Antena

Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 24 noiembrie 2024, 07:44

Gripa este o infecție virală a sistemului respirator. Gestionarea simptomelor sale neplăcute se poate realiza cu ajutorul adaptării mai multor aspecte ale stilului de viață, inclusiv a nutriției. Citește despre alimentația pentru gripă.

Reclamă

Gripa poate determina o serie de simptome supărătoare, cum ar fi: rinoree, dureri în gât, tuse, dureri de cap, oboseală, febră, vărsături și diaree. Marea majoritatea a oamenilor reușesc să scape complet de aceasta în decurs de maxim două săptămâni datorită sistemelor lor imunitare, care pot face față infecției.

Alimentația pentru gripă

Indiferent de cât de puternică este imunitatea, o alimentație echilibrată o poate ajuta să se întărească. Dacă sistemul imunitar primește nutrienții pe care îi necesită, recuperarea organismului în urma gripei ar putea fi mai eficientă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De obicei, gripa afectează apetitul, ceea ce-ți poate influența consumul anumitor alimente și cantitatea de mâncare pe care o ingerezi. Atunci când te confrunți cu simptome, poate fi util să înveți să selectezi cu atenție preparatele incluse în dietă.

Alimente bogate în zinc

Virusurile care provoacă gripa atacă și se reproduc în tractul respirator. Acestea se pot acumula în nas, gât și plămâni. Țesuturile din tract au bariere formate din celule și mucus pentru a preveni infecția. Zincul poate ajuta la menținerea acestor bariere tisulare. Zincul afectează, de asemenea, creșterea, dezvoltarea și funcționarea celulelor imune. Printre alimentele care includ acest mineral se numără: lapte, brânză, iaurt, carne de porc, carne de curcan, carne de vită, linte sau sardine, potrivit Health.

Reclamă

Alimente bogate în vitamina A

Alimentația pentru gripă poate include alimente bogate în vitamina A. Sistemul imunitar este format din diferite celule imunitare, fiecare cu roluri specifice. Unele celule distrug microbii precum virusurile responsabile de gripă. Alte celule dezvoltă imunitate pe termen lung deoarece ajută organismul să rețină microbii pentru a se proteja împotriva lor în viitor.

Vitamina A poate avea un rol în dezvoltarea și creșterea celulelor imunitare. În această categorie pot intra: cartofi dulci, ficat de vită, morcovi, spanac și carne de hering.

Alimente bogate în vitamina C

Vitamina C este un nutrient cu proprietăți antioxidante. Aceasta poate proteja organismul, în timp ce celulele imunitare distrug microbii. Printre alimentele care conțin vitamina C se regăsesc: portocale, kiwi, căpșuni, broccoli, roșii, ardei roșu și mazăre.

Reclamă

Alimente bogate în vitamina D

Imunitatea necesită vitamina D pentru a lupta împotriva virusurilor. O analiză a 10 studii a stabilit că suplimentarea cu vitamina D poate diminua riscul de gripă. Vitamina D poate ajuta sistemul imunitar să se regenereze, de aceea poate fi inclusă în alimentația pentru gripă. În categoria alimentelor care o conțin se numără: lapte, carne de somon, ulei din ficat de cod și carne de păstrăv.

Supă de pui

Ingredientele folosite la prepararea supei de pui pot diminua în mod semnificativ inflamația și pot îmbunătăți răspunsul sistemului imunitar la boală, conform Cleveland Clinic. Inclusiv carnea de pui adăugată conține fier și proteine.

Alimente fermentate

Alimentele fermentate prezintă în compoziție probiotice. Acestea sunt organisme vii cu efecte benefice asupra sănătății intestinale și sistemului imunitar. Probioticele pot menține imunitatea deoarece pot îmbunătăți bariera intestinală. Pot contribui la secreția unor substanțe chimice cu efecte protectoare, ceea ce poate preveni atașarea virusului și activarea celulele imune.

Alimentele și băuturile fermentate pot sprijini digestia și pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv pentru că pot introduce bacterii cu efecte pozitive.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Reclamă
PARTENERI
icon