Cum poți evita toxiinfecțiile alimentare în timpul verii. Metode de prevenție

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 iulie 2023, 07:09

Temperaturile ridicate pot aduce o serie de riscuri pentru sănătate. Din cauza căldurii, mâncarea alterată poate dezvolta germeni ce te pot îmbolnăvi, iar în unele cazuri pot cauza boli grave. Află cum poți evita toxiinfecțiile alimentare în timpul verii.

Reclamă

Germenii pot cauza afecțiuni grave, cum ar fi: insuficiență renală, infecție a sângelui și, uneori, chiar paralizie. Copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta probleme de sănătate cauzate de aceștia.

Cum poți evita toxiinfecțiile alimentare în timpul verii

Vremea caldă și vacanțele de vară pot fi perioade foarte problematice. Temperatura poate încuraja agenții patogeni care provoacă bolile alimentare să se dezvolte. Iar alimentele sunt adesea lăsate la dezghețat timp de câteva ore.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câteva reguli de siguranță de bază te pot ajuta să eviți neplăcerile și eventualele pericole pentru sănătate. Este nevoie doar de atenție pentru a te proteja.

Menține o igienă optimă

Ai grijă ca bucătăria și suprafețele pe care urmează să gătești să fie curate și igienizate. Spală tot ce vei folosi, de la alimente până la ustensile. De asemenea, spală-te pe mâini cu apă și săpun. Nu lăsa animalele de companie în apropiere de locul în care prepari mâncarea deoarece acestea pot împrăștia microbi dăunători.

Reclamă

Evită băuturile nepasteurizate

Dacă vrei să afli cum poți evita toxiinfecțiile alimentare în timpul verii, evită laptele și sucurile care nu au fost pasteurizate. Mâncărurile pasteurizate au trecut printr-un proces care distruge germenii. De aceea se recomandă să citești eticheta cu ingrediente pentru a vedea modul de preparare, conform National Library of Medicine.

Dezgheață carnea în frigider

Nu dezgheța carnea congelată lăsând-o pe un blat la temperatura camerei, peste noapte. Folosește frigiderul pentru a o dezgheța. Unii bucătari recomandă să aduci carnea la temperatura camerei înainte de a o găti. Această practică poate fi sigură, numai dacă nu o lași mai mult de două ore afară.

Protejează-ți mâncarea de insecte

Asigură-te că înlături insectele ce ar putea să se hrănească din preparatele tale. Insectele pot purta bacterii pe care le pot lăsa pe mâncare, odată ce intră în contact cu aceasta. Dacă intenționezi să o lași afară din frigider când lipsești, acoper-o cu o folie de plastic, o hârtie sau o cârpă.

Reclamă

Organizează-ți frigiderul

Când pregătești carne crudă și carne de pasăre, ține-le departe de: alimente gătite, fructe și legume proaspete. Dacă vrei să știi cum poți evita toxiinfecțiile alimentare în timpul verii, este indicat să folosești rafturi separate pentru carne și legume crude. Astfel, poți opri contaminarea încrucișată. Poți stopa răspândirea unor bacterii dăunătoare pentru sănătate, cum este salmonella.

De asemenea, fii atent la simptomele Helicobacter pylori: arsurile gastrice, lipsa poftei de mâncare, refluxul gastroesofagian, greața, durerea abdominală în partea superioară a abdomenului care se instalează la 2-3 ore după masă, balonarea, flatulența, senzația de sațietate precoce, vărsăturile și scăderea nejustificată în greutate. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor infectați nu manifestă simptome.

Gătește în întregime alimentele

Gătește mâncarea în întregime, în special dacă intenționezi să consumi: carne roșie, ouă sau carne de pasăre. Temperaturile foarte ridicate pot distruge germenii dăunători. Poate fi util să cauți care este temperatura ideală pentru fiecare tip de carne pe care urmează să-l gătești.

Încearcă să gătești exact pentru o singură masă

Dacă vrei să știi cum poți evita toxiinfecțiile alimentare în timpul verii, încearcă să gătești exact pentru o singură masă. Cel mai indicat este să eviți să-ți rămână resturi de mâncare, pe care mai târziu, să fii tentat să le mănânci. Pentru a salva resurse, mănâncă alimentele imediat după ce au fost gătite. În acest mod, germenii dăunători nu au timp să se răspândească, potrivit Everyday Health.

Ai grijă de mâncare când călătorești cu mașina

Când călătorești cu mașina pe vreme caldă, depozitează alimentele pe locurile pasagerilor, unde există aer condiționat. Poate fi periculos pentru sănătatea ta să lași în portbagaj mâncarea pentru că, de regulă, acesta nu se poate păstra rece.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
La ce se folosește glicerina. Care sunt întrebuințările sale medicinale
La ce se folosește glicerina. Care sunt întrebuințările sale medicinale
La ce se folosește glicerina. Care sunt întrebuințările sale medicinale
articol cu video
Metalele grele din alimente. Ce teste se pot face pentru a le depista
Metalele grele din alimente. Ce teste se pot face pentru a le depista
Metalele grele din alimente. Ce teste se pot face pentru a le depista
Cum poți spăla eficient alimentele vegetale. Substanțele identificate în compoziția acestora
Cum poți spăla eficient alimentele vegetale. Substanțele identificate în compoziția acestora
Cum poți spăla eficient alimentele vegetale. Substanțele identificate în compoziția acestora
Reclamă
PARTENERI
icon