Ce sunt trigliceridele. Valori normale, cauze și tratament pentru trigliceride mărite

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 octombrie 2023, 07:13

Cea mai comună formă de grăsime din organism, trigliceridele îndeplinesc mai multe funcții esențiale pentru sănătate și sunt necesare. Când se acumulează în cantitate prea mare, ele pot crea probleme cardiovasculare și pancreatită. Află din ce cauze crește nivelul de trigliceride în sânge și cum poate fi redus.

Reclamă

Grăsimile din sânge cum sunt trigliceridele și colesterolul au o reputație proastă, însă ele sunt componente normale ale sistemului nostru circulator și au câteva funcții esențiale în organism. În funcție de tipul lor, grăsimile (numite și lipide) sunt necesare pentru stocarea energiei, absorbția unor vitamine și reglarea metabolismului. De asemenea, ele sunt componente importante ale membranelor celulelor.

Avem nevoie de grăsimi în organism, dar nivelul lor trebuie ținut sub control. Când nivelul lor crește prea mult, riscăm probleme cardiovasculare, dar nici cantitatea prea mică nu este sănătoasă. Echilibrul este cheia pentru o sănătate optimă. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt trigliceridele

Trigliceridele sunt un tip de grăsimi care circulă în sânge și care provin în principal din alimentele pe care le consumi, în special din unt, uleiuri și alte grăsimi alimentare. Ele provin, de asemenea, din caloriile suplimentare de care corpul nu are nevoie imediat, conform National Heart, Lung and Blood Institute, din Statele Unite. 

Atunci când consumi mai multe calorii decât folosești, excesul e transformat în trigliceride și stocat în celulele grase (adipoase) pentru a fi utilizat ulterior. Când corpul tău are nevoie de energie, el eliberează trigliceride în circulația sangvină pentru a furniza combustibil mușchilor. 

Reclamă

Pe lângă rolul de stocare a energiei în organism, trigliceridele din țesutul adipos acționează ca o izolație termică și protejează organele interne.

Dacă în cantități moderate sunt benefice pentru organism, excesul poate fi periculos pentru sănătate. Este important să menții un echilibru al acestor grăsimi în sânge și să monitorizezi periodic nivelul lor pentru a putea preveni efectele nocive pe care le au.

Diferența dintre trigliceride și colesterol

Atât trigliceridele, cât și colesterolul sunt grăsimi care circulă în sânge, dar ele au o structură chimică diferită și roluri diferite în organism. Iată care sunt principalele diferențe dintre ele: 

Reclamă
  • Trigliceridele sunt utilizate pentru stocarea și eliberarea energiei;
  • Colesterolul este o componentă esențială a membranelor celulare, ajutând la funcționarea corectă a celulelor. El este, de asemenea, un precursor pentru sinteza vitaminei D și materia primă din care se formează hormonii steroizi;
  • Trigliceridele provin din toate alimentele bogate în grăsimi, atât de origine animală, cât și vegetală, precum uleiurile vegetale;
  • Colesterolul este prezent doar în produse de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și produsele lactate;
  • Trigliceridele crescute cresc riscul de boli cardiovasculare, în timp ce doar anumite tipuri de colesterol, cum ar fi colesterolul LDL, au acest efect negativ. Nivelurile ridicate de colesterol HDL sunt considerate benefice pentru sănătatea cardiovasculară.

Trigliceridele și colesterolul pot fi evaluate împreună printr-o analiză de sânge care poartă numele de profil lipidic.

Valorile normale ale trigliceridelor

Un nivel sănătos de trigliceride în sânge ar trebui să fie sub valoarea de 150 de miligrame pe decilitru (mg/dL) în cazul adulților și sub 90 mg/dL în cazul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani. 

O valoare care se încadrează în intervalul 150-199 mg/dL este considerată la limită (borderline) și nu trebuie (încă) să te îngrijoreze. Când nivelul trigliceridelor se situează între 200 și 499 mg/dL, el este considerat crescut, iar dacă depășește 500 mg/dL, este foarte crescut și alarmant. 

Nivel optim<150 
Borderline150-199 mg/dL
Nivel crescut 200-499 mg/dL
Nivel foarte crescut>500 mg/dL
Sursa: National Heart, Lung and Blood Institute

Ce înseamnă trigliceridele serice mărite

Nivelul ridicat în sânge, situație cunoscută sub numele de hipertrigliceridemie, poate avea mai multe consecințe negative asupra sănătății: 

  • Crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv boala coronariană, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Împreună cu colesterolul și cu alte grăsimi, trigliceridele contribuie la formarea plăcilor de aterom în artere – acumulări de grăsimi care se depun pe pereții arteriali, îi îngustează și reduc fluxul sangvin;
  • Crește riscul de pancreatită acută, o inflamație gravă a pancreasului care necesită tratament medical imediat. Valori foarte crescute ale trigliceridelor, de peste 500 mg/dL, sunt asociate de obicei cu acest risc;
  • Poate favoriza rezistența la insulină, care este un factor de risc pentru diabetul de tip 2.

Ce cauzează creșterea trigliceridelor

Nivelul trigliceridelor poate crește atunci când consumi alimente bogate în grăsimi și zahăr, când bei prea mult alcool sau când nu faci suficientă mișcare. 

Unele afecțiuni pot  să ducă la o creștere a trigliceridelor în sânge. Acestea includ:

  • boli renale;
  • diabet;
  • boli hepatice;
  • exces ponderal;
  • boli tiroidiene (hipotiroidism);
  • HIV;
  • o tulburare genetică a metabolismului lipidic ce împiedică organismul să descompună lipidele.

Uneori, trigliceridele mărite sunt efectul secundar al anumitor medicamente, cum ar fi:

  • diureticele;
  • estrogenul și progestativele;
  • retinoizii;
  • steroizii;
  • beta-blocantele;
  • unele medicamente imunosupresoare.

Cum poți reduce nivelul de trigliceride

Modificarea stilului de viață este prima măsură recomandată de medici pentru reducerea nivelului de trigliceride din organism. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să scazi trigliceridele:

  • Redu consumul de zahăr și carbohidrați rafinați. Alimentele care le conțin pot crește trigliceridele. Carbohidrații rafinați includ pâinea, orezul alb, cerealele cu zahăr, pastele, produsele de patiserie, biscuiții din făină albă, pizza și chipsurile.
  • Consumă grăsimi mai sănătoase. Înlocuiește grăsimile saturate găsite în carnea roșie și carnea procesată cu cele găsite în plante, cum ar fi uleiul de măsline sau cu acizi grași omega-3 din speciile de pește gras, cum ar fi macroul și somonul. Evită grăsimile trans și alimentele preparate cu uleiuri sau grăsimi hidrogenate.
  • Limitează consumul de alcool. Alcoolul are un conținut ridicat de calorii și zahăr care cresc semnificativ nivelul trigliceridelor. Dacă ai hipertrigliceridemie severă, evită să consumi alcool.
  • Menține-ți o greutate sănătoasă. Pierderea în greutate poate avea un efect benefic asupra nivelului de trigliceride. Dacă ai un exces ponderal, încearcă să reduci aportul caloric.
  • Practică exerciții fizice în mod regulat. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de activitate fizică în majoritatea sau în toate zilele săptămânii. Exercițiile practicate regulat pot reduce nivelul trigliceridelor. 

Dacă modificarea stilului de viață nu este suficientă pentru a reduce nivelul trigliceridelor, poți recurge și la un tratament farmacologic. La recomandarea și sub supravegherea medicului, se pot administra:

  • statine, care sunt eficiente și împotriva colesterolului, și a trigliceridelor;
  • fibrați;
  • niacină (vitamina B3);
  • acizi grași omega 3.

Ce înseamnă trigliceride scăzute

Un nivel prea scăzut al trigliceridelor în sânge nu este la fel de îngrijorător precum cel crescut, dar el poate fi semnul unei alimentații dezechilibrate sau al unor boli nediagnosticate. În general, statinele sunt considerate prea scăzute atunci când nivelul lor este mai mic de 50 de miligrame pe decilitru (mg/dL).

Scăderea trigliceridelor în sânge poate semnala următoarele probleme:

  • Un consum prea scăzut de grăsimi în dietă;
  • Anumite afecțiuni, cum ar fi hipertiroidismul sau boli care afectează absorbția grăsimilor din alimente, precum boala celiacă sau boala Crohn;
  • Administrarea unor medicamente cum ar fi cele care scad colesterolul (statinele) sau anumite medicamente pentru controlul diabetului.

Nivelul scăzut al trigliceridelor nu este considerat periculos pentru sănătate, dar este important să identifici și să tratezi cauza subiacentă. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Reclamă
PARTENERI
icon