Antena

Cum se depozitează corect alimentele în frigider. Ce poți face pentru a le decongela corespunzător

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 aprilie 2025, 07:50

Pentru a le consuma în stare bună, este important să acorzi atenție modului în care aranjezi alimentele pe rafturile din frigider. Alexandru Cîrîc, director ICA, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 8, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cum se depozitează corect alimentele în frigider.

Reclamă

Alexandru Cîrîc a arătat cum se aranjează alimentele în frigider, a discutat despre particularitățile fiecărui produs în parte și a oferit câteva sugestii despre decongelarea corectă a acestora.

Cum se depozitează corect alimentele în frigider

Depozitarea alimentelor în frigider poate urma o logică simplă pentru a le putea păstra într-o stare cât mai bună. Frigiderul este, de fapt, o cutie în care există diferite temperaturi. Aceste temperaturi sunt constante atât sus, cât și jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Frigiderul are un sistem de ventilație interior. Însă, întotdeauna sus va fi ușor mai cald și jos ușor mai frig. Aceasta înseamnă că întotdeauna mâncarea gătită, care a fost tratată termic, practic pentru care se poate avea o anumită siguranță, se poate pune sus.

Un aliment tratat termic este un aliment în interiorul căruia, patogenii au fost distruși, cum ar fi mâncarea gătită. Din acest motiv, poate fi ținut mai sus.

Reclamă

Carne

Dintre lapte și carne, carnea are cel mai mare risc de contaminare. Dacă se pune la mijloc, există un prim risc să se rupă și să contamineze toate alimentele de mai jos. Inclusiv din punctul de vedere legal, carnea tocată trebuie să stea la aproximativ 2-4°C, mai exact la o temperatură cât mai rece. Din acest motiv, se poate depozita cel mai jos.

Produse lactate

La mijlocul frigiderului se pot păstra produsele lactate pentru că în acel loc există o temperatură de 6-8°C. De regulă, nu pot contamina alte alimente pentru că se țin în recipiente sau în ambalaje, care nu contaminează.

Din acest motiv, temperatura este bună pentru lactate pe rafturile din mijloc și nu există riscuri să se rupă să contamineze, ca în cazul cărnii. Mâncarea gătită se pune sus, lactatele la mijloc și jos se pune carnea.

Reclamă

Legume și fructe

Dacă te întrebi cum se depozitează corect alimentele în frigider, gândește-te că legumele și fructele se pot depozita în lada de jos, în frigider, iar anumite fructe se pot chiar congela. Se pot stoca în frigider legume verzi, pepene, struguri, dovlecei sau cireșe.

Este necesară congelarea pentru o perioadă mai îndelungată pentru fructele de pădure. Întotdeauna, fructele de pădure se vor altera mult mai repede în frigider, de aceea se păstrează în congelator. La fel ca în cazul legumelor rădăcinoase, cum ar fi cartofii, este indicată pregătirea lor înainte de a fi păstrate la rece. Morcovul se curăță, se tocăm și se pune la congelator. Pentru morcovul în forma sa integrală nu este nevoie să fie depozitat în frigider sau afară la rece.

,,Pentru ceea ce consumăm rapid, consumăm de la frigider.”

– Alexandru Cîrîc, director ICA

Ce poți face pentru a decongela corespunzător alimentele

Dacă se păstrează zmeura la congelator, este nevoie de cel puțin 12-16 ore să fie scoasă din congelator, pusă la frigider și, după aceea, consumată. Întotdeauna se recomandă ca toate alimente să fie decongelată în frigider, nu pe blat.

De exemplu, zmeura poate fi contaminată cu unii patogeni. În momentul în care se scot la peste 20-30°C, se dezvoltă foarte rapid. Când se țin în continuare la 2-8°C, nu se  dezvoltă.

,,Este valabil pentru oricare aliment pe care noi intenționăm să-l decongelăm. Se decongelează pentru a fi sigur din punctul de vedere alimentar la rece, nu pe blat acasă.”

– Alexandru Cîrîc, director ICA

,,E o informație foarte important de știut. Orice scoatem din congelator, nu punem direct pe blat, chiar dacă ne grăbim și vrem s-o mâncăm repede. O punem întâi în frigider.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Decongelarea corectă se face peste noapte sau de pe o zi pe alta. Dacă vrei să decongelezi rapid ce urmează să gătești, poți folosi cuptorul cu microunde pe programul de decongelare. Însă, aceasta este o excepție atunci când te grăbești foarte mult și acel produs se tratează termic ulterior.

Dacă te întrebi cum se depozitează corect alimentele în frigider, reține că este bine ca roșiile să nu fie ținute în acesta. Oamenii spun că se cruzesc, încep să formeze anumiți compuși, care nu sunt atât de buni pentru sănătate. În general, se recomandă păstrarea permanentă a roșiilor la temperatura camerei, mai ales în condițiile actuale în care se coc foarte rapid prin metode care nu sunt naturale.

Pepenele se păstrează la frigider în lada de legume. Varza și conopida pot fi ținute la frigider, dar pot fi preparate, pregătite și introduse la congelator. Astfel, se pot păstra o perioadă mai îndelungată.

Ciupercile nu necesită refrigerare pentru o perioadă de până la 7 zile. Ciupercile pot fi ținute inclusiv la frigider și pot fi pregătite și congelate. Pentru ciuperci există mai multe variante, deoarece nu au un conținut de apă foarte mare, pot fi păstrate în toate variantele.

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea. Ce substanțe chimice pot curăța eficient aceste suprafețe
Cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea. Ce substanțe chimice pot curăța eficient aceste suprafețe
Cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea. Ce substanțe chimice pot curăța eficient aceste suprafețe
articol cu video
Legume care devin mai sănătoase prin gătire. Cum se prepară corect aceste alimente
Legume care devin mai sănătoase prin gătire. Cum se prepară corect aceste alimente
Legume care devin mai sănătoase prin gătire. Cum se prepară corect aceste alimente
articol cu video
Carne crudă vs. carne gătită: care sunt beneficiile și riscurile fiecărui mod de consum
Carne crudă vs. carne gătită: care sunt beneficiile și riscurile fiecărui mod de consum
Carne crudă vs. carne gătită: care sunt beneficiile și riscurile fiecărui mod de consum
Reclamă
PARTENERI
icon