Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 mai 2024, 07:56

Creierul este un organ vital complex, care necesită un aport adecvat de nutrienți pentru a funcționa la un nivel optim. Aceștia pot fi asimilați dintr-o varietate de alimente. Citește despre nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului.

Reclamă

Creierul folosește niveluri ridicate de energie pentru a îndeplini o serie de funcții importante, cum ar fi: memoria, gândirea, gestionarea emoțiilor și multe alte funcții din organism. Dacă ai grijă să-ți asiguri o alimentație echilibrată îți poți îmbunătăți abilitățile mintale și poți susține sănătatea generală.

Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului

Pentru a te asigura că menții sănătatea creierului, este indicat să obții aportul necesar zilnic de substanțe nutritive. Acestea pot fi obținute din mai multe alimente și pot fi ușor incluse în dietă deoarece se pot prepara prin metode simple de gătit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă vrei să te asiguri că urmezi o alimentație sănătoasă poți cere sfatul unui medic sau al unui nutriționist pentru a te ajuta la organizarea meselor. De asemenea, dieta poate fi completată de exerciții fizice executate cu regularitate și un număr optim de ore de somn.

Fier

Fierul este un mineral esențial pentru dezvoltarea motrică și cognitivă, conform NDTV. Mai mult, susține funcțiile creierului, cum ar fi: transportul oxigenului, sinteza ADN-ului, respirația mitocondrială, sinteza mielinei și sinteza și metabolismul neurotransmițătorilor.

Reclamă

Acizi grași omega-3

Acizii grași omega-3 sunt grăsimi sănătoase, care pot avea efecte benefice asupra capacității de gândire. În plus, pot contribui la îmbunătățirea abilităților de învățare și memorie și se numără printre acești nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului.

Vitamina D

Vitamina D îndeplinește un rol major pentru dezvoltarea oaselor. În același timp, are un rol la fel de esențial pentru susținerea sănătății creierului. Acest nutrient, denumit și vitamina soarelui, previne riscul de a dezvolta demență la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată.

Magneziu

Nivelurile reduse de magneziu din organism pot cauza probleme de sănătate, precum migrene, depresie și multe boli neurologice, potrivit Harvard Health Publishing. Acest mineral esențial susține sănătatea oaselor și poate reduce riscul de a dezvolta demență.

Reclamă

Seleniu

Seleniul menține proprietățile antioxidante de la nivelul creierului. Seleniul contribui la susținerea mai multor procese, precum: reproducere, metabolismul hormonilor tiroidieni, sinteza ADN-ului și protecția împotriva stresului oxidativ, un proces care poate determina afecțiuni cronice.

Calciu

Calciul poate ajuta la eliberarea neurotransmițătorilor de către neuroni și sprijină sănătatea oaselor, fiind printre acești nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Nivelurile reduse de calciu pot afecta funcția cognitivă a creierului și memoria. Hipocalcemia apare atunci când există prea puțin calciu în sânge. Simptomele sale includ pierderea memoriei.

Zinc

Zincul este o substanță nutritivă esențială, care sprijină semnalizarea nervoasă. Zincul modifică comunicarea dintre anumiți neuroni, în special în interiorul hipocampului, o regiune a creierului puternic implicată în învățare și formarea memoriei.

Vitamina B12

Vitamina B12 poate susține starea de spirit și performanța mentală. Vitamina B12 îndeplinește un rol major pentru sănătatea sistemului nervos. Este importantă pentru producerea de serotonină și dopamină, doi neurotransmițători care îmbunătățesc starea de spirit. Din acest motiv, vitamina B12 poate ajuta la prevenirea și tratarea depresiei și anxietății. Totodată, poate îmbunătăți concentrarea și memoria.

Vitamina E

Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi, iar corpul îi depozitează excesul. Vitamina E ajută la prevenirea declinului cognitiv și stimulează memoria pe măsură ce creierul înaintează în vârstă. Prin reducerea cantității de stres oxidativ, vitamina E poate ajuta la menținerea cogniției și a plasticității creierului.

Vitamina K

Vitamina K poate îmbunătăți funcțiile cognitive, inclusiv în cazul persoanelor ajunse la o vârstă mai înaintată. Mai mult, poate încetini declinul cognitiv și se regăsește printre acești nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Fructe care pot reduce temperatura corpului. Cât de hidratante pot fi
Fructe care pot reduce temperatura corpului. Cât de hidratante pot fi
Fructe care pot reduce temperatura corpului. Cât de hidratante pot fi
Reclamă
PARTENERI
icon