Antena

Cum poți reduce nivelul colesterolului. Cele mai bune suplimente pentru colesterol

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 29 noiembrie 2023, 07:50

Nu ar trebui să te bazezi exclusiv pe suplimente alimentare pentru a reduce nivelul colesterolului. Cu toate acestea, există dovezi că anumite suplimente, în combinație cu o alimentație sănătoasă, pot fi eficiente. Află care sunt cele mai bune suplimente pentru colesterol.

Reclamă

În general, când nivelul de colesterol din organism este crescut, medicii recomandă mai întâi unele schimbări legate de stilul de viață și de alimentație, pentru o perioadă de 6 luni. Pentru a aduce valoarea colesterolului la nivelul optim fără medicamente, ar trebui să-ți menții o greutate sănătoasă, să reduci consumul de alcool și să fii activ fizic.  

Alimentația are un rol important în reducerea nivelului de colesterol, în special a colesterolului LDL, numit și colesterol „rău”. Excesul de colesterol LDL se depune pe vasele de sânge și crește riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral. În caz de colesterol mărit, ar trebui să faci câteva schimbări în dietă. Acestea includ:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Limitarea consumului de alimente care conțin grăsimi saturate, cum sunt produsele de origine animală, dar și uleiurile de palmier și de cocos;
  • Excluderea grăsimilor trans din alimentație, care se găsesc în mezelurile procesate, produse de patiserie, snacksuri și prăjeli. Aceste grăsimi cresc nivelul colesterolului „rău” și, totodată, scad colesterolul „bun” (HDL). 
  • Creșterea consumului de grăsimi nesaturate, cum sunt cele din pește, fructe de mare, avocado, nucifere și uleiuri vegetale precum cel de măsline. Grăsimile nesaturate cresc nivelul colesterolului HDL, având efect protector;
  • Creșterea consumului de fructe și legume.

Suplimente pentru colesterol: fibrele sunt aliatul inimii

O soluție eficientă în reducerea nivelului total de colesterol și a nivelului de colesterol LDL prin alimentație este să consumi mai multe fibre solubile, susțin într-un articol pentru publicația The Conversation Lauren Ball, profesor de sănătate comunitară și wellbeing la Universitatea din Queensland, și Emily Burch, nutriționist, cercetător și conferențiar la Universitatea Southern Cross, din Australia. 

Fibrele solubile se dizolvă în apă și formează o substanță gelatinoasă care absoarbe colesterolul din intestine și îl elimină înainte de a ajunge în fluxul de sânge. Surse foarte bune de fibre solubile sunt alimentele integrale precum;

Reclamă
  • fructe precum merele, perele și citricele;
  • legume precum morcovii, cartofii dulci, broccoli și dovleacul;
  • ovăzul;
  • orzul;
  • semințele de chia;
  • caisele și prunele uscate;
  • fasolea;
  • mazărea;
  • năutul;
  • lintea. 

Există, de asemenea, multe suplimente alimentare pe bază de fibre care pot ajuta la reducerea colesterolului. Acestea includ:

  • fibre solubile naturale, cum ar fi inulina, psyllium și beta-glucanul;
  • fibre solubile sintetice, cum ar fi polidextroza, dextrina de grâu și metilceluloza;
  • fibre insolubile naturale, cum ar fi semințele de in, care măresc volumul materiilor fecalelor și facilitează astfel eliminarea colesterolului din tractul digestiv. 

Aceste suplimente se pot administra sub diverse forme: capsule, tărâțe, semințe și pudră care se adaugă în alimente sau se dizolvă în apă.

Dintre toate, psyllium este suplimentul cu fibre cu cea mai mare susținere științifică în privința efectului de reducere a colesterolului, notează cei di specialiști în publicația amintită. Beneficiile sale au fost confirmate de câteva zeci de studii clinice randomizate cu un design științific riguros. 

Reclamă

Aceste studii arată că persoanele care consumă aproximativ 10 grame de psyllium pe zi (o lingură), ca parte a unei diete sănătoase, își pot reduce cu 4% nivelul colesterolului total și cu 7% nivelul colesterolului LDL.

Suplimente pentru colesterol: probioticele

Câteva cercetări că probioticele ar putea avea un impact pozitiv asupra nivelurilor de colesterol. De exemplu, o meta-analiză (analiză statistică ce combină rezultatele mai multor studii științifice) publicată în 2018 a arătat că persoanele care au luat probiotice și-au redus cu 13% nivelul colesterolului total. 

În majoritatea studiilor, se folosesc probiotice care conțin bateriile Lactobacillus acidophilus și Bifidobacterium lactis. Acestea se găsesc sub formă de capsule sau pulberi și se administrează zilnic.

Mecanismele prin care probioticele influențează nivelul colesterolului nu sunt încă pe deplin înțelese. Se crede că acestea pot reduce absorbția lui la nivel intestinal și pot influența, de asemenea, metabolismul grăsimilor.

Deși observațiile sunt promițătoare, concluziile nu sunt încă definitive și rolul probioticelor este în continuare subiect de studiu. „Efectele (n.r. – probioticelor) pot varia probabil în funcție de tulpinile de probiotice utilizate, dacă iei probioticul în fiecare zi conform indicațiilor, precum și în funcție de starea ta de sănătate și de alimentația ta”, susțin specialiștii în articolul publicației The Conversation.

Suplimente pentru colesterol: drojdia de orez roșu

O specie de drojdie folosită de multe secole în bucătăria și în medicina tradițională asiatică, drojdia de orez roșu se obține prin fermentarea orezului cu o ciupercă numită Monascus purpureus. Ea conține un tip de compuși bioactivi numiți monacoline, iar una dintre ele, monacolina K, poate inhiba producția de colesterol în ficat. Mecanismul de acțiune este similar tratamentelor cu statine – medicamente prescrise pentru reducerea colesterolului. Drojdia de orez roșu este disponibilă ca supliment alimentar sub formă de capsule. 

Un studiu sistematic publicat în 2022 a analizat datele provenite din 15 studii randomizate, iar autorii săi au constatat că administrarea de suplimente cu drojdie de orez roșu fermentat a fost mai eficientă în reducerea trigliceridelor, dar mai puțin eficientă în scăderea colesterolului total, în comparație cu statinele. Dozele de extract din drojdie de orez roșu administrate în studiile analizate au variat între 200 și 4.800 mg pe zi.

Cu toate acestea, „studiile nu ne oferă informații cu privire la eficacitatea și siguranța pe termen lung a drojdiei de orez roșu. Autorii au menționat, de asemenea, că doar unul dintre studiile din revizuire a fost înregistrat într-o bază de date majoră a studiilor clinice. Prin urmare, nu știm dacă baza de dovezi a fost completă sau dacă a fost în favoarea studiilor cu rezultate pozitive”, precizează autorii articolului menționat. 

Când se recomandă medicamente pentru colesterolul mărit

Schimbarea alimentației, cu sau fără administrare de suplimente, poate să nu fie suficientă pentru a reduce corespunzător nivelul colesterolului. Adesea, se impun și alte măsuri, cum ar fi:

  • renunțarea la fumat;
  • reducerea stresului;
  • exercițiile fizice practicate regulat – cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi;
  • odihna suficientă.

Uneori, modificarea stilului de viață poate să nu aibă niciun efect asupra nivelului colesterolului. Dacă suferi de o afecțiune genetică numită hipercolesterolemie sau dislipidemie familială, corectarea alimentației și a stilului de viață poate să nu aducă beneficiile așteptate. 

În astfel de situații, în funcție de nivelurile tale de colesterol și de alți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, este posibil să ți se recomande medicamente pentru reducerea colesterolului. Cele mai cunoscute sunt statinele, dar există și alte tratamente care contribuie la scăderea colesterolului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o alimentație echilibrată
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o alimentație echilibrată
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o alimentație echilibrată
Reclamă
PARTENERI
icon