Laxative pentru constipație – în ce condiții se iau și cum funcționează

Publicat: 20 iunie 2023, 07:01

Laxativele pot ajuta la reglarea scaunelor, dar multe dintre ele au efecte adverse dacă sunt administrate pe termen lung. Iată care sunt diferitele tipuri de laxative pentru constipație, când sunt indicate și cum funcționează.

Laxativele sunt substanțe sau medicamente care facilitează eliminarea scaunelor în caz de constipație. Ele pot fi administrate pe cale orală, sub formă de supozitoare sau de clisme și sunt disponibile în farmacii fără prescripție medicală. Cu toate acestea, este recomandat să consulți un medic înainte de a utiliza laxative pentru această problemă de tranzit intestinal. 

Folosirea excesivă, îndelungată a multora dintre laxativele disponibile poate afecta funcționarea normală a intestinului gros și creează dependență. Un medic te poate ajuta să determini cauza constipației și tratamentul potrivit. 

Când e nevoie să iei laxative pentru constipație

Constipația este una dintre cele mai întâlnite tulburări ale tractului digestiv la adulți. În general, se consideră că o frecvență sănătoasă a scaunelor este de cel puțin trei pe săptămână. 

De cele mai multe ori, constipația este cauzată de un stil de viață dezechilibrat: o alimentație săracă în fibre, sedentarism și un consum redus de lichide. Alimentele procesate care fac parte din dieta modernă conțin foarte puține fibre sau deloc, iar fibrele au un rol foarte important în reglarea tranzitului intestinal.

Schimbarea stilului de viață este prima recomandare pe care medicii gastroenterologi o fac pacienților care suferă de constipație. Potrivit specialiștilor Mayo Clinic, câteva modificări legate de stilul de viață pot stimula un tranzit intestinal lent:

  • Mănâncă mai multe alimente bogate în fibre, cum sunt tărâțele de grâu, fructele și legumele proaspete sau ovăzul. Un adult ar trebui să consume între 25 și 31 de grame de fibre pe zi;
  • Practică activități fizice în mod regulat;
  • Consumă suficiente lichide – cantitatea optimă este de 8-10 pahare de lichide pe zi, excluzându-le pe cele cu cofeină sau alcool. 

Modificarea alimentației, hidratarea și mișcarea sunt adesea suficiente pentru a combate constipația. Dacă ai încercat aceste schimbări și problema totuși persistă, următoarea opțiune poate fi un laxativ blând. 

Cum funcționează laxativele de la farmacie

În farmacii sunt disponibile mai multe tipuri de laxative pentru constipație, cu mecanisme de acțiune diferite. Pentru că niciunul dintre ele nu este lipsit de efecte adverse, iar unele pot fi foarte neplăcute, este indicat ca laxativul să fie recomandat de medicul gastroenterolog, în urma unei consultații. 

Iată care sunt cele mai utilizate tipuri de laxative pentru constipație și cum funcționează fiecare dintre ele:

  • laxative de volum. Sunt suplimentele cu fibre alimentare care absorb apa din intestine și dau o consistență moale scaunului, stimulând contracția normală a mușchilor intestinali. Laxative de volum sunt tărâțele de grâu, suplimentele cu Psyllium, metilceluloza și policarbofilul;
  • laxative osmotice. Cresc conținutul de apă în intestine, ceea ce face scaunul mai moale și mai ușor de eliminat. Exemple de laxative osmotice sunt: macrogol, polietilenglicol, pentaeritritol, lactuloză, lactitol, manitol și sorbitol; 
  • laxative lubrifiante/emoliente. Ajută la deplasarea bolului fecal prin ungerea pereților intestinali. Laxative lubrifiante sunt parafinele și vaselinele;
  • laxative stimulante. Declanșează contracții ritmice ale musculaturii intestinale prin stimularea directă a mucoasei pentru accelerarea tranzitului. Laxative stimulante sunt uleiul de ricin, sărurile de magneziu, bisacodil, docusat de sodiu, picosulfat de sodiu și laxativele care conțin derivați antrachinonici (senna, crușin). Administrarea lor este recomandată doar pentru o perioadă scurtă de timp. Pe termen lung, laxativele stimulante reduc tonusul musculaturii intestinale și provoacă dependență;
  • laxative rectale. Se administrează sub formă de supozitoare sau clisme și declanșează mecanismul defecației. Din această categorie fac parte cunoscutele supozitoare cu glicerină, dar și cele cu bisacodil. Utilizarea repetată poate crește riscul de iritații rectale și infecții;

Cele mai bune laxative naturale

Cele mai blânde și cele mai sigure pentru utilizarea pe termen lung sunt laxativele de volum – suplimentele cu fibre alimentare, potrivit specialiștilor Mayo Clinic. Ele sunt prima linie de tratament în constipație. 

Laxativele de volum conțin fibre solubile care absorb apa din intestinul gros și formează un gel care crește volumul bolului fecal – de unde și denumirea de laxative de volum – și stimulează reflexul de defecație. 

Cele mai utilizate laxative de volum sunt:

  • tărâțele de grâu, care se consumă după ce sunt îmbibate în apă, ceai sau iaurt. Dacă nu ai avut o alimentație bogată în fibre, este recomandat să crești treptat cantitatea de tărâțe. Creșterea bruscă a cantității de fibre poate să provoace balonare, dureri abdominale și gaze. După consumul lor, este indicat să crești aportul de lichide;
  • Tărâțele de Psyllium sunt o sursă naturală de fibre solubile care absorb apa și se transformă într-un gel vâscos în intestinul gros. La fel ca în cazul tărâțelor de grâu, este important să iei tărâțele de Psyllium cu o cantitate suficientă de lichide pentru a permite fibrelor să se umfle și să formeze gelul care stimulează tranzitul intestinal. Tărâțele de Psyllium sunt disponibile pe piață sub formă de pudră, capsule sau granule. 
  • Metilceluloza este o fibră sintetică al cărei mecanism de acțiune este similar tărâțelor de Psyllium. Este disponibilă sub formă de pudră și de capsule. Se administrează cu o cantitate crescută de apă sau de alte lichide;
  • Policarbopilul este o altă fibră sintetică ce are capacitatea de a absorbi apa din intestine și a crește volumul bolului fecal pentru a facilita eliminarea lui. Aceste laxative pentru constipație sunt disponibile sub formă de suplimente alimentare – tablete sau capsule.

Uleiul de ricin, printre cele mai populare laxative pentru constipație

Acest remediu este utilizat de mii de ani ca laxativ natural. Efectul benefic în constipație se datorează ingredientului său activ, acidul ricinoleic. Acest acid gras se leagă de receptorii din musculatura netedă a pereților intestinali și stimulează contracția acesteia pentru a facilita evacuarea bolului fecal. Mecanismul de acțiune este similar laxativelor stimulante.

Există studii care i-au demonstrat eficiența ca remediu anti-constipație. El reduce simptomele neplăcute cauzate de tranzitul intestinal lent și are o acțiune rapidă. 

Uleiul de ricin este disponibil sub formă lichidă și doza recomandată adulților este de 15 ml pe zi. Efectul este resimțit la 2-6 ore de la administrare. Pentru a masca gustul neplăcut, îl poți ține la frigider pentru cel puțin o oră sau îl poți combina cu suc de fructe. 

Ca orice laxativ stimulant, uleiul de ricin nu este indicat ca tratament al constipației pe termen lung. Acest tip de laxative pentru constipație poate reduce tonusul musculaturii intestinale, ceea ce favorizează constipația cronică. Pentru că stimulează și contracțiile uterine, uleiul de ricin este contraindicat în sarcină. El nu este recomandat nici copiilor mai mici de 12 ani.

Uleiul de parafină

Un alt remediu foarte popular împotriva constipației, uleiul de parafină este un tip de laxativ emolient care lubrifiază pereții intestinali și bolul fecal, facilitând astfel tranzitul lui mai ușor prin tractul digestiv.

Uleiul de parafină este disponibil în farmacii sub formă lichidă. Doza recomandată este de una-două linguri de ulei, seara. Efectul laxativ se resimte la 6-8 ore de la administrare. 

Acest supliment alimentar ar trebui utilizat ca tratament al constipației doar pentru perioade scurte de timp. Administrarea prelungită poate interfera cu absorbția vitaminelor solubile în grăsimi și poate provoca iritație rectală. El este indicat în constipația severă sau atunci când alte măsuri sau alte medicamente laxative pentru constipație nu au avut efectul scontat.

Ce sunt laxativele osmotice

Laxativele osmotice pot fi utilizate ca a doua opțiune de tratament al constipației, după laxativele de volum, potrivit medicilor Serviciul Național de Sănătate britanic (NHS). Atunci când suplimentele cu fibre alimentare nu ajută la eliminarea scaunului, laxativele osmotice pot fi administrate în paralel sau ca alternativă. Ele atrag apa din organism în colon și înmoaie materiile fecale, ajutând la eliminarea lor.

Cele mai utilizate laxative osmotice sunt:

  • macrogol;
  • lactuloza;
  • polietilenglicol.

Laxativele osmotice se administrează pe cale orală, sub formă de soluții lichide, pulbere sau tablete. Efectul lor se resimte după 2-3 zile de la prima administrare. Doza și modul de administrare a acestor laxative pentru constipație variază în funcție de produsul specific și de recomandările medicului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac
Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac
PARTENERI