De ce apar petele maronii pe corp. Nu au legătură cu funcționarea ficatului

Andrada Marinica
Andrada Marinica
Publicat: 26 februarie 2023, 07:44

Foarte mulți oameni se confruntă cu pete maronii pe corp, însă puțini știu care este adevărata cauză pentru care apar. Mihaela Leventer, medic dermatolog, a explicat că acestea nu au deloc legătură cu ficatul. Altul este motivul apariției lor. Află și tu de ce apar petele maronii pe corp.

Reclamă

Trebuie să te simți bine în pielea ta. De multe ori însă, stima e sine e afectată când apar petele maronii pe corp. Foarte multe persoane se simt stânjenite de aceste probleme destul de comune ale pielii. Din păcate, puțini sunt cei care apelează la medicul specialist pentru a primi un diagnostic.

Mihaela Leventer, medic dermatolog, a fost invitată în platoul emisiunii MediCOOL pentru a dezbate apariția petelor maronii pe corp. Aceasta a explicat că pielea nu se închide la culoarea din cauza problemelor de sănătate ale ficatului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce apar petele maronii pe corp: sfaturile medicului dermatolog

Există o mulțime de motive pentru care pielea începe să se închidă la culoare în anumite zone ale corpului. Medicul dermatolog a susținut că principala cauză a petelor maronii de pe trup apar odată cu înaintarea în vârstă. Acestea sunt considerate un semn al îmbătrânirii.

Totodată, expunerea la lumină este un alt factor al apariției acestor pete maronii de pe corp. „Ultravioletele activează melanocitele din piele, adică celulele care formează pigmenții. Se dezvoltă aceste insule mici de pete cafenii”, a explicat Mihaela Leventer.

Reclamă

De cele mai multe ori, petele maronii sunt vizibile în zona umerilor după o arsură solară. Acestea vor rămâne pentru totdeauna pe corp. După vârsta de 50 de ani, acești pigmenți ai pielii se extind pe mâini, dar și în alte locuri expuse la lumină.

„Deși se numesc pete de ficat, acestea sunt legate pur și simplu de lipsa de rezistență a pielii la lumină. Acesta nu se mai poate apăra suficient de bine”, a continuat să spună medicul dermatolog.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Reclamă

Ce tratamente există pentru ameliorarea aspectului petelor maronii

Mihaela Leventer a oferit o serie de sfaturi în ceea ce privește ameliorarea aspectului petelor maronii de pe corp prin intermediul tratamentelor naturiste. Medicul dermatolog recomandă o soluție acidă (acid citric de la lămâie) care realizează un fel de peeling superficial la nivelul zonei afectate.

De asemenea, poți apela și la creme de decolorare pentru a scăpa de pigmenții nedoriți ai pielii: „Sunt produse dermatocosmetice obișnuite sau sunt produse medicalizate care au ingrediente mai active, dar și care inhibă formarea de pigment sau realizează un peeling”.

Printre produsele eficiente pentru îndepărtarea petelor maronii de pe corp se numără cele pe bază de retinoizi. Medicul dermatolog a explicat că acidul retinoic este folosit în combaterea acneei sau în produsele de întinerire, fiind foarte util pentru un tratament la domiciliu.

În general, sarcina este motivul principal pentru care petele maronii de pe piele își fac apariția pe corpul femeilor. De asemenea, Mihaela Leventer afirmă că tratamentul contraceptiv poate păta pielea, mai ales în zona obrajilor. Nici bărbații nu sunt scutiți de acești pigmenți ai pielii. În cazul bărbaților, îmbătrânirea este principalul factor care duce la apariția petelor cafenii de pe corp.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri pentru sănătatea ficatului. Cum îți poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea ficatului. Cum îți poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea ficatului. Cum îți poți proteja acest organ
Reclamă
PARTENERI
icon