La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente

Publicat: 26 noiembrie 2024, 07:53 / Actualizat: 26 noiembrie 2024, 10:00

Pentru a selecta cele mai bune produse de panificație, este important să acorzi atenție etichetelor pe care sunt specificate ingredientele. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic specialist, au analizat informațiile de pe mai multe ambalaje, în episodul 11, din sezonul 7, la MediCOOL. Descoperă la ce să fii atent când cumperi pâine.

Carmen Brumă și Mihail Pautov au evidențiat expresiile care pot indica probleme asociate compoziției produselor, au menționat numărul maxim de ingrediente pe care le conține o pâine sănătoasă și au arătat cum se pot alege cele mai sănătoase variante de pâine.

La ce să fii atent când cumperi pâine

Atunci când cumperi pâine, se recomandă să citești cu atenție etichetele cu ingrediente deoarece există multe exprimări ambigue, care pot însemna, de fapt, caracteristici diferite. Aceasta se poate întâmpla mai ales dacă alegi să cumperi produse dintr-un supermarket.

Printr-o analiză simplă a ambalajului și a indicațiilor sale, poți identifica produsele de panificație care lasă impresia că au altă compoziție față de cea din realitate.

Denumirea de pe ambalaj

Denumirea produsului te poate induce în eroare. De exemplu, expresia ,,cu făină de secară” nu înseamnă că aceasta are integral făină de secară. Practic, poate conține o cantitate foarte mică. Este important să citești lista de ingrediente și să-ți amintești că într-un produs ingredientele sunt scrise pe etichetă în ordinea cantității lor.

Dacă te întrebi la ce să fii atent când cumperi pâine, gândește-te că produsul sau ingredientul majoritar este primul trecut pe listă. Când se specifică ,,cu făină de secară” te gândești că ar trebui să fie primul sau al doilea ingredient. Din nefericire, în unele cazuri, primul ingredient este făina albă de grâu. Aceasta sugerează o pâine simplă cu făină de grâu în care s-a adăugat o cantitate redusă de făină de secară.

,,Sunt multe pâini vândute ca pâini de secară și o să vezi că secara este pe ultimul loc.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Numărul de ingrediente

Un criteriu este ca eticheta să conțină cât mai puține ingrediente. Numărul maxim ideal este de 4: făină, sare, maia sau drojdie. Totuși, nu poți avea această pretenție de la o pâine de supermarket. În acest caz, se recomandă să cumperi o pâine cu mai puțin de 10 ingrediente și să analizezi cu atenție inclusiv etichetele cu scris mic. În general, InfoCons recomandă să selectezi un produs cu mai puțin de 15 ingrediente.

Prezența formelor de zahăr sau îndulcitori

Dacă vrei să afli la ce să fii atent când cumperi pâine, poți lua în considerare că o bună parte dintre cele mai sănătoase tipuri de pâine nu conțin forme de zahăr sau îndulcitori. De exemplu, o pâine cu făină de grâu și amestec de semințe poate avea printre ingrediente zahărul, chiar dacă se încadrează ca pâine hipoglucidică. În unele cazuri poate indica produse derivate, fără a menționa la ce se referă, de fapt, această expresie.

Ce tipuri de pâine au mai puține ingrediente

Dacă vrei să găsești rapid o pâine cu o etichetă cât mai scurtă, pentru început, poți încerca varianta de crackers. Aceștia au foarte puține ingrediente: făină integrală, sare și apă. Din acest motiv, nu simți nevoia să-i consumi în exces. Au foarte multe fibre, aproximativ 20 de grame de fibre pe suta de grame, ceea ce înseamnă că vei obține senzație de sațietate pe termen lung.

Poți alege să consumi o pâine din fâină albă și simplă, cu puține ingrediente. Poate fi mai sănătoasă decât multe variante, chiar dacă are în compoziție conservanți, ceea ce se poate întâmpla într-un supermarket.

De asemenea, poți consuma pâine integrală de secară. Secara este o alternativă foarte bună pentru oamenii care au rezistență la insulină sau vor să scape de kilogramele în plus. Aceasta prezintă o cantitate ridicată de fibre. Este la fel de sănătoasă atât în variantă simplă, cât și cu semințe de in pentru că are puține ingrediente.

,,Scrie pâine integrală de secară, nu pâine cu făină de secară. Scrie mare 100% făină de secară.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentele ultraprocesate se pot asocia cu peste 30 de afecțiuni cronice. Cercetătorii au analizat cum pot influența dezvoltarea mai multor simptome
Alimentele ultraprocesate se pot asocia cu peste 30 de afecțiuni cronice. Cercetătorii au analizat cum pot influența dezvoltarea mai multor simptome
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Ce este cafeaua decofeinizată. Care sunt caracteristicile acestei băuturi
Ce este cafeaua decofeinizată. Care sunt caracteristicile acestei băuturi
PARTENERI