Multe persoane depun eforturi pentru a scăpa de kilogramele în plus prin diferite metode. Simona Carniciu, medic diabetolog, nutriție și boli metabolice, a fost invitata lui Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și a lui Mihail Pautov, medic chirurg, în episodul 11, din sezonul 6, la MediCOOL. Metode tradiționale de slăbire vs. metode medicale de slăbire: ce efecte au asupra greutății.
Simona Carniciu a discutat despre medicamentele injectabile, care te pot ajuta să ajungi la o greutate optimă și a vorbit despre factorii care pot cauza obezitate. Carmen Brumă a prezentat metoda naturală de slăbire, ce vizează includerea unor alimente sănătoase în dietă. La sfârșit, au arătat că indiferent de varianta aleasă alimentația ocupă un rol major.
Metode tradiționale de slăbire vs. metode medicale de slăbire
Se discută foarte frecvent despre cauza obezității deoarece tot mai multe persoane suferă de această afecțiune. Mulți experți presupun că poate fi cauzată de acțiunea unor factori care pot porni din creier, din microbiom sau dintr-un stil de viață dezorganizat.
Există metode tradiționale de slăbire și metode medicale de slăbire. În funcție de particularitățile fiecărei persoane, se poate alege una dintre acestea sau se pot îmbina.
De asemenea, dacă ești nevoit să urmezi un tratament medicamentos pentru a ajunge la o greutate optimă, reține că medicamentele destinate slăbirii se administrează numai la indicația medicului, în urma unui consult.
Dietă
Metode tradiționale de slăbire vs. metode medicale de slăbire: Pentru a atinge o greutate optimă, poți alege metoda tradițională, care implică disciplină, voință, efort și alimente sănătoase. Aceasta țintește organizarea alimentației pentru a avea un aport optim de nutrienți și calorii.
,,Unii oameni nu reușesc să se țină de aceste cure sau să-și schimbe stilul de viață. Cumva obezitatea are atât de mulți factori intercalați, care țin de microbiom, de psihologie și de stilul de viață.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Carne
Carnea este printre cele mai eficiente alimente care se includ în curele de slăbire. Are un efect termic mare, de aproximativ 20%, ceea ce înseamnă că o parte din caloriile pe care le conține se consumă în procesul de digestie.
Carnea include vitamina B12. Deficitul de vitamina B12 a fost asociat în studii cu o acumulare a kilogramelor în plus și obezitate. De asemenea, conține vitamina B1, care este cofactor în metabolismul grăsimii. În plus, carnea nu are carbohidrați. Astfel, nu provoacă vârf glicemic și secreție de insulină.
,,Poți să mănânci carne și poți să o asezonezi cu ouă.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Morcov
Mestecatul morcovului necesită mult timp, are un gust ușor dulceag care satisfice apetitul pentru dulce și include o cantitate importantă de fibre. Astfel, sprijină sănătatea sistemului digestiv și te ajută să consumi mai puțin zahăr.
Ou fiert
Oul fiert tare dă o senzație de sațietate. Se recomandă să fie fiert până ce se întărește pentru că se digeră mai greu, de aceea consumi mai multe calorii și-ți dă o senzație de sațietate mai mare. Gălbenușul conține grăsimi și se absoarbe mult mai bine atunci când este fiert complet.
,,Gălbenușul poți să-l mănânci crud, albușul niciodată.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Apă
Apa nu oferă senzație de sațietate mult timp, dar o înlocuiește. Te ajută să obții senzație de sațietate cu mai puține calorii. Un studiu din 2012 cercetătorii au examinat un grup de adulți cu probleme de greutate. Aveau vârsta de peste 50 de ani. I-au împărțit în două categorii, care au avut aceeași dietă hipoglucidică. Diferența a fost că primului grup i s-a spus să bea 500 de mililitri de apă înainte de fiecare masă. Toți au avut trei mese pe zi. Primul grup a slăbit două kilograme în condițiile în care au urmat aceeași dietă. Apa îi ajuta să simtă senzație de sațietate mai repede, cu mai puține calorii.
Medicamente pentru slăbire
Metode tradiționale de slăbire vs. metode medicale de slăbire: Pentru a scăpa de kilogramele în plus, medicul îți poate recomanda medicamente injectabile. Acestea se împart pe câteva generații, pentru că, în prezent, sunt în continuă cercetare și dezvoltare.
,,Prima substanță a fost liraglutid. A doua substanță este semaglutid. A treia este tirzepatid.” – Simona Carniciu, medic diabetolog, nutriție și boli metabolice
În intestine, există celule. Se numesc neuroendocrine și secretă hormoni: GLP1 și GIP. Această substanță denumită semaglutid mimează aproape identic molecula de GLP1, care asigură senzație de sațietate.
Semaglutidul poate avea mult mai multe efecte, alături de cele ale slăbirii. Acesta întârzie evacuarea gastrică. Atunci alimentele stagnează mai mult timp în sistemul digestiv și nu mai apare senzație de foame. Totodată, inhibă la nivelul creierului senzația de foame. În același timp, inhibă nevoia de: jocuri de noroc, substanțe adictive, alcool și fumat. Acesta acționează asupra mai multor tipuri de adicție.
,,Tratamentul injectabil, dacă nu este cuplat cu dieta, n-o să aibă rezultate pe termen lung, dar ajută faptul că te restricționează să faci ceea ce trebuie.” – Simona Carniciu, medic diabetolog, nutriție și boli metabolice
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.