Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele şi cum se manifestă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 martie 2023, 07:20 / Actualizat: 13 aprilie 2023, 11:02

Ocazional, cu toții experimentăm senzația de arsură în capul pieptului cauzată de refluxul gastroesofagian. Pe lângă disconfortul pe care îl creează, această problemă poate duce la complicații serioase dacă nu este tratată: dureri în gât, tuse persistentă, carii, ulcerații și, uneori, cancer esofagian.

Reclamă

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE), cum este denumită medical această problemă, apare atunci când conținutul acid din stomac se întoarce în esofag. Ea afectează persoane de toate vârstele, de la bebeluși și până la vârstnici.

Refluxul gastroesofagian este o problemă foarte frecvent întâlnită, cu o prevalență între 8,8% și 25,9% în Europa, potrivit studiilor. Refluxul poate fi ocazional, dar la unele persoane, el este persistent și afectează calitatea vieții. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimentele ajung din cavitatea bucală în stomac prin esofag. Acesta e un tub care măsoară circa 25 de centimetri lungime și are un calibru de 1-3 centimetri la adulți. Trecerea bolului alimentar din esofag în stomac se face printr-un inel muscular, numit sfincter esofagian. Acesta acționează ca o valvă: se deschide pentru a permite alimentelor să ajungă în stomac și se închide apoi pentru a împiedica întoarcerea conținutului gastric în cavitatea bucală. 

În refluxul gastroesofagian, acest mecanism nu mai funcționează. Sfincterul esofagian se slăbește și nu se mai închide corespunzător ceea ce duce la refularea bolului alimentar și acidului gastric în esofag.

Reclamă

Ce cauzează refluxul gastroesofagian 

Potrivit specialiștilor NHS, Serviciul Naţional de Sănătate britanic, există mai multe motive pentru care sfincterul esofagian se poate slăbi:

  • Excesul ponderal. În cazul persoanelor supraponderale și obeze, există o presiune crescută pe stomac, iar ea slăbește inelul muscular de la baza esofagului;
  • Consumul excesiv de alimente grase. Grăsimile se digeră mai greu, iar stomacul secretă o cantitate mai mare de acid gastric pentru a le digera. Excesul poate refula ăână la nivelul esofagului;
  • Fumatul, consumul de alcool, de cafea și de ciocolată. Toate acestea stimulează secreția de acid gastric și, totodată, relaxarea sfincterului esofagian;
  • Sarcina. Refluxul gastroesofagian este o problemă frecventă cu care se confruntă gravidele. Cauzele lui sunt modificările hormonale induse de sarcină și creșterea presiunii pe stomac pe măsură ce sarcina avansează.
  • Hernia hiatală. Această afecțiune  apare atunci când partea superioară a stomacului trece din abdomen în cavitatea toracică printr-o mică deschidere în diafragm (mușchiul care separă abdomenul de torace). Această modificare anatomică poate permite conţinutului gastric să refuleze mai uşor în esofag, dar nu toate persoanele cu hernie hiatală se confruntă cu reflux gastroesofagian;
  • Gastropareza. Această afecțiune întârzie golirea stomacului după consumul de alimente. Gastropareza este cauzată de atrofierea nervului vag sau de o funcționare necorespunzătoare a lui. Acidul gastric este secretat continuu atâta vreme cât alimentele rămân în stomac, iar excesul poate refula în esofag;
  • Anumite medicamente. Refluxul gastroesofagian apare mai frecvent după administrarea unor tratamente antihipertensive, precum blocantele canalelor de calciu, nitraților administrați în angina pectorală și antiinflamatoarelor nesteroidiene;
  • Stresul. Studiile au arătat că un nivel crescut de stres poate crește producția de acid gastric, iar excesul refulează în esofag. 

Boala de reflux gastroesofagian afectează uneori mai mulți membri ai unei familii. Cauzele genetice sunt vehiculate de specialiști, însă nu au fost identificate încă genele care fac posibilă transmiterea ereditară a bolii. 

Reclamă

Ce simptome are refluxul gastroesofagian

Chiar dacă nu este neapărat o afecțiune gravă, boala de reflux creează disconfort și poate împiedica activitățile zilnice. Principalul simptom este arsura, pe care persoanele afectate o localizează „în capul pieptului”, dar poate fi resimțită și mai sus, pe gât. Ea apare după fiecare masă, dar și atunci când ne aplecăm sau când stăm la orizontală cu capul. Arsurile sunt cauzate de iritația pe care acidul gastric o produce asupra mucoasei esofagului în porțiunea sa inferioară, dar care ajunge uneori până în zona superioară.

Alte simptome care semnalează refluxul gastroesofagian pot fi:

  • refluxul acidului gastric în esofag sau în gură, care este resimțit printr-un gust amar în gât;
  • dificultate sau durere la înghițit;
  • balonare;
  • eructații frecvente;
  • secreție abundentă de salivă;
  • dureri cronice de gât;
  • laringită sau răgușeală;
  • gingii inflamate;
  • carii;
  • halitoză (respirație urât mirositoare);
  • tuse recurentă sau cronică ce se agravează noaptea;
  • respirație șuierătoare;
  • dureri în piept. 

Dacă suferi de astm, simptomele acestuia se pot agrava ca urmare a iritației produse de acidul gastric la nivelul căilor respiratorii. 

Ce simptome are la bebeluși și copii

Până la vârsta de 18 luni, majoritatea sugarilor au această problemă, pentru că sfincterul esofagian este incomplet dezvoltat și permite trecerea ocazională a alimentelor din stomac către esofag. Poziția orizontală în care stau în cea mai mare parte a timpului favorizează, de asemenea, refluxul gastroesofagian, la fel și dieta preponderent lichidă.

Pe lângă simptomele anterioare, bebelușii și copiii se mai pot confrunta cu:

  • episoade repetate de vomă în cantitate mică;
  • plâns excesiv și refuzul de a mânca;
  • alte probleme respiratorii;
  • senzație de sufocare ce trezește copilul uneori;
  • dificultate în a adormi după masă, mai ales la bebeluși.

Uneori, refluxul gastroesofagian poate face ca bebelușul sau copilul să nu ia în greutate sau chiar să piardă în greutate din cauza refuzului de a mânca. Astfel de situații necesită investigații și tratament. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Cu câte ore înainte de somn trebuie să mănânci. Ce ne sfătuiesc medicii
Cu câte ore înainte de somn trebuie să mănânci. Ce ne sfătuiesc medicii
Cu câte ore înainte de somn trebuie să mănânci. Ce ne sfătuiesc medicii
Reclamă
PARTENERI
icon