Antena

Vapatul poate afecta vasele de sânge și nivelurile de oxigen. Un studiu susține că poate avea efecte dăunătoare chiar și fără nicotină

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 noiembrie 2024, 12:28

Vapatul poate afecta vasele de sânge și nivelurile de oxigen, indiferent dacă tipul de țigări electronice folosite au sau nu nicotină. Oamenii de știință au arătat că odată cu trecerea timpului, folosirea acestora poate afecta sănătatea plămânilor și a sistemului vascular.

Reclamă

În cadrul întâlnirii anuale a Radiological Society of North America in Chicago au fost prezentate efectele utilizării țigărilor electronice cu sau fără nicotină. Utilizarea lor poate reduce o măsură denumită saturația în oxigen a sângelui venos. Aceasta poate însemna că plămânii consumă mai puțin oxigen.

Vapatul poate afecta vasele de sânge și nivelurile de oxigen

Sistemul vascular este format din vase care transportă sânge și lichid limfatic în diferite zone ale organismului. Țigările electronice, cunoscute și sub numele de dispozitive de vapat, includ considerabil mai puține substanțe chimice și toxine decât țigările obișnuite. Acestea se găsesc într-o gamă largă de arome diferite. Din acest motiv, sunt foarte populare printre persoanele tinere, conform New York Post.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aerosolii emanați de țigările electronice nu conțin aceiași contaminanți care cauzează cancer cum se întâmplă în cazul fumului de tutun. Însă, oamenii care le inspiră substanțele chimice atunci când vapează prezintă unele riscuri.

În cadrul unei cercetări au fost evaluați 31 de fumători și persoane sănătoase care folosesc țigări electronice. Aceștia aveau vârste cuprinse între 21 și 49 de ani.

Reclamă

Pe durata a trei sesiuni separate, persoanelor implicate le-au fost efectuate două examene RMN. Primul a avut loc înainte și al doilea după episoadele de fumat sau utilizare a dispozitivelor de vapat. În cadrul studiului au fost evaluate efectele produse de: țigări cu tutun, aerosoli produși de țigari electronice cu nicotină și aerosoli produși de țigări electronice fără nicotină.

Participanților le-a fost pusă o manșetă pe partea superioară a coapsei pentru a restricționa fluxul de sânge. Datele colectate au fost comparate cu scanările inițiale a 10 persoane care nu fumează deloc. Acestea aveau vârste cuprinse între 21 și 33 de ani.

Vapatul poate avea efecte negative rapide asupra circulației sângelui

Studiul prezentat la întâlnirea Radiological Society of North America in Chicago a atras atenția asupra efectelor pe care le poate avea vapatul asupra organismului. Oamenii de știință consideră că vapatul regulat ar putea provoca boli vasculare dacă se transformă într-un obicei. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare.

Reclamă

„Oamenii cred în mod eronat că țigările electronice sunt alternative mai sigure la țigările pe bază de tutun, dar acest lucru nu este adevărat.”, a declarat doctor Marianne Nabbout, autorul principal al studiului și rezident în radiologie la University of Arkansas for Medical Sciences in Little Rock, care a realizat studiile la University of Pennsylvania, conform CNN Health.

În urma rezultatelor studiului, a existat o reducere considerabilă a vitezei fluxului de sânge în repaus în artera femurală superficială. Această arteră trece de-a lungul coapsei și transportă sânge oxigenat întregului corp inferior.

Reducerea funcției vasculare a fost cea mai pronunțată după inhalarea țigărilor electronice care conțin nicotină. Rezultatele dăunătoare au fost urmate de efectele țigărilor electronice fără nicotină.

„Vapatul poate fi dăunător pentru vasele de sânge.”, a afirmat Keith Ferdinand, profesor în medicină la Tulane University, potrivit KomoNews.

„Știm că unii dintre aditivii pe care îi pun în vapat, cum ar fi propilenglicolul și glicerolul, au efecte toxice asupra plămânilor.” a explicat Cara Poland, profesor la Michigan State’s College of Human Medicine.

De asemenea, persoanele care fumează sau folosesc dispozitive pentru vapat prezintă mai multe bacterii orale dăunătoare la nivelul cavității bucale, arată un studiu realizat pe 128 de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon