Artroza poate fi prevenită și combătută cu ajutorul unor schimbări asociate stilului de viață. Aifer Cherim, medic rezident reumatologie, a fost invitata lui Carmen Brumă, masterand Nutriție UMFCD, și a lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 3, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre cauzele artrozei.
Aifer Cherim a explicat ce este și cum se dezvoltă artroza. Carmen Brumă a oferit câteva exemple de exerciții fizice și alimente, care pot preveni și combate simptomele determinate de această afecțiune cronică.
Ce este artroza
Artroza este o afecțiune a cartilajului, o structură, ce acoperă oasele și mediază contactul dintre acestea. De exemplu, în cazul a două oase, la capătul acestora este cartilajul. Peste acest cartilaj este capsula articulară. În cazul artrozei, cartilajul dintre cele două oase începe să se strice și să se degenereze. Din acest motiv, acele oase încep să intre în contact și, astfel apar manifestări precum durerea și limitarea mobilității articulației, care se manifestă frecvent în artroză.
Pe lângă efortul fizic necesar pacienților cu artroză, menținerea unei greutăți în limite normale este una dintre metodele cele mai bune pentru a reduce durerea în artroză.
În durerile articulare, tratamentele farmacologice, mai exact tratamentele locale, cremele cu antiinflamatoare, antiinflamatoarele administrate oral și corticosteroizii injectați ameliorează mult mai repede durerea.
Care sunt cauzele artrozei
Odată cu înaintarea în vârstă, încep să apară dureri la nivelul articulațiilor. Acestea pot începe să se resimtă după trecerea vârstei de 40 de ani.
Printre cele mai bune metode de a preveni artroza este sportul. Este important să-ți încălzești articulațiile și să faci sport în mod constant. Acest lucru stimulează producția de lichid sinovial, care este un tip de lubrifiant articular, care le previne uzura.
Dacă persoanele vârstnice, în momentul în care se trezesc, se așează pe colțul patului și încep să facă mișcări de încălzire, își încălzesc articulația mâinii. În plus, își pot întinde degetele, după aceea își pot pune mâinile pe umeri. Te ajută foarte mult să încălzești trunchiul.
,,În general, pacienții cu artroză rămân cu ideea că atunci când au o durere nu trebuie să se mai miște. Foarte greșit. Mișcarea este esențială în hrănirea cartilajului, în ameliorarea durerii și în prevenirea degradării mai rapide a acestuia.”
– Aifer Cherim, medic rezident reumatologie
Ce alimente ajută în cazul artrozei
Există alimente, care te ajută să susții articulațiile sănătoase și să previi apariția unor afecțiuni cronice. Astfel, cauzele artrozei pot fi combătute cu ajutorul unui stil de viață echilibrat.
,,Hidratarea corespunzătoare te ajută să lubrifiezi acele articulații. Cartilajul este compus în mare măsură din apă. Atunci hidratarea corectă ajută să stimulezi în plus producția de lichid sinovial.”
– Carmen Brumă, masterand Nutriție UMFCD
Chefir
Chefirul are tulpini diferite de probiotice. Una dintre aceste tulpini poartă denumirea de lactobacillus gasseri, care previne rigiditatea articulară. Pe lângă aceasta, lactatele au calciu, un mineral esențial pentru menținerea articulațiilor sănătoase. În plus, includ magneziu și vitamina D.
Legume verzi
Legumele verzi au un conținut bogat în calciu, magneziu și vitamina K. Pentru a fixa în oase calciul este nevoie de vitamina K. În general, vitamina K are un rol important în coagularea sângelui și menținerea sănătății oaselor.
Semințe
Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului. Pentru a susține sănătatea articulațiilor, poți asimila magneziu din semințe, cum ar fi semințe de susan și semințe de chia. Acestea sunt variante vegetariene pentru cei care nu consumă produse animale.
Carne de pește gras
Consumul de vitamina D ocupă un rol important în menținerea sănătății oaselor. Aceasta se poate obține din surse alimentare precum carnea de pește gras. Sardina conține o combinație foarte bună. Dacă mănânci sardine cu oase, asimilezi o cantitate foarte mare de calciu, magneziu și vitamina D.
Gălbenuș de ou
În gălbenușul de ou există o cantitate semnificativă de vitamina D. De asemenea, gălbenușurile din ouăle conțin colină. Aceasta poate oferi o serie de efecte benefice pentru a menține sănătatea inimii, creierului și ficatului.
Turmeric
Turmericul are efecte antiinflamatoare, care pot avea efecte în cauzele artrozei. În cadrul unui studiu, s-a demonstrat că 1000 de miligrame de turmeric au fost capabile să reducă durerile în zona articulațiilor. Turmericul, pentru a se absorbi, are nevoie de piper și de o sursă de grăsime.
,,Pentru persoanele cu dureri articulare sunt importante mișcarea și menținerea unei greutăți normale. Atunci când vă confruntați cu o durere articulară, în primul rând să mergeți la medic pentru că poate să fie artroză, aceasta este varianta cea mai puțin sistemică sau poate să fie ploartrită reumatoidă, care trebuie diagnosticată și trebuie tratată repede pentru a preveni apariția unor consecințe, care nu mai pot fi reversibile.”
– Aifer Cherim, medic rezident reumatologie
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.