Analiza PSA: ce este și când se recomandă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 11 octombrie 2023, 08:51

Antigenul specific prostatic, prescurtat PSA, poate oferi indicii despre starea de sănătate a prostatei. Află ce afecțiuni pot influența nivelul acestui marker și cât de utilă este analiza PSA în screeningul cancerului de prostată. 

Reclamă

Antigenul specific prostatic este o proteină pe care prostata o produce în mod fiziologic sub influența hormonilor androgeni. Prostata este o glandă masculină de mărimea unei nuci situată sub vezica urinară și în jurul uretrei uretra. Ea secretă o parte din lichidul seminal care transportă și alimentează spermatozoizii.

Atât celulele normale ale prostatei, cât și cele maligne produc această proteină. Mai multe afecțiuni ale acestei glande masculine pot influența sinteza ei, iar analiza PSA este utilizată ca marker al sănătății prostatei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este analiza PSA și care este valoarea normală

Antigenul specific prostatic poate fi măsurat cu ajutorul unui test de sânge. În general, cu cât nivelul PSA al unui bărbat este mai mare, cu atât riscul acestuia de cancer de prostată este mai crescut, conform National Cancer Institute, agenție guvernamentală americană pentru cercetarea cancerului.

Cu toate acestea, nu există un nivel considerat normal sau anormal al PSA în sânge. În trecut, o valoare egală sau mai mică de 4 ng/mL (nanograme pe mililitru) era considerată normală. Ulterior, s-a observat că nivelul PSA nu reflectă foarte bine starea de sănătate a prostatei. Unii bărbați cu o valoare mică a antigenului specific prostatic pot avea totuși cancer de prostată, în timp ce alții cu un nivel mai mare, între 4 și 10 ng/mL, au o prostată sănătoasă.

Reclamă

Ce influențează nivelul PSA

Valorile crescute ale PSA nu sunt specifice pentru cancerul de prostată. Mai mulți factori pot determina fluctuații ale nivelului PSA, inclusiv afecțiuni benigne (necanceroase):

  • înaintarea în vârstă;
  • prostatita, care este o inflamație a prostatei. De cele mai multe ori, prostatita este cauzată de infecții bacteriene și poate fi foarte dureroasă;
  • hiperplazia benignă de prostată, o mărire în volum a acestei glande care produce urinări frecvente, mai ales noaptea;
  • o biopsie recentă de prostată;
  • ejacularea sau exercițiile fizice intense (cum ar fi ciclismul) efectuate cu până la 2 zile anterioare testului PSA.

Anumite medicamente pot să influențeze analiza PSA, având ca efect advers scăderea nivelului acestei proteine în sânge:

Reclamă
  • finasterida și dutasterida, două medicamente indicate în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată;
  • antiinflamatoarele nesteroidiene;
  • statinele;
  • diureticele tiazidice, indicate în hipertensiunea arterială.

Cât de utilă este analiza PSA în screeningul cancerului de prostată 

În trecut, analiza PSA era recomandată bărbaților trecuți de 50 de ani ca test anual de screening pentru cancerul de prostată. La ora actuală, utilizarea acestui test ca metodă de screening este controversată din mai multe motive.

Cu analiza PSA pot fi depistate și cancerele localizate, în stadii incipiente. Cu toate acestea, multe tumori depistate timpuriu cresc atât de lent, încât este puțin probabil să reprezinte o amenințare la adresa vieții. Acest lucru duce la supradiagnosticare și la tratamente excesive, cu potențiale complicații.

În plus, unele studii au arătat că screeningul nu ar crește rata de supraviețuire a bărbaților cu cancer de prostată. Tumorile agresive sau cu creștere rapidă se pot răspândi în alte zone ale corpului înainte de a fi detectate. Alte cercetări susțin, însă, că screeningul cancerului de prostată ar reduce, într-o oarecare măsură, rata de deces.

Analiza PSA poate da rezultate fals pozitive. Atunci când nivelul antigenului specific prostatic este crescut, se recomandă efectuarea unei biopsii prostatice pentru diagnosticarea cancerului. Însă, doar aproximativ 25% dintre bărbații care efectuează o biopsie de prostată din cauza unui nivel crescut al PSA sunt diagnosticați cu cancer. Un rezultat fals pozitiv poate duce, așadar, la investigații invazive care nu sunt lipsite de efecte secundare, cum ar fi infecțiile, durerea și sângerarea. În plus, el poate genera anxietate. 

Comunitatea științifică investighează diferite metode de a îmbunătăți analiza PSA astfel încât să poată ajuta la o mai bună diferențiere a problemelor benigne de cele canceroase, precum și a cancerelor cu creștere lentă de cele cu creștere rapidă, potențial letale. Sunt în curs de cercetare și alți posibili biomarkeri ai cancerului de prostată.

În România, cancerul de prostată este al doilea tip de cancer care afectează bărbații, după cel pulmonar, potrivit datelor GLOBOCAN.

Când se recomandă analiza PSA 

Majoritatea organizațiilor medicale recomandă pacienților să discute înainte cu medicul lor despre riscurile și beneficiile acestei analize ca test de screening pentru diagnosticul cancerului de prostată. În cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 55 și 69 de ani, testarea PSA este o decizie individuală. În cazul bărbaților cu vârsta de 70 de ani și peste, analiza PSA de screening nu este recomandată.

Unii specialiști recomandă bărbaților care prezintă un risc mai mare de cancer de prostată să înceapă screeningul PSA la vârsta de 40-45 de ani. În această categorie sunt incluși:

  • bărbații ai căror tați sau frați au avut cancer de prostată;
  • bărbații de culoare;
  • bărbații cu mutații ale genei BRCA2 (și într-o măsură mai mică, ale genei BRCA1) care afectează linia germinală.

Pregătirea pentru analiza PSA

Dacă medicul ți-a recomandat testarea PSA, informează-l cu privire la toate medicamentele și suplimentele alimentare pe care le iei, cu sau fără prescripție medicală. Mai multe tipuri de tratamente pot să scad nivelul antigenului specific prostatic, astfel că analiza PSA poate avea un rezultat eronat. 

Dacă medicul consideră că un medicament ar putea interfera cu rezultatul testului, acesta ar putea să solicite un alt test sau să decidă înlocuirea sau chiar întreruperea tratamentului timp de câteva zile înainte de testare. 

Valoarea PSA poate fi influențată și de anumite activități. Mersul pe bicicletă, echitația, activitatea sexuală și ejacularea recentă cresc nivelul antigenului specific prostatic în sânge. De aceea, se recomandă să eviți aceste activități cu cel puțin 48 de ore înainte de a efectua analiza PSA.

Ce se întâmplă dacă screeningul PSA arată un nivel crescut

Dacă un bărbat care nu are simptome de cancer de prostată alege să efectueze testul de screening și se constată că are un nivel crescut al PSA, medicul va recomanda repetarea lui. 

Dacă valoarea PSA se menține ridicată, este indicată testarea periodică și efectuarea de examinări rectale (tușeu rectal) la intervale regulate pentru a monitoriza eventuale modificări în timp ale sănătății prostatei.

Dacă nivelul PSA continuă să crească sau medicul constată o creștere în volum a prostatei în urma tușeului rectal, pot fi recomandate investigații imagistice cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). 

Alternativ, medicul poate recomanda o biopsie de prostată pentru prelevarea și examinarea țesutului  prostatic. Aceasta poate fi realizată fie prin peretele rectului (biopsie transrectală), fie prin perineu (biopsie transperineală). Biopsia de prostată este analiza care oferă diagnosticul de certitudine al cancerului de prostată.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce este biopsia lichidă și cui îi este recomandată
Ce este biopsia lichidă și cui îi este recomandată
Ce este biopsia lichidă și cui îi este recomandată
Ce este adenomul de prostată și cum se tratează
Ce este adenomul de prostată și cum se tratează
Ce este adenomul de prostată și cum se tratează
Reclamă
PARTENERI
icon