Cum poți preveni efectele îmbătrânirii, sfaturi de la specialiști

Publicat: 4 iunie 2023, 06:39

Multe lucruri fac pielea să îmbătrânească prematur. Pentru unele dintre ele, din păcate nu poți face nimic, dar pe altele le poți influenţa. Cum poți preveni efectele îmbătrânirii cu ajutorul câtorva sfaturi de la specialiști.

Un lucru pe care nu îl poți schimba este procesul natural de îmbătrânire. Îmbătrânirea joacă un rol cheie. Cu timpul, cu toții avem linii vizibile pe față. Este firesc ca chipul să-și piardă o parte din strălucirea adolescenței. Pielea devine mai subțire și mai uscată. Genele moștenite controlează în mare măsură când apar aceste schimbări. Termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire este „îmbătrânire intrinsecă”.

Totuşi, poți influența un alt tip de îmbătrânire care afectează pielea. Mediul și alegerile stilului de viață pot face pielea să îmbătrânească prematur. Termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire este „îmbătrânire extrinsecă”. Făcând unele acțiuni preventive, poți încetini efectele pe care acest tip de îmbătrânire le are asupra pielii tale.

Cum poți preveni efectele îmbătrânirii

Soarele joacă un rol major în îmbătrânirea prematură a pielii. Alte lucruri pe care le faci, de asemenea, pot îmbătrâni pielea mai repede decât ar fi natural. Pentru a-și ajuta pacienții să prevină îmbătrânirea prematură a pielii, dermatologii oferă următoarele sfaturi.

Protejează pielea de soare în fiecare zi

Indiferent dacă petreci o zi la plajă sau te plimbi prin oraş într-o zi toridă, protecția solară este esențială. Îți poți proteja pielea căutând umbră, acoperindu-te cu îmbrăcăminte cu protecție solară. Poți folosi o cămașă ușoară și cu mâneci lungi, pantaloni, o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV. De asemenea, e important să folosești protecție solară cu spectru larg, SPF 30 (sau mai mare) și rezistentă la apă. Ar trebui să aplici protecție solară în fiecare zi pe toată pielea care nu este acoperită de îmbrăcăminte. Pentru o protecție mai eficientă, caută îmbrăcăminte cu o etichetă cu factor de protecție ultravioletă (UPF).

Aplică autobronzant în loc să stai la soare sau să mergi la solar

De fiecare dată când stai la soare pentru a te bronza, îți îmbătrânești prematur pielea. Acest lucru este valabil dacă stai la plajă sau dacă mergi la solar. Toate emit raze UV ​​dăunătoare care accelerează îmbătrânirea pielii.

Dacă fumezi, renunţă la acest obicei

Fumatul accelerează foarte mult îmbătrânirea pielii. Provoacă riduri și oferă tenului un aspect tern și nesănătos. Acest lucru ocupă primele locuri pe lista cu sfaturi despre cum poți preveni efectele îmbătrânirii.

Evită expresiile faciale repetitive

Când faci o expresie facială, muşchii de la bază se contractă. Dacă sunt contractaţi aceiaşi muşchi timp de mulţi ani, aceste linii devin permanente. Purtarea ochelarilor de soare poate ajuta la reducerea liniilor cauzate de mijirea ochilor.

Optează pentru o dietă sănătoasă, bine echilibrată

Descoperirile din câteva studii sugerează că o dietă bazată pe multe fructe și legume proaspete poate ajuta la prevenirea daunelor care duc la îmbătrânirea prematură a pielii. Descoperirile din studiile de cercetare sugerează, de asemenea, că o dietă care conține mult zahăr sau alți carbohidrați rafinați poate accelera îmbătrânirea.

Bea mai puțin alcool

Alcoolul este aspru pe piele. Deshidratează pielea și, în timp, dăunează. Acest lucru te poate face să arăți mai în vârstă.

Fă sport în majoritatea zilelor săptămânii

Descoperirile din câteva studii sugerează că exercițiile fizice moderate pot îmbunătăți circulația și întărirea sistemului imunitar. Acest lucru, la rândul său, poate oferi pielii un aspect mai tineresc.

Curăță pielea ușor

Curățarea pielii o poate irita, iar iritarea accelerează îmbătrânirea ei. Spălarea blândă ajută la îndepărtarea poluării, a machiajului și a altor substanțe, fără a irita pielea.

Spală fața de două ori pe zi și după ce transpiri puternic

Transpirația, mai ales atunci când porți o pălărie sau o cască, irită pielea, așa că trebuie să îți speli pielea cât mai curând posibil după transpirație.

Aplică o cremă hidratantă facială în fiecare zi

Crema hidratantă reţine apa în piele, oferindu-i un aspect mai tineresc.

Nu mai folosi produse de îngrijire a pielii care ustură sau ard

Când pielea te arde sau ustură, înseamnă că este iritată. Iritarea pielii o poate face să pară mai bătrână. Totuşi, unele produse anti-îmbătrânire prescrise de un dermatolog pot arde sau ustura. Când utilizezi un produs anti-îmbătrânire pe bază de rețetă, acest lucru e în regulă. Asigură-te că anunți dermatologul în legătură cu produsele de specialitate folosite. Află cum poți preveni efectele îmbătrânirii, iar dacă faci acest lucru la timp, daunele se pot reduce considerabil.

Chiar și persoanele care au deja semne de îmbătrânire prematură a pielii pot beneficia de schimbarea stilului de viață. Protejând pielea de soare, îi dai șansa de a repara o parte din daune. Fumătorii care renunţă la acest obicei observă adesea că pielea lor arată mai sănătoasă.

Dacă semnele de îmbătrânire a pielii te deranjează, e timpul să consulți un dermatolog. Noile tratamente și proceduri mai puțin invazive pentru netezirea ridurilor, strângerea pielii și îmbunătățirea aspectului tenului oferă multor oameni o piele cu aspect mai plăcut.

Doctorul Mihail Pautov și invitații săi din emisiunea Medicool au vorbit despre cum poți preveni efectele îmbătrânirii într-un mod sănătos.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI