Antena

Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 24 noiembrie 2024, 08:46

Decizia de amânare a sarcinii până la momentul în care o femeie se simte cu adevărat pregătită să devină mamă poate veni cu un preț dureros. Acesta se poate manifesta atât emoțional, cât și financiar. Citește despre congelarea ovocitelor.

Reclamă

Cariera, stabilitatea financiară, o relație bine sudată și o casă sunt obiective pe care multe femei doresc să le bifeze înainte de a decide că este momentul să-și întemeieze o familie. Însă, trecerea timpului poate afecta capacitatea de reproducere.

Primul copil, până la 30 de ani

„Ideal, primul copil ar trebui să vină pe lume până la vârsta de 30 de ani a femeii. În zilele noastre, însă, decizia de a avea un copil este luată după 35 de ani, deseori chiar la 40 și ceva de ani. Iar asta este o provocare majoră pentru noi, medicii care ne ocupăm cu problemele de fertilitate”, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O sarcină la o vârstă considerată înaintată din punctul de vedere al perioadei fertile, mai exact după 40 de ani, este obținută deseori cu mari eforturi din partea cuplului respectiv.

Pe cale naturală, șansele de a concepe scad drastic. Se întâmplă deoarece rezerva ovariană a femeii, „depozitul” ei de material genetic, se reduce de la o lună la alta. Singura variantă, în multe situații, este fertilizarea in vitro. Aceasta înseamnă o procedură care presupune costuri ce nu sunt deloc mici. Rata sa de succes depinde, în mare măsură, de calitatea ovocitelor.

Reclamă

„După 40 de ani, riscul ca ovocitele să prezinte mutații genetice este de 80%, un procent foarte mare. De aceea recomand ca decizia de a avea un copil să fie luată mai devreme, când acest risc este mult mai mic. Însă există și o altă cale de a crește șansele unei sarcini duse la termen cu un copil sănătos, dacă alegem, din diferite motive, inclusiv unele medicale, să amânăm acest moment. Iar această soluție este vitrificarea ovocitelor la vârstă tânără. Considerați această variantă un fel de depozit la bancă prin care vă asigurați că mai târziu vă puteți folosi de el”, explică dr. Vythoulkas.

Iată ce trebuie să știți despre această procedură.

Vârsta ideală pentru crioconservarea ovocitelor

Crioconservarea sau vitrificarea ovocitelor constă în înghețarea rapidă a celulelor și depozitarea lor în azot lichid. Aceasta se realizează la o temperatură de -196 de grade Celsius.

Reclamă

„Congelarea ovocitelor în jurul vârstei de 25-30 de ani oferă cele mai mari șanse de a păstra material genetic sănătos și viabil. Totuși, procedura poate fi realizată și după această vârstă, însă cu șanse mai reduse de succes. De ce? Pentru că fertilitatea feminină începe să scadă semnificativ după această vârstă, iar calitatea și numărul ovocitelor joacă un rol esențial în succesul unei sarcini viitoare”, atenționează medicul Andreas Vythoulkas.

Dacă te gândești la această opțiune, este important să consulți un specialist în infertilitate. Astfel, poți evalua rezerva ovariană (testul AMH) și poți planifica procedura de crioconservare.

Prin crioconservare se pot stoca, în vederea reproducerii, atât ovocite și embrioni, cât și spermă.

De ce aleg femeile să-și congeleze ovocitele

Crioconservarea este, în unele situații, singura posibilitate ca o femeie să devină mamă la un moment dat, potrivit Cleveland Clinic.

„Ne referim la cazul celor diagnosticate cu o formă de cancer, care urmează să înceapă curele de chimioterapie. Acestora li se pot recolta ovocite înainte de instituirea chimioterapiei, ele sunt apoi crioconservate și, ulterior, când organismul este apt, se pot folosi pentru obținerea unei sarcini. Același lucru este valabil și în cazul endometriozei sau al chisturilor ovariene care necesită intervenție chirurgicală”, detaliază specialistul în infertilitate.

La crioconservare mai apelează și femeile care intenționează să devină mame, dar își doresc să aștepte mai mult timp. Cum rezerva ovariana scade pe măsura trecerii anilor, crioconservarea ovocitelor este o „plasă de siguranță”. Știința o pune la dispoziția celor care mai au nevoie de timp până să primească un copil în viața lor.

Cât timp pot fi păstrate în siguranță ovocitele congelate

Alte situații în care congelarea ovocitelor poate fi luată în considerare sunt cele în care există un risc genetic de menopauză prematură. Totodată, poate fi aplicată în cazul unui risc de boli autoimune care pot reduce rezerva ovariană.

Ovocitele congelate pot fi păstrate timp de zeci de ani fără a-și pierde viabilitatea. Conform studiilor, nu există o limită strictă privind durata maximă de stocare. Dar cele mai multe țări reglementează această perioadă la aproximativ 10-20 de ani, cu posibilitatea de prelungire.

Calitatea ovocitelor rămâne aproape neschimbată datorită procesului de vitrificare. Aceasta înseamnă că șansele de succes FIV nu sunt influențate de durata stocării.

Care este riscul ca ovocitele să fie distruse la decongelare

Unul dintre cele mai mari avantaje ale vitrificării este rata crescută de supraviețuire a ovocitelor după decongelare. Statisticile arată că peste 90% dintre ovocitele congelate își păstrează integritatea. Totuși, succesul oferit de congelarea ovocitelor poate varia în funcție de factori. De exemplu, calitatea ovocitelor la momentul congelării, tehnicile utilizate pentru vitrificare și congelare sau experiența clinicii unde este efectuată procedura pot fi aspecte importante.

Chiar și așa, rata de succes FIV cu ovocite vitrificate este comparabilă cu cea a ovocitelor proaspete. Aceasta face crioconservarea o metodă sigură și eficientă.

Dacă te gândești să recurgi la această procedură, consultă un specialist în infertilitate. Astfel, poți afla mai multe despre pașii necesari și șansele tale de succes. Decizia de a-ți congela ovocitele ar putea fi cea mai importantă investiție în viitorul tău.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Sauna umedă: ce este, beneficii și contraindicații
Sauna umedă: ce este, beneficii și contraindicații
Sauna umedă: ce este, beneficii și contraindicații
Cum acționează tratamentele balneare în bolile reumatice
Cum acționează tratamentele balneare în bolile reumatice
Cum acționează tratamentele balneare în bolile reumatice
articol cu video
Sindromul de intestin hiperpermeabil: cum se manifestă și ce rol are alimentația pentru a-l gestiona
Sindromul de intestin hiperpermeabil: cum se manifestă și ce rol are alimentația pentru a-l gestiona
Sindromul de intestin hiperpermeabil: cum se manifestă și ce rol are alimentația pentru a-l gestiona
Reclamă
PARTENERI
icon