Cartofii dulci fac parte din categoria legumelor amidonoase, fiind bogate în nutrienți esențiali, care pot susține sănătatea: ochilor, digestiei și inimii. Aceștia reprezintă surse bune de fibre și carbohidrați. Citește care sunt efectele consumului regulat de cartofi dulci.
Cartofii dulci oferă un conținut ridicat de: vitamina A, vitamina C, fibre, sodiu, proteine, potasiu, carbohidrați, grăsimi și zaharuri. De asemenea, asigură concentrații ridicate de: mangan, cupru, fosfor, biotină (vitamina B7), vitamina B5 și vitamina B6.
Efectele consumului regulat de cartofi dulci
Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase, cu o aromă puțin dulce. Majoritatea cartofilor dulci au pulpa portocalie, însă culoarea poate varia în nuanțe de: portocaliu, galben, crem sau violet. În același timp, poți observa diferențe de culoare în coaja acestei legume.
Cartofii dulci portocalii asigură cea mai dulce aromă, spre deosebire de cei în alte culori. Aceștia tind să fie mai ușori, cu texturi mai sfărâmicioase.
În general, cartofii oferă senzație de sațietate. Pot diminua apetitul și pot ameliora tendința de a mânca frecvent pe parcursul zilei.
Pot sprijini sănătatea intestinală
Efectele consumului regulat de cartofi dulci includ creșterea aportului de fibre. Cartofii dulci conțin amidon rezistent, care se fermentează în colon. Acest proces de fermentație produce acizi grași cu lanț scurt ce contribuie la sprijinirea sănătății imunitare și gastrointestinale. În plus, reduc riscul de apariție a inflamației, iar fibrele pot sprijini dezvoltarea microorganismelor benefice în microbiomul intestinal. Mai mult, un aport constant de fibre poate preveni instalarea constipației.
Pot îmbunătăți sănătatea inimii
Jumătate din fibrele prezente în cartofii dulci reprezintă fibre solubile, care contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Astfel, pot diminua riscul de a dezvolta afecțiunii ale inimii, potrivit Eating Well.
În plus, conțin concentrații ridicate de antioxidanți, în special de beta-caroten. Beta-carotenul este un tip de provitamina A, mai exact de pigment vegetal care se transformă în vitamina A în organism.
Pot susține sănătatea ochilor
Printre efectele consumului regulat de cartofi dulci se regăsește susținerea sănătății ochilor deoarece oferă concentrații crescute de vitamina A. Antioxidanții, inclusiv beta-carotenul, pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă și alte afecțiuni oculare. Antioxidanții pot contracara daunele oculare cauzate de lumina albastră sau razele ultraviolete.
Pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge
Cartofii dulci au un indice glicemic mediu, însă, asigură o serie de zaharuri naturale și au o mulțime de fibre care încetinesc în mod natural absorbția zahărului în sânge. Pentru a le reduce indicele glicemic, îi poți fierbe sau găti la abur, conform Nourish by WebMD.
Pot crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi
Printre efectele consumului regulat de cartofi dulci se numără efecte dăunătoare. Cartofii dulci sunt bogați în oxalați, de aceea pot crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi din oxalat de calciu, cel mai întâlnit tip de pietre la rinichi. În plus, poți diminua riscul de a dezvolta acest tip de pietre la rinichi prin asocierea cartofilor dulci cu alimente bogate în calciu, cum ar fi brânza sau iaurtul. Acest lucru paote sprijini calciul și oxalații să se lipească în sistemul digestiv pentru a evita să ajungă în rinichi și să formeze pietre.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.