Poate fi dificil să găsești un aliment bogat în nutrienți pe care să-l poți consuma oriunde, indiferent de perioada anului. Consumul zilnic al unei singure banane te poate ajuta să-ți crești aportul de vitamine și minerale. Citește despre fructul care poate reduce balonarea.
Bananele pot fi ușor adăugate într-o dietă datorită texturii și aromei, ce se pot adapta în prepararea a numeroase rețete culinare. Acestea pot fi incluse în: boluri cu cereale, salate de fructe, smoothie-uri sau deserturi.
Fructul care poate reduce balonarea
Banana are un conținut ridicat de substanțe nutritive, precum: riboflavină (vitamina B2), vitamina B6, vitamina C, potasiu, magneziu, antioxidanți și fibre. Aceasta nu conține grăsimi și are în compoziție puține proteine.
Includerea acesteia în alimentația zilnică este o alegere sănătoasă, însă, se recomandă să limitezi consumul deoarece carbohidrații săi se pot transforma într-un aport ridicat de zahăr. Din cauza acestui motiv, poate provoca o creștere nedorită a tensiunii arteriale.
Totodată, bananele pot avea efecte benefice asupra somnului deoarece conțin: triptofan, magneziu și potasiu. Acestea susțin sănătatea sistemului nervos.
Poate avea proprietăți antioxidante
Flavonoidele și aminele sunt doi antioxidanți prezenți în fructul care poate reduce balonarea. Aceștia se asociază cu un risc redus de apariție a afecțiunilor cardiace și degenerescenței maculare. În plus, sunt o sursă de dopamină și catechine, care pot preveni efectele dăunătoare ale stresului oxidativ și pot încetini procesul de îmbătrânire.
Poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină
Bananele pot avea efecte importante asupra mai multor afecțiuni cronice, în special a diabetului de tip 2. Aportul zilnic de amidon rezistent poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ceea ce poate permite organismului să răspundă mai bine la acest hormon.
Poate susține procesul de slăbire
Bananele au un conținut nutritiv bogat și pot asigura senzație de sațietate pe parcursul zilei datorită concentrațiilor ridicate de fibre. Fibrele solubile pot adăuga volum scaunului și pot încetini digestia. Totodată, este indicat să asociezi acest fruct cu un aliment bogat în proteine.
Poate susține sănătatea oaselor
Fructul care poate reduce balonarea poate susține sănătatea oaselor, potrivit PharmEasy. Banana conține un prebiotic numit fructooligozaharide. Fructooligozaharidele contribuie la îmbunătățirea capacității organismului de a absorbi calciul.
Poate îmbunătăți nivelurile de zahăr din sânge
Bananele au concentrații ridicate de fibre solubile. Acestea se dizolvă în lichid pentru a forma un gel în timpul digestiei. Bananele crude conțin amidon rezistent, un tip de fibră care nu este digerabilă. Acestea pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge și apetitul pe parcursul zilei.
Poate sprijini sănătatea digestivă
Bananele asigură un nivel ridicat de fibre alimentare, care se asociază cu sprijinirea digestiei. Bananele necoapte conțin amidon rezistent, un prebiotic benefic pentru sănătatea intestinului gros. Acesta poate hrăni bacteriile intestinale bune, denumite probiotice. De aceea banana este fructul care poate reduce balonarea.
Poate ameliora balonarea
Consumul de zilnic al unei banane, timp de o săptămână, poate reduce balonarea, conform New York Post. Prebioticele și fibrele din banană pot susține sănătatea intestinală și pot sprijini digestia. Acestea pot diminua efectele negative determinate de alimentele bogate în zaharuri.
Poate oferi energie
Zaharurile naturale prezente în banană, precum: glucoza, fructoza si zaharoza, alături de carbohidrați reprezintă o modalitate eficientă de a-ți asigura energie pe toată perioada zilei. Fructul care poate reduce balonarea te poate ajuta să te simți mai odihnit și mai plin de energie.
Poate sprijini sănătatea inimii
Bananele reprezintă o sursă bună de potasiu, un mineral ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la diminuarea riscului de a dezvolta hipertensiune arterială. De asemenea, acestea pot contracara efectele sodiului și pot echilibra alimentația. În plus, nivelul ridicat de potasiu poate proteja sănătatea rinichilor.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.