În ce măsură fibrele cresc greutatea. Care sunt părerile specialiștilor

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 noiembrie 2023, 06:40

Fibrele reprezintă substanțe nutritive esențiale, ce au un rol important în organism. În același timp, multe persoane se tem de efectele consumului excesiv asupra sănătății. Citește în ce măsură fibrele cresc greutatea.

Reclamă

Alimentele vegetale oferă un conținut bogat în fibre alimentare și reprezintă un tip de carbohidrați care ajută la menținerea regularității mișcărilor intestinale. Acestea pot reduce nivelurile de colesterol LDL, mai precis de colesterol rău, pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge și pot oferi senzație de sațietate pe parcursul zilei.

În ce măsură fibrele cresc greutatea

De obicei, se încurajează menținerea unui aport ridicat de alimente bogate în fibre, precum: legume, fructe, leguminoase, semințe sau nuci. Deși mulți oameni se tem că acest gen de dietă îi poate face să acumuleze kilograme în plus, de fapt, aceasta îi poate ajuta să slăbească.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aportul zilnic de fibre reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase. Se recomandă să le consumi în cantități moderate. În același timp, excesul apare mult mai rar decât deficitul

Fibrele pot reduce aportul total de calorii și pot scădea apetitul. Alimentele bogate în fibre conțin amidon rezistent și prebiotice, care contribuie la susținerea sănătății microbiomului.

Reclamă

Dacă te întrebi în ce măsură fibrele cresc greutatea, gândește-te că modul în care corpul reacționează la creșterea aportului de fibre poate varia în funcție de caracteristicile fiecărui individ, precum: sănătatea generală, activitate fizică și greutate.

De asemenea, consumul de fibre solubile te poate face să scapi de grăsimea de pe abdomen, conform Healthline. Astfel, pot scădea riscul de a dezvolta: diabet de tip 2, afecțiuni cardiace și alte afecțiuni cronice.

Pot îmbunătăți sănătatea microbiomului

Prebioticele, un tip de fibre alimentare, pot crește bacteriile bune precum Bifidobacteriile și bacteriile lactice prezente în intestine. O creștere a bacteriilor bune contribuie la diversitatea microbiotei intestinale. Un microbiom divers și sănătos poate sprijini reducerea: indexului de masă corporală, grăsimii corporale și a greutății și poate diminua riscul de a dezvolta obezitate.

Reclamă

Pot contribui la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge

Când vrei să știi în ce măsură fibrele cresc greutatea, amintește-ți cum carbohidrații sunt macronutrienții care influențează cel mai mult nivelul de zahăr din sânge, potrivit Eating Well. Consumul ridicat fibre poate încetini metabolizarea glucozei, ceea ce poate rezulta într-o producție mai lentă de insulină. Aceasta se asociază cu creșterea senzației de sațietate.

Pot crește senzația de sațietate

Fibrele sunt sățioase, deoarece durează mai mult timp pentru a mesteca, stimulează producția de salivă și acid gastric și încetinesc golirea gastrică, mai exact viteza cu care alimentele părăsesc stomacul. Dacă îți simți stomacul plin, ai o tendință de a mânca mai puțin. Astfel, poți atinge un deficit caloric și poți slăbi. Acest aspect te poate ajuta să respecți o dietă.

De ce poți simți că fibrele adaugă kilograme în plus

Dacă te întrebi în ce măsură fibrele cresc greutatea, gândește-te că o creștere bruscă sau drastică a aportului de fibre, în special fără a bea suficientă apă, poate cauza simptome neplăcute, cum ar fi: gaze, balonare și constipație. Când stomacul se balonează sau nu ai mișcări regulate ale intestinului, poate lăsa impresia că acumulezi kilograme în plus.

Atunci când mâncarea rămâne în organism mai mult timp, pot apărea schimbări temporare de greutate, ce se pot observa pe cântar. Însă, poți lua în greutate când consumi mai multe calorii decât are nevoie organismul.

Procesul de slăbire diferă în funcție de corpul fiecărui individ. Greutatea nu este influențată de un singur nutrient, ci de o combinație de mai mulți factori, precum: calitatea dietei, vârsta, activitatea fizică și deficitul caloric.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Reclamă
PARTENERI
icon