Antena

Factori care pot creşte riscul de accident vascular cerebral 

Andrada Marinica
Andrada Marinica
Publicat: 22 februarie 2023, 08:52 / Actualizat: 6 aprilie 2023, 16:30

Un accident vascular cerebral este o afecțiune medicală gravă prin care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă. Din păcate, există factori care pot creşte riscul de accident vascular cerebral. Unii dintre ei sunt genetici, dar sunt și factori pe care îi poți controla. Află cum să faci alegeri mai sănătoase pentru a reduce riscul unei astfel de afecţiuni. 

Reclamă

Experții spun că există modalități prin care poți preveni un accident vascular cerebral. Autoritatea naţională de sănătate din Marea Britanie subliniază că exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă, lipsa fumatului şi a băuturilor alcoolice pot reduce riscul unui accident vascular cerebral.

Un studiu publicat în Societatea Europeană de Cardiologie a constatat că băuturile energizante care au un nivel ridicat de cofeină, pot duce la o serie de afecțiuni. Consumul de cofeină este considerat nepericulos pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, experții au explicat că băuturile energizante conțin cantități mari de cofeină. Din această cauză, ele pot provoca angina pectorală, aritmia cardiacă și chiar moartea subită.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Factori care pot creşte riscul de accident vascular

„Băuturile energizante conțin megadoze de cofeină și uneori și alți stimulenți. Descoperim că unii oameni care le consumă în mod exagerat vin la spital cu accident vascular cerebral sau hemoragii cerebrale severe. Aceștia sunt de obicei oameni tineri, altfel sănătoși, între 30 și 40 de ani”, spune reumatologul Rula Hajj-Ali de la Clinica Cleveland.

Mulți oameni folosesc băuturi energizante pentru a trece peste o zi istovitoare. Experții au avertizat anterior că dependența de băuturile energizante alimentează o creștere a afecţiunilor de inimă. O singură băutură energizantă este suficientă pentru a declanșa aritmia. Acest lucru înseamnă un ritm cardiac anormal care crește riscul de accident vascular cerebral de cinci ori.

Reclamă

Deși avem tendința de a ne concentra mai mult pe atacurile de cord atunci când ne gândim la bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale sunt de fapt o problemă serioasă și destul de comună pentru sănătate. Accidentul vascular cerebral este a cincea cauză de deces în SUA, conform Asociației Americane a Inimii (AHA). Se clasează imediat după bolile de inimă, cancer, accidente și boli ale căilor respiratorii inferioare, explică Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Se află pe locuri fruntașe, înaintea Alzheimer-ului, diabetului, bolilor de rinichi, gripei și sinuciderii.

Accidentul vascular cerebral este o cauză principală care poate provoca dizabilități şi chiar deces. Prevenția primară și secundară sunt importante pentru a scădea numărul deceselor”, spune Matthew Starr, MD, director interimar al Institutului UPMC Stroke din Pittsburgh, Pennsylvania. Aproximativ 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite. Asta înseamnă că „factorii de risc sunt sub controlul nostru și pot fi modificați”, explică dr. Starr.

Fumatul 

Nicotina și dioxidul de carbon din ţigări pot deteriora sistemul cardiovascular. Fumătorii activi prezintă un risc de 2,5 ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral în comparație cu cei care nu au fumat niciodată, conform unui studiu din 2020 publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii. Acest factor de risc de accident vascular cerebral este cel mai puternic pentru cei care fumează mult. Cei care fumează între 1 şi 12 ţigări pe zi prezintă un risc de 2,3 mai mare. Persoanele care fumează mai mult de 12 ţigări pe zi prezintă un risc de 2,8 mai mare.

Reclamă

Diabetul 

Atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 cresc riscul de accident vascular cerebral, confirmă Asociația Americană a Inimii. 

Dieta nesănătoasă

Dieta care include de obicei prea multe alimente procesate și prea puține fructe și legume poate creşte riscul apariţiei AVC-ului. „Dietele sărace în sare, grăsimi saturate și zahăr ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral„, spune Amanda Ganem, medic cardiolog la Westmed Medical Group din White Plains, New York. În general, o strategie alimentară similară cu dieta DASH, cu conținut scăzut de sodiu, precum și dieta mediteraneană sănătoasă pentru inimă tind să reducă și riscul de accident vascular cerebral.

Lipsa unei vieţi active

Alături de dietă, lipsa unei vieţi active reprezintă un factor de risc care poate duce la apariţia unui accident vascular cerebral. Lipsa celor 150 de minute recomandate de activitate fizică moderată pe săptămână poate crește riscul de AVC, boli de inimă, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și obezitate. Mersul pe jos este excelent. Alege o plimbare în schimbul folosirii liftului, de exemplu.

Obezitatea

Greutatea corporală peste medie poate accelera rata de îmbătrânire a creierului. Este, de asemenea, asociată cu riscul crescut de accident vascular cerebral (plus boli de inimă, diabet și hipertensiune arterială). Pierderea de 5 până la 10 kilograme poate reduce semnificativ riscul, adaugă specialiştii.

Colesterol crescut

Excesul de colesterol din sânge se poate transforma în cheaguri, cauza exactă a multor accidente vasculare cerebrale. Un HDL scăzut ar putea crește de asemenea riscul de accident vascular cerebral pentru bărbați.

Boala arterială sau de inimă deja diagnosticată

Boala arterei carotide (îngustarea arterei care leagă gâtul și creierul), boala arterelor periferice (îngustarea vaselor de sânge care leagă mușchii picioarelor și brațului), fibrilația atrială (o tulburare a ritmului cardiac), boala coronariană și insuficiența cardiacă sunt toate diagnosticele factori de risc pentru accident vascular cerebral.

Siclemia

Această tulburare genetică determină organismul să genereze globule roșii împărţite. Forma lor unică le face „mai lipicioase” pe pereții vaselor de sânge. Acest lucru poate duce la blocarea arterelor care declanșează un accident vascular cerebral. Deoarece aceasta este genetică, singurul motiv pentru care acest diagnostic ajunge pe lista „factorilor de risc de accident vascular cerebral pe care îi poți controla” este că tratarea adecvată poate reduce riscul pentru multe complicații, inclusiv accidentului vascular cerebral. 

6 factori care ar putea creşte riscul unui AVC

Experţii din domeniul cercetării medicale consideră că există anumiţi factori care, de asemenea, pot contribui şi ar putea avea o legătură cu producerea, în anumite cazuri, a unui accident vascular.

Infectarea cu Covid-19. Infectarea cu Sars-COV 2 ar putea crește riscul formării unor cheaguri de sânge. Cu toate acestea, cercetările prezente nu sunt încă destul de categorice în acest sens.

Obiceiuri de somn. Oamenii care nu dorm suficient sunt mai predispuşi la a avea boli de inimă. De asemenea, apneea în somn crește substanțial și riscul de accident vascular cerebral.

Abuzul de alcool. Femeile care beau mai mult de o băutură pe zi și bărbații care beau mai mult de două băuturi pe zi sunt expuși unui risc crescut la AVC.

Abuzul de droguri. Consumul de heroină, cocaină și amfetamine, în special, poate fi asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Xilitolul, un îndulcitor foarte popular, poate crește riscul de infarct și atac cerebral
Xilitolul, un îndulcitor foarte popular, poate crește riscul de infarct și atac cerebral
Xilitolul, un îndulcitor foarte popular, poate crește riscul de infarct și atac cerebral
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
Urcatul scărilor menține inima sănătoasă. Câte trepte ar trebui să urci zilnic
Urcatul scărilor menține inima sănătoasă. Câte trepte ar trebui să urci zilnic
Urcatul scărilor menține inima sănătoasă. Câte trepte ar trebui să urci zilnic
Reclamă
PARTENERI
icon