Antena

Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 aprilie 2025, 07:46

Modul de preparare al alimentelor poate modifica mai multe aspecte ale compoziției acestora. Cristina Ioniță, farmacist, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 8, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cum influențează modul de preparare sănătatea organismului.

Reclamă

Cristina Ioniță a oferit câteva sfaturi pentru a ameliora efectele dăunătoare ale prăjitului, a discutat despre diferențele dintre metodele de gătit și a explicat cum modifică prepararea alimentelor conținutul nutritiv.

Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului

Prăjirea alimentelor poate deveni mai puțin nocivă, dacă se iau câteva măsuri. Aceasta se poate face prin înlocuirea sa cu sotarea rapidă în ulei de măsline, air fryer, sau prăjirea la temperaturi constante sub 180°C. Astfel, se reduce riscul apariției compușilor nocivi. Foarte frecvent, consumul de alimente prăjite poate afecta digestia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Există o legătură între modul de preparare al alimentelor și digestie?
-Modul de preparare are o importanță foarte mare. Legumele își mențin structura enzimelor naturale prin fierbere și gătitul la aburi. Fermentarea este foarte bună pentru digestie. Alimente precum varza murată și iaurtul ajută flora intestinală. Iar carnea gătită la temperaturi foarte scăzute își menține structura proteinelor, de aceea devine mai ușor de digerat.

,,În funcție de modul de preparare, nivelul de vitamine poate crește sau scădea.”

– Cristina Ioniță, farmacist

Reclamă

,,Putem să găsim sfaturi despre gătit foarte bune în farmacie.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ce modificări se pot produce în timpul gătitului

Dacă te întrebi cum influențează modul de preparare sănătatea organismului, poți reține că mâncarea prăjită îngrașă mai mult decât cea fiartă. Practic, modul de preparare influențează numărul de calorii pe care alimentele le livrează în momentul consumului.

De exemplu, cartofii prăjiți includ un număr mai mare de calorii decât cei fierți pentru că au mai mult ulei. Pastele gătite al dente au un indice glicemic mai scăzut decât cele fierte excesiv. Orezul răcit după fierbere își transformă amidonul în amidon rezistent, ceea ce îi scade aportul caloric.

Reclamă

Se pot observa unele deosebiri inclusiv în ce privește conținutul pâinii. Pâinea congelată și reîncălzită are mai puține calorii. Inclusiv piureul poate fi influențat de metoda de gătit. Dacă se prepară piure, se pune în frigider și se consumă a doua zi, va avea un conținut mai puțin caloric decât cel proaspăt.

Complexul de vitamine B include opt substanțe nutritive esențiale: vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B5 (acidul pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B7 (biotina), vitamina B9 (folatul) și vitamina B12 (cobalamina).

De asemenea, metoda de gătit poate schimba nivelul de vitamine din alimente, care poate crește sau poate scădea. Vitamina C și complexul de vitamine B sunt sensibile la căldură, de aceea este indicat ca legumele să fie fierte sau gătite la abur. De exemplu, roșiile și morcovii devin bogate în antioxidanți, după gătire datorită licopenului și betacarotenului.

Dacă vrei să afli cum influențează modul de preparare sănătatea organismului, poți lua în considerare cum carnea gătită la temperaturi foarte înalte scade conținutul de vitamine B, iar acest lucru poate fi contracarat printr-o dietă echilibrată.

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
articol cu video
Cum să te asiguri că gătești corect pe grătar. La ce să fii atent când prepari alimentele
Cum să te asiguri că gătești corect pe grătar. La ce să fii atent când prepari alimentele
Cum să te asiguri că gătești corect pe grătar. La ce să fii atent când prepari alimentele
articol cu video
Alimente care mențin sănătatea pielii. Ce poți face pentru a preveni semnele îmbătrânirii după 40 de ani
Alimente care mențin sănătatea pielii. Ce poți face pentru a preveni semnele îmbătrânirii după 40 de ani
Alimente care mențin sănătatea pielii. Ce poți face pentru a preveni semnele îmbătrânirii după 40 de ani
Reclamă
PARTENERI
icon