Cum recunoști balonarea excesivă – ce e normal și ce nu

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 12 iunie 2023, 08:26 / Actualizat: 12 iunie 2023, 17:58

Balonarea ocazională sau moderată poate fi considerată normală. Ea devine o problemă când persistă și ajunge să afecteze calitatea vieții prin simptome deranjante. Iată ce înseamnă balonarea excesivă și în ce situații ai nevoie de o evaluare medicală.

Reclamă

Balonarea este o dilatare a abdomenului cauzată de acumularea de gaze de fermentație din intestine. Procesele de digestie și fermentație care au loc în tractul gastrointestinal duc la producerea și acumularea acestor gaze în tractul gastrointestinal.

Fiecare persoană are un nivel diferit de toleranță la balonare. Ea poate fi considerată normală într-o anumită măsură și nu trebuie să îngrijoreze atâta vreme cât este ocazională și nu creează mult disconfort. Între 10% și 25% dintre persoane acuză ocazional balonare abdominală, potrivit datelor publicate de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. Până la 75% dintre femei se confruntă cu această problemă înaintea și în timpul menstruației. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Balonarea după o masă bogată

Cantitatea mare de alimente consumată la o singură masă este una dintre cauzele balonării. Mesele bogate duc la acumularea unei cantități mai mari de gaze de fermentație. 

Tipul de alimente consumate poate face ca balonarea să devină pronunțată. Anumite alimente favorizează acumularea de gaze de fermentație în intestine, iar o masă bogată este foarte probabil să le conțină pe unele dintre ele:

Reclamă
  • leguminoasele (fasole, linte năut);
  • legumele crucifere (conopidă, broccoli, varză de Bruxelles);
  • lactatele;
  • alimentele grase;
  • alimentele bogate în fibre.

Balonarea excesivă poate și fi o consecință a consumului de băuturi carbogazoase, care duc la creșterea volumului de aer în stomac și intestine. O altă cauză a meteorismului abdominal, nume sub care mai este cunoscută balonarea, poate fi consumul rapid al alimentelor. Când mâncăm repede, înghițim o cantitate mai mare de aer și creează disconfort abdominal.

Ce este balonarea excesivă

Acumularea excesivă de gaze exercită o presiune suplimentară asupra tractului gastrointestinal și este resimțită prin disconfort abdominal. Iată ce simptome indică balonarea excesivă:

Reclamă
  • senzație de abdomen plin;
  • umflare vizibilă a abdomenului;
  • disconfort abdominal, cae variază de la o senzație de presiune și până la o senzație de greutate sau durere abdominală de intensitate ușoară și până la severă;
  • zgomote intestinale (bolboroseli);
  • flatulență excesivă;
  • eructații frecvente;
  • senzație de plinătate rapidă, chiar și după consumul unei cantități mici de alimente;
  • reflux gastroesofagian;
  • modificarea tranzitului intestinal, cu apariția diareei sau constipației. 

Balonarea excesivă devine alarmantă și necesită investigații dacă:

  • persistă mai mult de o săptămână;
  • se agravează în timp;
  • durerile abdominale sunt constante;
  • este însoțită și de alte simptome, cum sunt febra, voma, sângerările rectale sau scaunele cu sânge.

Ce înseamnă balonarea combinată cu constipație

Constipația este una dintre cauzele frecvente de apariție a balonării. Dificultatea de a elimina materiile fecale duce la acumularea lor în colon. Acest lucru va provoca o distensie a intestinului resimțită ca senzație de balonare. 

În plus, materiile fecale care stagnează în colon pentru o perioadă mai lungă de timp fermentează și produc gaze. Creșterea volumului de gaze din intestinul gros favorizează balonarea excesivă.

Balonarea combinată cu constipație poate provoca și alte simptome deranjante:

  • dureri abdominale;
  • senzație de plinătate;
  • flatulență excesivă.

Frecvența normală a scaunelor este de cel puțin trei pe săptămână. Tratarea acestei probleme de tranzit intestinal va rezolva și problema balonării. Schimbarea stilului de viață poate ajuta la reglarea naturală a tranzitului intestinal, înainte de a recurge la medicamente laxative. O alimentație bogată în fibre, hidratarea și activitatea fizică regulată accelerează tranzitul. 

Balonarea excesivă este o problemă frecventă și temporară, de obicei. Pentru ameliorarea disconfortului abdominal, încearcă să descoperi cauza balonării. Apelează la un specialist gastrenterolog pentru o evaluare adecvată și pentru a exclude alte afecțiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Reclamă
PARTENERI
icon