Pâinea și efectele ei asupra sănătății

Publicat: 15 iunie 2023, 10:02

Pâinea se află pe lista cu alimente de bază în întreaga lume de mii de ani. Oamenii continuă să consume şi comercializeze pâinea datorită nutriţiei, gustului, precum şi preţului. Există multe tipuri de pâine, pe care oamenii le fac în moduri diferite, folosind o varietate de ingrediente. Exemplele includ: pâine cu cereale integrale, pâine îndulcită, pâine de porumb, pâine dospită, turtă, pâine cu bicarbonat și multe altele. De altfel, pâinea și efectele ei asupra sănătății reprezintă un subiect care sigur te va interesa.

Pentru mulți oameni, pâinea este un element de bază. Este aproape întotdeauna la îndemână, fiind folosită la orice masă pe tot parcursul zilei. Fie că o prăjești, că o folosești la sandvişuri sau o transformi în diferite reţete, pâinea s-ar putea să fie nelipsită din dieta zilnică. Totuşi, s-ar putea să ajungi la un moment dat să te întrebi: „Este pâinea sănătoasă?”.

Pâinea și efectele ei asupra sănătății

În general, produsele pe care le alegi determină starea sănătății tale. Cu siguranță vrei produse realizate cu ingrediente de calitate de la un producător de încredere. De asemenea, modul în care mânânci produsele pe bază de pâine va afecta, de asemenea, impactul acesteia asupra sănătății. Ca în toate lucrurile, ar trebui să savurezi pâinea cu moderație pentru a evita orice probleme de-a lungul vieţii.

Unii specialişti sugerează inclusiv limitarea la o felie de pâine la masă, ori de-a lungul întregii zilei, în funcție de alimentele cu care este combinată și de tipul de pâine pe care îl consumi.

Ia în considerare cu atenție și ce alimente combini cu pâine. De exemplu, combinaţiile făcute în sandvişuri sau unele creme tartinabile îți pot afecta sănătatea treptat. Evită pâinea cu un conţinut bogat în grăsimi sau caută alternative similare mai sănătoase. Pâinea și efectele ei asupra sănătății trebuie să fie un alt subiect pe care îl tratezi cu seriozitate.

Care sunt beneficiile pâinii pentru sănătate

Cercetările unor specialişti americani sugerează că cerealele, dintre care cel puțin jumătate ar trebui să fie cereale integrale, trebuie să facă parte dintr-o alimentaţie sănătoasă. Astfel, pâinea poate deveni o parte a unei diete echilibrate.

Pâinea conține fibre

Fibra este un nutrient esențial de mâncat în fiecare zi. Pâinea conține cel mai adesea fibre insolubile, care provin din surse precum făina integrală de grâu. Corpul nu poate descompune și absorbi acest tip de fibre, așa că trec prin intestine relativ intacte. De asemenea, poți găsi pâine cu ingrediente care includ fibre solubile, cum ar fi ovăzul sau orzul. Fibrele solubile se transformă într-un gel în contact cu apa și pot ajuta la scăderea glicemiei și a colesterolului.

Pâinea are un efect prebiotic

Corpul nostru conține bacterii benefice cunoscute sub numele de probiotice. Acestea sunt uneori numite bacterii intestinale bune. Ele protejează sistemele digestive și corpul de lucruri precum bacteriile și ciupercile dăunătoare. Probioticele au nevoie de prebiotice, care provin adesea din carbohidrați și fibre pe care le poți obține mâncând pâine și produse din pâine.

Pâinea conține proteine

Conform Dozei dietetice recomandate (RDA) pentru proteine, ar trebui să încerci să consumi de 0,36 ori greutatea corporală în kilograme de proteine pe zi, în grame. De altfel, pâinea, ca sursă de proteine, este o opţiune bună pentru vegani şi vegetarieni. Dacă nu consumi carne, s-ar putea să întâmpini probleme în asimilarea unei cantități suficiente de proteine. Consumul de pâine și alte alternative proteice te poate ajuta să atingi obiectivul zilnic necesar de proteine.

Pâinea conține acid folic

Producătorii pot adăuga acid folic, o vitamină sintetică, pentru a-și fortifica produsele, pe lângă alți micronutrienți naturali. Acidul folic este un adaos comun și este o versiune sintetică a folatului, care este un tip de vitamina B. Corpul nu își poate produce în mod natural propriul acid folic, așa că acidul folic suplimentează această vitamină.

Când nu este pâinea sănătoasă

Făina foarte procesată și aditivii din pâinea albă, ambalată, o pot face pe acesta din urmă un aliment nesănătos. Consumul de prea multă pâine albă poate contribui la obezitate, boli de inimă și diabet.

Cu toate acestea, cumpărarea unei pâini integrale nu garantează un produs sănătos. Este doar primul pas. Chiar și pâinea integrală poate conține 20 sau mai multe ingrediente, inclusiv conservanți și sare și zaharuri adăugate. Conservanții pot ajuta pâinea să rămână proaspătă mai mult timp. Specialiștii spun însă că oamenii pot păstra pâinea proaspătă care conține mai puțini conservanți în frigider sau congelator.

Multe tipuri de pâine conțin adaos de zaharuri sau înlocuitori de zahăr. Oamenii ar trebui să evite pâinea cu sirop de porumb sau pe oricare care conține ingrediente ce se termină cu „-oza” enumerate la începutul listei de ingrediente. Toate acestea sunt zaharuri. Exemplele includ zaharoza, glucoza și fructoza. Producătorii afişează de obicei o listă de ingrediente în funcție de cantitatea ingredientelor din produs. Ingredientele care apar în partea de sus a listei vor fi prezente în proporții relativ mari.

Cum poți face pâinea din comerț mai sănătoasă 

Pâinea cu aluat din maia poate fi mai ușor de digerat pentru unii oameni decât pâinea albă. Potrivit unor studii, pâinea cu maia acționează ca un prebiotic, ceea ce înseamnă că fibrele din pâine ajută la hrănirea bacteriilor „bune” din intestine. Aceste bacterii sunt importante pentru menținerea unui sistem digestiv stabil și sănătos.

Maiaua este folosită la prepararea pâinii şi funcţionează ca un agent de fermentare și de dospire și conține drojdie sălbatică. În cazul drojdiei din comerț vorbim de un proces de fermentație alcoolică (mai rapidă), în timp ce maiaua implică un proces de fermentație lactică, mai lentă. Cu cât pâinea cu maia este lăsată mai mult la dospit, cu atât pâinea este mai sănătoasă, dat fiind faptul că maiaua se hrăneşte cu gluten. 

Deși pâinea cu maia este adesea făcută din același tip de făină ca și alte tipuri de pâine, procesul de fermentație îi îmbunătățește profilul nutriţional. Pâinea din făină integrală conține o cantitate crescută de minerale, inclusiv potasiu, fosfat, magneziu și zinc. Din păcate, absorbția acestor minerale este limitată de prezența acidului fitic, ce este denumit în mod obișnuit fitat.

Fitaţii sunt considerați antinutrienţi pentru că se leagă de minerale, reducând capacitatea organismului de a le absorbi. Bacteriile lactice care se găsesc in pâinea cu maia scad pH-ul pâinii, ceea ce ajută la degradarea fitaţilor. Rezultă o pâine care are un conținut de fitat mult mai redus decât alte tipuri de pâine.

Doctorul Mihail Pautov a prezentat partea mai puțin cunoscută despre pâine în emisiunea Medicool.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Înlocuitori pentru pâinea din grâu. Cum îți poți diversifica dieta
Înlocuitori pentru pâinea din grâu. Cum îți poți diversifica dieta
Beneficiile consumului de lipie. Cum te poate ajuta acest tip de pâine
Beneficiile consumului de lipie. Cum te poate ajuta acest tip de pâine
PARTENERI