Suplimentele care promit o viață lungă și sănătoasă au devenit foarte populare în ultima perioadă, însă ele nu sunt lipsite de efecte adverse. Chiar și banalul magneziu poate cauza reacții nedorite în anumite situații. Află mai multe despre riscurile suplimentelor alimentare.
În ultimii ani, interesul pentru suplimentele alimentare care au potențialul de a prelungi viața a crescut semnificativ. Mulți oameni caută modalități de a-și îmbunătăți starea de sănătate pe termen lung și a se menține tineri, iar unii specialiști recomandă diverse suplimente pentru a susține longevitatea.
Riscurile suplimentelor alimentare
Medicul specializat în medicina longevității Peter Attia ia 9 suplimente în fiecare dimineață pentru a-și prelungi tinerețea. Cunoscutul antreprenor în domeniul tehnologiei Bryan Johnson susține că ia zilnic nu mai puțin de 111 suplimente, potrivit publicației Business Insider.
Cu toate acestea, mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Administrarea de suplimente alimentare nu este întotdeauna sigură și poate avea efecte nedorite asupra sănătății. Iată care sunt riscurile suplimentelor alimentare care promovează longevitatea.
Pot apărea interacțiuni medicamentoase
Unele suplimente alimentare pot interacționa cu alte suplimente și medicamente. Când iei suplimente cu mai mult de un ingredient, deschizi o „cutie a Pandorei” din punct de vedere farmacologic, a spus pentru publicația amintită dr. Bill Gurley, cercetător principal la National Center for Natural Products Research, din Statele Unite.
Cu cât un supliment are mai multe ingrediente sau cu cât iei mai multe suplimente și medicamente simultan, cu atât crește riscul de interacțiuni. Uneori, aceste interacțiuni pot fi periculoase. De exemplu, magneziul poate interacționa cu antibioticele, precum și cu unele medicamente antihipertensive. El scade eficiența acestor medicamente, ceea ce poate avea urmări periculoase pentru sănătate.
Suplimentele care conțin omega 3 pot interacționa cu medicamentele anticoagulante și pot cauza sângerări potențial fatale dacă există o leziune.
De aceea, dr. Andrea Maier, de la Centrul pentru Longevitate din cadrul Universității Naționale din Singapore, recomandă introducerea unui singur supliment nou în rutina pacienților săi.
Suplimentele pot fi contaminate
Industria suplimentelor alimentare nu este reglementată la fel de strict precum cea farmaceutică. Prin urmare, există riscul ca suplimentele alimentare să aibă o compoziție diferită de cea prezentată pe etichetă. Atunci când nu conţin ceea ce „promit” pe etichetă, ele sunt considerate adulterate (sau denaturate).
Unele suplimente pot fi contaminate cu alte substanțe. „Ați fi șocați de câte suplimente pentru slăbit, nutritive și pentru culturism sunt adulterate cu medicamente convenționale”, a declarat dr. Bill Gurley. În plus, concentrația de ingrediente menționată pe etichetă ar putea fi diferită de ceea ce se află efectiv în capsulă.
Riscurile suplimentelor alimentare: supradozarea
Administrarea în exces este periculoasă atât în cazul medicamentelor alopate, cât și în al suplimentelor alimentare. Multe dintre ele pot avea efecte toxice în doze mari. Consumul excesiv de magneziu, un supliment care susține îmbătrânirea sănătoasă și longevitatea, poate produce intoxicație (denumită medical hipermagnezemie).
Semnele intoxicației cu magneziu includ:
- slăbiciune musculară;
- tensiune arterială scăzută;
- greață și vărsături;
- dificultăți de respirație;
- confuzie și somnolență.
Consumul excesiv de acizi grași omega 3 poate provoca:
- sângerări gingivale;
- tensiune arterială scăzută;
- tulburări digestive, cum ar fi diareea sau greața;
- tulburări de coagulare și creșterea riscului de sângerări.
Chiar și dozele mari de vitamina D poate avea efecte adverse. Excesul cunoscut sub numele de hipervitaminoză D favorizează acumularea de calciu în artere, rinichi și plămâni. În cazurile extreme, supradozarea poate cauza insuficiență renală.
Riscurile suplimentelor alimentare: efecte secundare periculoase
Orice supliment poate cauza efecte adverse în anumite circumstanțe sau la anumite persoane, chiar și în doze normale. Reacțiile pot apărea imediat sau la un moment dat ulterior și pot varia în severitate de la simptome mai puțin grave la afecțiuni cu potențial letal, potrivit informațiilor publicate de Food and Drug Administration (FDA).
Posibile efecte secundare pot fi:
- erupții cutanate, urticarie, mâncărimi și respirație șuierătoare;
- oboseală;
- pierderea poftei de mâncare;
- grețuri, vărsături persistente, diaree sau dureri abdominale severe;
- modificări ale stării de spirit, cogniției sau comportamentului
- dureri severe la nivelul articulațiilor sau mușchilor;
- sângerări nazale sau gingivale anormale;
- sânge în urină, fecale sau vărsături;
- umflarea gâtului, buzelor sau limbii;
- tensiune arterială scăzută, leșin, dureri în piept sau dificultăți de respirație
- accident vascular cerebral (vorbire neclară, slăbiciune unilaterală a feței, brațului, piciorului sau vedere neclară/pierderea vederii).
Un medicament prescris diabeticilor numit metformină este tot mai utilizat ca supliment pentru longevitate. La persoanele cu vârsta sub 40 de ani, experții spun că riscurile metforminei depășesc beneficiile. „Sunt îngrozit să aflu că tinerii (<40) fără diabet ar lua în considerare să ia metformină pentru longevitate”, a postat pe o rețea socială dr. Nir Barzilai, directorul Institutului de Cercetare a Îmbătrânirii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein, din New York.
Metformina nu este lipsită de efecte secundare. La unii oameni, ea poate scădea nivelul de testosteron și poate împiedica creșterea musculară. Un studiu din 2022 a constatat, de asemenea, că afectează sperma bărbaților și poate crește riscul de malformații congenitale la bebelușii de sex masculin.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.