum sunt cei care cauzează răceli.

Totodată înaintarea în vârstă scade imunitatea. Vitamina C poate îmbunătăți funcția imunitară chiar și în cazul persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată.

Pot ajuta la reducerea efectelor cauzate de stresul oxidativ

Printre potențialele beneficii ale consumului de căpșuni se numără reducerea efectelor cauzate de stresul oxidativ. Căpșunile au proprietăți antioxidante recunoscute, în timp ce căpșunile sălbatice sunt recunoscute ca fiind cele mai bogate în antioxidanți fructe de pădure. Datorită acestor proprietăți pot reduce efectele cauzate de stresul oxidativ. Acestea includ îmbătrânirea celulară și apariția bolilor cronice.

De asemenea, poți încerca alte alimente bogate în antioxidanți: mere, fructe de pădure, avocado, legume crucifere, fructe nucifere, leguminoase, roșii, ulei de măsline, anghinare și cacao.

Pot reduce riscul de apariție a bolilor cognitive

Declinul cognitiv subiectiv se manifestă prin pierderea memoriei și confuzie. Adulții care suferă de declin cognitiv tind să fie predispuși la apariția altor comorbidități, precum: diabet, boli de inimă sau artrită.

Căpșunile pot susține sănătatea creierului. Datorită flavonoidelor, vitaminei C și antocianidinei, pot reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer și a demenței.

Pot reduce riscurile cardiometabolice

Reducerea riscurilor metabolice se numără printre potențialele beneficii ale consumului de căpșuni. Antioxidanții conținuți pot avea efecte benefice asupra sănătății inimii. Aceștia pot reduce riscurile cardiometabolice și pot diminua riscul de apariție a evenimentelor vasculare majore, cum ar fi diabetul sau atacul de cord, conform Everyday Health.

De asemenea, porțiile regulate de căpșuni pot ameliora semnificativ simptomele rezistenței la insulină la adulții cu obezitate și colesterol LDL ridicat (lipoproteine cu densitate scazută).

Pot reduce inflamația

Conținutul crescut de flavonoide, antioxidanți și antocianine poate avea efecte pozitive asupra inflamației. Căpșunile pot avea proprietăți neuroprotectoare, anticancerigene și anti-diabetice. În plus, acestea ar putea reduce nivelurile zahărului din sânge.

Pot regla nivelurile colesterolului

Reglarea nivelurilor colesterolul se află reducerea inflamației se numără printre potențialele beneficii ale consumului de căpșuni. Colesterolul crescut și hipertensiunea sunt afecțiuni des întâlnite. Consumul de căpșuni ar putea îmbunătăți nivelurile colesterolului la adulți. Pot preveni apariția bolilor de inimă și a accidentelor vascular cerebrale. Căpșunile pot ajuta la scăderea colesterolului, deoarece au un conținut bogat în fibre solubile.

Pot avea efecte benefice asupra sănătății intestinale

Nivelurile ridicate de vitamina C și antioxidanți pot avea o activitate prebiotică puternică. Polifenolii din căpșuni au activitate prebiotică. Din acest motiv, ar putea ajuta la stimularea creșterii microbilor probiotici benefici în intestin, cum ar fi Bifidobacterium.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI