Antena

Cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea. Ce substanțe chimice pot curăța eficient aceste suprafețe

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 aprilie 2025, 07:45

În funcție de materialul tocătorului și de substanțele chimice folosite pentru a-l curăța, acesta poate fi mai mult sau mai puțin contaminat cu bacterii. Alexandru Cîrîc, director ICA, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 8, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea.

Reclamă

Alexandru Cîrîc a discutat despre un experiment pe care l-a efectuat în laborator pe suprafețele unor tocătoare din diferite materiale cu trei substanțe chimice pentru a stabili cum pot influența numărul de bacterii, care se acumulează.

Cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea

Alexandru Cîrîc a realizat un experiment cu mai multe tipuri de tocătoare pentru a observa ce se poate acumula, de obicei, pe aceste suprafețe de lucru în bucătării. În bucătăriile oamenilor obișnuiți, se găsesc tocătoare din lemn sau tocătoare din material plastic. În bucătăriile industriale, cum ar fi cele ale restaurantelor sau cantinelor, în general, se folosesc suprafețe de inox.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Au fost testate în laborator cele trei tipuri de suprafețe pentru a vedea ce se poate întâmpla atunci când există o suprafață contaminată. Totodată, a fost urmărit modul în care se poate decontamina cu ajutorul a trei soluții la îndemână: apă, oțet și alcool.

Pentru fiecare dintre suprafețe au fost folosite trei variante, mai exact trei contaminări. S-a tăiat carnea pe suprafață și s-a adăugat un patogen, care poartă denumirea de Escherichia coli.

Reclamă

E.coli este o enterobacterie, care se poate găsi în carne când normele de igienă nu sunt foarte bune sau când nu a fost menținută la temperatura care a trebuit să fie păstrată în frigider. După aceea, au fost șterse fiecare dintre suprafețe cu apă, alcool și oțet.

La final, s-a folosit testul de sanitație. S-a verificat dacă în urma dezinfectării cu apă, alcool și oțet mai rămân bacterii patogene pe suprafață. Recoltarea a fost realizată cu ajutorul unui băț de dimensiuni reduse.

Tocătorul de lemn

Dacă te întrebi cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea, poți lua în considerare că în cazul tocătorului de lemn, indiferent de ceea ceea ce s-a aplicat pentru decontaminare, nici apa, nici alcoolul și nici oțetul nu au îndepărtat contaminarea cu bacteria patogenă.

Reclamă

Pe tocătorul de lemn, care a fost curățat cu apă, s-au putut vedea coloniile de bacterii de pe numărătorul automat de colonii. Pe ecranul computerului, au fost colorate cu galben coloniile rămase. Este o diluție -2.

Atât în cazul spălării cu alcool, cât și al celei cu oțet, s-a observat că bacteria a fost păstrată pe suprafața tocătorului de lemn.

Tocătorul de plastic

De regulă, tocătorul de plastic se folosește pentru a tăia carnea. După curățările separate cu apă și cu alcool, au rămas suprafețele contaminate.

,,Suprafața de plastic este la fel rugoasă, ca suprafața de lemn. Bacteriile au unde să rămână, unde să se ascundă. Un tocător, chiar și atunci când este nou, nu este o suprafață perfect igienizabilă.”

– Alexandru Cîrîc, director ICA

-Când se taie alimentele cu cuțitul pe acest tocător, nu există un risc ca bucățile mici de plastic să cadă în mâncare?
-Riscurile există, însă contaminarea este destul de mică în situația dată. Este un subiect la modă acum, subiectul microplasticelor. Însă, microplasticele provin din descompunerea plasticului, nu din tăierea unei particule de plastic cu cuțitul pe un tocător.

,,Este ca în cazul fumului. De exemplu, fumul de eșapament, pe care îl vezi negru, de fapt, este mult mai puțin periculos pentru că se blochează undeva în căile respiratorii superioare. Fumul cel mai periculos este cel cu particule mai mici. Cele mai fine particule sunt cele care pătrund foarte adânc în plămâni. Asta este valabil și pentru plastice, în cazul tocătorului de plastic pe care l-am curățat cu apă, oțet și alcool. Tocătorul de plastic s-a dezinfectat mai bine cu alcool, iar aplicarea oțetului l-a decontaminat complet.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Tocătorul de inox

Pentru suprafața de inox rezultatele au fost mult mai bune, în cazul utilizării alcoolului și oțetului. Apa nu a reușit să curețe în totalitate. Alcoolul și oțetul au curățat foarte bine suprafața, care a rămas dezinfectată, fără a fi contaminată cu niciun patogen.

După ce afli cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea, poți reține că suprafața de inox rămâne o suprafață ușor de decontaminat, de aceea se recomandă din punctul de vedere legal inclusiv în industria HORECA.

,,Oțetul a reușit să curețe acel blat de plastic, dar nu și pe cel de lemn.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
articol cu video
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
Reclamă
PARTENERI
Prăjitură cu firimituri și cremă de nuci cu banane
Rețete Fel De Fel
Prăjitură cu firimituri și cremă de nuci cu banane
Această prăjitură cu blaturi din firimituri și cremă de nuci cu banane feliate este un desert savuros și spectaculos. Are o textură bogată și aromă intensă de nuci prăjite. Acestea sunt completate de dulceața naturală a bananelor coapte. Blaturile din firimituri, crocante și ușor caramelizate, alternează cu straturi fine de cremă catifelată. În interior se găsesc felii moi de banană, oferind o experiență gustativă echilibrată și surprinzătoare. Această prăjitură are o textură aparte și un contrast de arome care o face deosebit de plăcută la fiecare îmbucătură. Este genul acela de prăjitură care arată simplu, dar are o profunzime neașteptată în gust și un farmec discret. Tot din categoria deserturilor cu banane mai poți încerca și rețeta de ruladă cu ciocolată și banane. Rulada este și delicioasă, dar și aspectuoasă cu bananele așezate frumos la mijloc. Mai poți încerca și rețeta de tartă cu banane și caramel, cunoscută sub denumirea de tartă Banoffee. Foarte bine și armonios se combină aroma bananelor proaspete cu gustul cremei de caramel. Mai descoperă și o rețetă de tartă cu banane și căpșuni. Descriere detaliată pentru rețeta de prăjitură cu firimituri și cremă de nuci cu banane Blaturile acestei prăjituri nu sunt compacte și pufoase, ci se formează dintr-un aluat fărâmicios. Este asemănător celui pentru crumble sau shortbread. Untul rece amestecat cu făina și zahărul creează firimituri care, la coacere, se unesc ușor, devenind crocante la margini și sfărâmicioase în interior. Aceste foi de firimituri se coc separat și oferă o bază ușor crocantă, ceva între biscuit și tartă fragedă. Între aceste straturi crocante se întinde o cremă densă și catifelată. Este preparată din nuci măcinate și griș, fierte în lapte și apoi amestecate cu unt. Textura cremei este fină, dar consistentă. Are un gust intens de nucă prăjită și un subtil parfum de rom. Ce face prăjitura cu adevărat memorabilă sunt bananele feliate care se interpun între straturi. Folosite bine coapte, dar ferme, ele își păstrează forma. Adaugă o dulceață naturală, cremoasă, dar și un accent fructat care sparge monotonia dintre blaturi și cremă. Feliile de banană devin aproape confiate după câteva ore la frigider, îmbibându-se ușor cu aromele din jur și aducând un echilibru perfect între crocant, cremos și fructat. Este un desert ideal pentru o după-amiază liniștită sau pentru o masă de sărbătoare în familie. Se servește cel mai bine rece, simplu sau cu un strop de zahăr pudră deasupra. Are acel aer de desert tradițional reinterpretat, aducând împreună gusturi familiare într-o combinație nouă și surprinzător de elegantă. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari dacă vrei să prepari și tu rețeta de prăjitură cu firimituri și cremă de nuci cu banane.
icon