Cei mai buni carbohidrați antiinflamatori. Ce alimente recomandă nutriționiștii

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 iulie 2023, 06:10

Inflamația reprezintă o reacție de apărare a organismului împotriva virusurilor și a bacteriilor. Are un rol important în vindecarea rănilor, fiind un proces natural și benefic. Dacă se menține pe termen lung poate indica prezența unei boli inflamatorii cronice. O modalitate eficientă de a ține sub control inflamația este dieta. Află care sunt cei mai buni carbohidrați antiinflamatori.

Reclamă

Inflamația cronică poate indica unele afecțiuni medicale: diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, artrită sau cancer. Pentru a primi un diagnostic și un tratament corect cel mai indicat este să consulți un medic de specialitate.

Cei mai buni carbohidrați antiinflamatori

Carbohidrații rafinați pot crește riscul de apariție a inflamației: biscuiții sărați, produsele de patiserie, fursecurile, pâinea albă și pastele. În același timp, există carbohidrați cu proprietăți antiinflamatoare. În acestă categorie intră cerealele integrale: hrișca, quinoa, ovăzul, bulgurul și legumele bogate în amidon cum sunt cartofii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fibrele dietetice reprezintă principalii nutrienți responsabili de beneficiile antiiflamatoare ale cerealelor integrale. Alți nutrienți care contribuie la acest proces sunt: substanțele fitochimice, acizii grași, vitaminele și mineralele.

Fibrele ajută la menținerea unei greutăți optime deoarece îți oferă senzație de sațietate pe termen lung. Totodată, au efecte benefice asupra microbiomului. Microbiomul este format din bacteriile sănătoase din organism care ajută la diminuarea inflamației, conform Eating Well.

Reclamă

Cartofi mov

Consumul de cartofi pigmentați, cum sunt cartofii mov, reduce inflamația și leziunile ADN-ului. Nuanța lor violet se datorează unei concentrații ridicate de antioxidanți, numiți fenoli, antociani și carotenoide. Aceștia elimină radicalii liberi, care cauzează inflamație.

Cartofii mov sunt o sursă naturală de carbohidrați, care oferă: vitamine, fibre și antioxidanți unici, fiind printre cei mai buni carbohidrați antiinflamatori.

Hrișca

Hrișca are de trei ori mai multe fibre decât făina de grâu și nu conține gluten. Conține antioxidanți antinflamatori, sub forma substanțelor fitochimice: rutină și quercetină. Consumul regulat de antioxidanți poate preveni și diminua inflamația și poate reduce riscul de apariție a afecțiunilor medicale. De asemenea, oferă efecte antihipertensive și antidiabetice, având un potențial neutoprotector.

Reclamă

Poți încerca să înlocuiești făina de grâu cu hrișca sau o poți include în dietă dimineața, la mic dejun, sub forma unui terci.

Spelt

Speltul reprezintă o specie de grâu. Este o sursă importantă de: fibre, vitamina B2, mangan, tiamină, niacină și cupru. Are un conținut mai scăzut de gluten decât făina albă. Nu este recomandat persoanelor care suferă de boala celiacă, dar cele cu intoleranță la grâu deseori îl pot tolera.

Dacă vrei să-l consumi, poți folosi făină de spelt sau boabe de spelt pentru a obține beneficiile nutritive ale fibrelor.

Sorg

Sorgul este o cereală, fără gluten, care conține compuși bioactivi cu efecte antiinflamatoare. Acestea se datorează acizilor fenolici și flavonoidelor din compoziție, care îl fac unul dintre cei mai buni carbohidrați antiinflamatori.

Îl poți include în prepararea rețetelor preferate cu cereale integrale.

Orez brun

Orezul brun este bogat în fibre, proteine și vitamine B. Poate fi un bun înlocuitor al orezului alb, iar fibrele conținute susțin dezvoltarea bacteriilor benefice și menține sănătatea inimii. Carbohidrații săi oferă energie pentru tot restul zilei, potrivit She Finds.

Ovăz

Ovăzul este o cereală integrală și o sursă bună de: magneziu, zinc, potasiu și fier. Fibrele sale de beta-glucan reduc nivelul colesterolului și oferă efecte antiinflamatoare. Fenolii conținuți reduc radicalii liberi din organism, care pot provoca inflamație. Are un potențial antioxidant, antiproliferativ și poate combate mâncărimea, fiind unul dintre cei mai buni carbohidrați antiinflamatori.

Ovăzul poate fi folosit la prepararea mâncărurilor dulci sau picante. Îl poți include în preparate care implică etape de coacere.

Fasole neagră

Fasolea neagră are o mulțime de nutrienți benefici pentru sănătate, inclusiv: potasiu, fier, magneziu și proteine. Îți oferă senzație de sațietate pe termen lung. Hrănește bacteriile benefice prezente în tractul intestinal și elimină toxinele din organism. Ajută la reducerea colesterolului și a greutății corporale.

Acestea sunt doar o parte din alimentele antiinflamatoare care previn bolile cronice. Alături de acestea, poți include în dietă: fructe de pădure, ceai verde, pește gras, ardei iute, struguri, ciuperci, ulei de măslin extravirgin, ciolată neagră, roșii sau avocado.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Reclamă
PARTENERI
icon