În funcție de materialul tocătorului și de substanțele chimice folosite pentru a-l curăța, acesta poate fi mai mult sau mai puțin contaminat cu bacterii. Alexandru Cîrîc, director ICA, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 8, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea.
Alexandru Cîrîc a discutat despre un experiment pe care l-a efectuat în laborator pe suprafețele unor tocătoare din diferite materiale cu trei substanțe chimice pentru a stabili cum pot influența numărul de bacterii, care se acumulează.
Cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea
Alexandru Cîrîc a realizat un experiment cu mai multe tipuri de tocătoare pentru a observa ce se poate acumula, de obicei, pe aceste suprafețe de lucru în bucătării. În bucătăriile oamenilor obișnuiți, se găsesc tocătoare din lemn sau tocătoare din material plastic. În bucătăriile industriale, cum ar fi cele ale restaurantelor sau cantinelor, în general, se folosesc suprafețe de inox.
Au fost testate în laborator cele trei tipuri de suprafețe pentru a vedea ce se poate întâmpla atunci când există o suprafață contaminată. Totodată, a fost urmărit modul în care se poate decontamina cu ajutorul a trei soluții la îndemână: apă, oțet și alcool.
Pentru fiecare dintre suprafețe au fost folosite trei variante, mai exact trei contaminări. S-a tăiat carnea pe suprafață și s-a adăugat un patogen, care poartă denumirea de Escherichia coli.
E.coli este o enterobacterie, care se poate găsi în carne când normele de igienă nu sunt foarte bune sau când nu a fost menținută la temperatura care a trebuit să fie păstrată în frigider. După aceea, au fost șterse fiecare dintre suprafețe cu apă, alcool și oțet.
La final, s-a folosit testul de sanitație. S-a verificat dacă în urma dezinfectării cu apă, alcool și oțet mai rămân bacterii patogene pe suprafață. Recoltarea a fost realizată cu ajutorul unui băț de dimensiuni reduse.
Tocătorul de lemn
Dacă te întrebi cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea, poți lua în considerare că în cazul tocătorului de lemn, indiferent de ceea ceea ce s-a aplicat pentru decontaminare, nici apa, nici alcoolul și nici oțetul nu au îndepărtat contaminarea cu bacteria patogenă.
Pe tocătorul de lemn, care a fost curățat cu apă, s-au putut vedea coloniile de bacterii de pe numărătorul automat de colonii. Pe ecranul computerului, au fost colorate cu galben coloniile rămase. Este o diluție -2.
Atât în cazul spălării cu alcool, cât și al celei cu oțet, s-a observat că bacteria a fost păstrată pe suprafața tocătorului de lemn.
Tocătorul de plastic
De regulă, tocătorul de plastic se folosește pentru a tăia carnea. După curățările separate cu apă și cu alcool, au rămas suprafețele contaminate.
,,Suprafața de plastic este la fel rugoasă, ca suprafața de lemn. Bacteriile au unde să rămână, unde să se ascundă. Un tocător, chiar și atunci când este nou, nu este o suprafață perfect igienizabilă.”
– Alexandru Cîrîc, director ICA
-Când se taie alimentele cu cuțitul pe acest tocător, nu există un risc ca bucățile mici de plastic să cadă în mâncare?
-Riscurile există, însă contaminarea este destul de mică în situația dată. Este un subiect la modă acum, subiectul microplasticelor. Însă, microplasticele provin din descompunerea plasticului, nu din tăierea unei particule de plastic cu cuțitul pe un tocător.
,,Este ca în cazul fumului. De exemplu, fumul de eșapament, pe care îl vezi negru, de fapt, este mult mai puțin periculos pentru că se blochează undeva în căile respiratorii superioare. Fumul cel mai periculos este cel cu particule mai mici. Cele mai fine particule sunt cele care pătrund foarte adânc în plămâni. Asta este valabil și pentru plastice, în cazul tocătorului de plastic pe care l-am curățat cu apă, oțet și alcool. Tocătorul de plastic s-a dezinfectat mai bine cu alcool, iar aplicarea oțetului l-a decontaminat complet.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Tocătorul de inox
Pentru suprafața de inox rezultatele au fost mult mai bune, în cazul utilizării alcoolului și oțetului. Apa nu a reușit să curețe în totalitate. Alcoolul și oțetul au curățat foarte bine suprafața, care a rămas dezinfectată, fără a fi contaminată cu niciun patogen.
După ce afli cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea, poți reține că suprafața de inox rămâne o suprafață ușor de decontaminat, de aceea se recomandă din punctul de vedere legal inclusiv în industria HORECA.
,,Oțetul a reușit să curețe acel blat de plastic, dar nu și pe cel de lemn.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.