Autismul la fete: ce simptome are și de ce este mai greu de diagnosticat

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 aprilie 2024, 08:30

Manifestările autismului sunt mai subtile și mai puțin evidente la fete decât la băieți, motiv pentru care pot fi trecute cu vederea. Autismul la fete nu are simptomele „clasice” cunoscute, ceea ce face mai dificilă diagnosticarea lui. Află cum poate fi recunoscută această tulburare la fetițe.

Reclamă

Autismul este o tulburare de dezvoltare a creierului care afectează comportamentul, comunicarea și interacțiunile sociale. El face parte din grupul tulburărilor de spectru autist, care include o varietate largă de simptome, cu diferite grade de severitate.

Aspectul copiilor cu tulburare autistă nu este diferit. Ceea ce îi deosebește de ceilalți copii este modul diferit în care se comportă, comunică și relaționează cu cei din jur. Tulburarea autistă este forma cea mai cunoscută și mai severă a tulburării de spectru autist. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Statisticile arată că autismul afectează de patru ori mai mulți băieți decât fete, dar această discrepanță poate rezulta dintr-o subdiagnosticare a tulburării la fete. Autismul se manifestă diferit la ele, iar modificările de comportament nu sunt la fel de vizibile ca în cazul băieților. 

Deși datele recente arată că există numeroase fete și femei cu tulburare autistă, înțelegerea societății despre această tulburare a fost limitată la stereotipuri și presupuneri incorecte, susțin specialiștii National Autistic Society, din Marea Britanie. 

Reclamă

De ce este subdiagnosticat autismul la fete

Fiecare persoană cu tulburare autistă, indiferent de sex, este unică prin caracteristicile și nevoile sale. Nu există un simptom definitoriu al autismului, dar câteva manifestări sunt considerate repere pentru diagnostic. 

Una dintre cele mai importante trăsături ale autismului este dificultatea de a stabili interacțiuni sociale. Fetele și femeile cu autism tind să aibă mai puține dificultăți sociale decât băieții și bărbații care au această tulburare. Acest lucru s-ar datora tendinței fetelor de a-și masca simptomele, potrivit unor studii. Formele de mascare pot include mimarea comportamentului social al celor din jur, imitarea gesturilor și menținerea forțată a contactului vizual în timpul conversațiilor. 

La școală, fetele cu autism se integrează mai ușor și își fac grupuri de prieteni, iar acesta poate fi un motiv pentru care educatorii nu observă diferențe de comportament la ele. 

Reclamă

Un alt simptom „clasic” al autismului îl reprezintă comportamentele repetitive, printre cele mai comune fiind:

  • fluturatul mâinilor;
  • balansarea înainte și înapoi;
  • învârtitul în cerc;
  • țopăitul;
  • plimbatul mașinuțelor în același mod;
  • ordonarea cifrelor/literelor după același tipar. 

În cazul fetelor cu autism, aceste comportamente repetitive pot semăna cu unele obiceiuri întâlnite și la fetele fără autism, cum ar fi răsucirea unei șuvițe de păr. Ca atare, un astfel de simptom poate trece neobservat, în ciuda intensității mai mari tipice pentru persoanele autiste. 

Copiii cu autism au tendința de a dezvolta interese pasionale și foarte concentrate în anumite domenii. La fete, aceste interese pot fi mai puțin evidente sau diferite față de cele întâlnite la băieții cu autism. Deși sunt la fel de restrânse și de limitate, ele sunt mai adecvate social. 

De exemplu, o fată cu autism poate fi pasionată de un cântăreț și reține informații detaliate din biografia lui, pe când un băiat poate oferi detalii tehnice minuțioase despre o anumită marcă de mașină. O adolescentă cu tulburare autistă ar putea colecționa obsesiv farduri, în timp ce un adolescent ar colecționa monede vechi.

Cum recunoști semnele autismului la fete

Există câteva trăsături comune ale acestei tulburări la fete, potrivit publicației Verywell Health. Autismul se poate manifesta la ele prin:

  • dependența de alte persoane pentru a le ghida sau a vorbi în locul lor. La școală, fetele cu autism se bazează pe alți copii să le ghideze și să răspundă în locul lor;
  • sensibilitate crescută la stimuli senzoriali, cum ar fi sunetele puternice, lumina intensă, anumite mirosuri sau unele texturi (o trăsătură comună tuturor persoanelor cu autism, indiferent de sex);
  • interese concentrate pentru anumite activități sau subiecte, dar limitate;
  • dificultăți în a-și face prieteni și a-i păstra, dintr-o dificultate de a înțelege semnalele sociale nonverbale;
  • conversații limitate la propriile subiecte de interes. Deși discută cu cei din jur despre pasiunile sale, arată lipsă de interes față de răspunsul acestora;
  • diferențe în comunicarea socială, care cresc odată cu vârsta;
  • adoptarea unui comportament de copil timid, liniștit sau neobișnuit de pasiv;
  • simptome de anxietate sau de alte tulburări de sănătate mintală prezente concomitent, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă sau tulburări alimentare;
  • dificultăți în controlul emoțiilor. Fetele cu autism pot avea un nivel scăzut de frustrare și își gestionează greu emoțiile atunci când sunt frustrate. Ele pot avea accese de furie (crize autiste) inadecvate pentru vârsta lor;
  • un istoric de crize epileptice. Unele studii au arătat că epilepsia are o incidență mai mare în rândul fetelor cu autism.

Autismul la fete poate să nu fie recunoscut la fel de devreme ca în cazul băieților. Atunci când este totuși diagnosticat, acest lucru se întâmplă adesea la vârsta adultă. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
articol cu video
Semnele bolilor de unghii. Cum le poți identifica
Semnele bolilor de unghii. Cum le poți identifica
Semnele bolilor de unghii. Cum le poți identifica
Reclamă
PARTENERI
icon