Anumite tipuri de activități fizice, care includ chiar și unele treburi casnice mai solicitante, pot reduce cu peste 30% riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, potrivit unui nou studiu. Nu avem nevoie de echipamente speciale pentru a le practica, nu implică niciun cost și nu trebuie să ne alocăm mai mult de 5 minute pe zi pentru ele. Iată care sunt exercițiile fizice care previn cancerul.
Exercițiile fizice contribuie la arderea caloriilor și la controlul greutății, dar și la prevenirea unor boli grave, cum este cancerul. Numeroase studii au evidențiat legătura dintre activitatea fizică și reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Au fost identificate mai multe mecanisme prin care exercițiile fizice pot preveni această maladie. În cancerul de sân, ele ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și a nivelului optim de estrogen. Excesul ponderal și estrogenul în exces sunt factori de risc în apariția acestei maladii.
În cancerul de colon, exercițiile fizice regulate ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos și previn acumularea de substanțe nocive în colon. În alte tipuri de cancer, mecanismul este legat de impactul pozitiv al sportului asupra sistemului imunitar și inflamației cronice din organism.
VILPA, exercițiile fizice care previn cancerul
Deși activitatea fizică aduce beneficii incontestabile pentru sănătate, una din trei femei și unul din patru bărbați la nivel mondial nu urmează recomandarea de a practica măcar 150 de minute de exerciții fizice moderate sau 75 de minute de exerciții intense pe săptămână.
Un nou studiu aduce vești bune pentru cei care, din diverse motive, nu reușesc să practice activități fizice în mod structurat, într-o sală de sport sau în parc. Studiul, publicat în revista medicală JAMA Oncology, susține că doar 4-5 minute de activități fizice viguroase efectuate zilnic sunt suficiente pentru a ne reduce riscul de cancer. Ele pot include activități obișnuite, cum sunt unele treburi casnice.
Autorii studiului, cercetători în cadrul Centrului Charles Perkins al Universității din Sydney, Australia, au dat un nume acestor activități: VILPA sau Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activities. Denumirea se traduce prin activităţi fizice viguroase intermitente în timpul sarcinilor zilnice.
Pe scurt, ele se referă la exerciții fizice care implică un efort mare în intervale scurte. Putem integra foarte ușor astfel de activități în viața de zi cu zi. Nu e nevoie să alocăm mult timp pentru VILPA sau să ne deplasăm la o sală de sport. Iată câteva exemple:
- treburi casnice mai solicitante;
- căratul cumpărăturilor grele;
- urcatul scărilor;
- mersul în pantă;
- jocuri energice cu copiii;
- mersul rapid.
Aceste activități fizice solicitante au un impact pozitiv chiar și atunci când sunt practicate în reprize scurte, de numai un minut. „VILPA seamănă cu principiile antrenamentelor de mare intensitate pe termen scurt (HIIT) aplicate în viața ta de zi cu zi”, a explicat într-un comunicat de presă dr. Emmanuel Stamatakis, coordonatorul studiului.
Ce avantaje au aceste exerciții
Cercetătorii au monitorizat activitatea fizică a peste 22.000 de persoane pe o perioadă de aproape 7 ani. Participanții aveau o vârstă medie de 62 de ani și erau sedentari. Pentru a măsura nivelul efortului fizic, aceștia au purtat brățări de fitness pe durata desfășurării studiului.
Au fost luate în calcul mai multe aspecte legate de stilul de viață: statusul fumatului, obiceiurile de somn, alimentația, bagajul genetic și dimensiunile corporale. Pe parcurs, au fost diagnosticate 2.356 de cazuri de cancer. Iată care au fost concluziile cercetării:
- Participanții care au efectuat 3 minute și jumătate de VILPA zilnic au avut un risc cu 18% mai mic de cancer, comparativ cu cei sedentari;
- Cu doar 4 minute și jumătate de activităţi fizice viguroase intermitente, riscul de cancer s-a redus cu 32%;
- Cu cât se crește durata acestor exerciții, cu atât beneficiile sunt mai mari.
VILPA, exercițiile fizice care previn cancerul, sunt mult mai ușor de pus în practică față de antrenamentele obișnuite. Ele „necesită un timp minim sau deloc, nu implică pregătire, nu necesită deplasarea la o sală de sport, sunt gratuite și nu există costuri pentru achiziționarea de echipamente speciale”, a declarat coordonatorul studiului pentru publicația americană Newsweek. În concluzie, chiar și un nivel moderat de mișcare ne poate influența puternic starea de sănătate.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.