De cele mai multe ori, nu începem să ne gândim la echilibrarea dietei decât atunci când dorim să scădem în greutate, când ne dorim să avem mai multă energie în viaţa de zi cu zi sau pur şi simplu când vrem să arătăm mai bine într-o anumită piesă vestimentară. Cu toate acestea, ceea ce mâncăm nu ne afectează doar aspectul fizic, ci şi cogniţia şi performanţa mentală. Ai aici o listă cu alimentele care îţi îmbătrânesc creierul mai repede.
Din păcate, specialiștii spun că anumite alimente pot afecta creierul. Nutriţionistul Serena Poon susţine că nu doar produsele procesate, de tip fast-food sunt nocive şi nu aduc niciun beneiciu organismului nostru, ci şi produsele alimentare inflamatoare.
Alimentele care îţi îmbătrânesc creierul mai repede
După cum explică experta în nutriţie, alimentele inflamatoare degradează sănătatea fizică şi pot determina scăderea rapidă a funcţiilor creierului.
„Unii dintre principalii nocivi inflamatori, cum ar fi zahărul adăugat, carnea procesată și carbohidrații rafinați, sunt destul de prezenţi în dieta standard„, adaugă ea.
Află mai multe și despre efectele hormonilor din carnea de pui asupra sănătății oamenilor.
Zahărul adăugat
Potrivit specialistului nutriţionist, s-a dovedit că o cantitate prea mare de zahăr adăugat prezentă în dietă afectează memoria și crește riscul de demență. Din păcate, zahărul adăugat poate fi găsit în aproape orice aliment. El este inclus în băuturi și deserturi, sosuri pentru salate și chiar și în alimente care sunt etichetate ca produse „bio”.
„Optați pentru opțiuni neîndulcite sau pregătiţi-vă propria mâncare acasă pentru a ține sub control consumul de zahăr„, spune Serena Poon.
Carbohidrații rafinați
Carbohidrații rafinați se ascund în pâinea albă, produsele de patiserie și cerealele pentru micul dejun. Acestea nu au valoare nutrițională. Cercetătorii au descoperit că consumul lor poate avea un impact asupra sănătății cognitive în mai multe moduri. Poate aduce modificări ale funcţiilor în mai multe zone ale creierului, relatează eatthis.com.
„Optaţi pentru opțiuni de cereale integrale și alți carbohidrați complecși, cum ar fi cei găsiți în leguminoase„, spune ea.
Carnea procesată
Nu în ultimul rând, carnea procesată nu aduce niciun beneficiu. Poon spune că cercetătorii au descoperit că acest aliment este legat de un risc semnificativ crescut de a dezvolta demență. Din păcate, aceasta e o boală definită de declinul cognitiv.
Opțiunile vegane sunt mult mai bune, însă bazate pe o dietă clară şi echilibrată. Un studiu a constatat că cei care au trecut la diete vegetariene şi vegane, dar care consumau alimente cu ingrediente foarte procesate au fost mai susceptibili la depresie.
Urmați o dietă cu acţiune antiinflamatoare
Dieta cu acţiune antiinflamatoare poate fi utilă în menținerea sănătății și prevenirea unor probleme medicale. Aceasta ar trebui să includă un echilibru sănătos de proteine, carbohidrați și acizi grași la fiecare masă.
„Cercetătorii au descoperit că dietele antiinflamatoare, cum ar fi dieta mediteraneană sau dieta DASH, și dietele care sunt bogate în antioxidanți, vitamina B și acizi grași pot susține longevitatea creierului”, spune Poon.
„Legumele și fructele sunt bogate în antioxidanți. Au proprietăți antiinflamatoare, susțin sănătatea intestinului (care, de altfel, joacă un rol major în sănătatea mintală) și îmbunătățesc funcția mitocondrială. Toate susţin longevitatea creierului.”
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.