Antena

Cum arată o zi perfectă pentru sănătatea organismului. Ce rol au exercițiile fizice și alimentația

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 27 mai 2024, 14:05

Câteva obiceiuri simple pot îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea organismului. Carmen Brumă, nutriționist, Andreea Ligia Tizu, antrenor de fitness, și doctorul Mihail Pautov au conceput un protocol pentru un stil de viață echilibrat pentru actorul Cosmin Natanticu, în episodul 14, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum arată o zi perfectă pentru sănătatea organismului.

Reclamă

Mihail Pautov a exemplificat protocolul unui stil de viață sănătos cu ajutorul lui Cosmin Natanticu. Andreea Ligia Tizu a organizat un set de exerciții fizice, în timp ce Carmen Brumă a realizat un prânz echilibrat, bogat în proteine și fibre.

Cum arată o zi perfectă pentru sănătatea organismului

Pentru a evita nevoia de a verifica telefonul dimineața, poți face un duș rece la ora 6 timp de 3 minute, cu efecte care rezistă 2-3 ore. După aceea, iei micul dejun și poți merge la sala de fitness. Pe parcursul zilei este important să acorzi atenție alimentației.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Când mergeți la sală pentru prima dată, pentru că nu știți ce aveți de făcut, aveți nevoie de un antrenor personal.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Când mergi pe bandă, încălzești tot corpul.”

– Andreea Ligia Tizu, antrenor de fitness
Reclamă

,,Poți consuma alimente sănătoase și gustoase, care te vor ajuta să ai mai multă energie și să nu te enervezi.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Exerciții fizice

În prima parte a antrenamentului, se folosește banda timp de 10 minute și se setează înclinația dorită. De obicei, mânerele aparatelor indică pulsul. Dacă te întrebi cum arată o zi perfectă pentru sănătatea organismului, reține că este foarte important să încălzești mușchii și articulațiile înainte de antrenament.

După aceea, se practică exerciții pentru încălzirea articulațiilor. În general, se optează pentru genuflexiuni. Pentru a le realiza, fixezi picioarele la același nivel cu umerii. Împingi bazinul în spate. Spatele stă drept, îndoi genunchii și cobori corpul. Se fac 15 repetări. Se recomandă să eviți să-ți duci genunchii sau trunchiul în față. În timpul executării, brațele pot fi ținute înainte sau încrucișate pe piept.

Reclamă

Următorul pas include îndoirea genunchilor. Brațele se țin pe genunchi și se face o rotație spre stânga inițial de 10 ori, după care se schimbă sensul.

După aceea, se pot face exerciții la un aparat presă pentru picioare cu o greutate de 20 de kilograme. Se pun picioarele cu vârfurile orientate spre exterior. Împingi presa. Mânerele se trag spre oglindă pentru a lua piedica. Este un exercițiu care îți lucrează toată musculatura piciorului, inclusiv: mușchiul cvadriceps, mușchiul femural și mușchii gambei. Acestea se practică într-un ritm lent și controlat.

Imediat urmează 20 de genuflexiuni.

Ultima parte include folosirea barei cu greutăți. Se ține bara pe umeri pentru a face un mers fandat. Când cobori, genunchii formează unghi de 90° în față și în spate. Pasul este mai lung.

,,Senzația de rău din timpul antrenamentului este munca pe care o depui spre bine.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Prânz bogat în proteine

Dacă te întrebi cum arată o zi perfectă pentru sănătatea organismului, ia în calcul că pentru a a-ți asigura o stare de bine, se recomandă să urmezi o alimentație variată. Prânzul poate include preparate care conțin multe proteine și mai puțini carbohidrați. De exemplu, poți încerca un meniu format din supă de linte și mușchi de porc cu piure de țelină. Această masă conține 40 de grame de proteine.

Supa de linte este o sursă foarte bună de proteine vegetale și fibre. Există 10 grame de proteine la fiecare sută de grame. Mușchiul de porc cu piure de țelină oferă fibre și o sursă de proteine animale. În felia de mușchi de porc se găsesc aproximativ 25 de grame de proteine.

Cina

Alimentația ocupă o parte importantă în dietă. În general, poți înlocui iaurtul cu fructe din comerț. Îți poți amesteca singur iaurtul cu fructe, iar această decizie are șanse reduse să-ți afecteze digestia deoarece iaurtul este deja fermentat și semidigerat de bacterii. Totuși, este de preferat să eviți să combini laptele cu fructele pentru că poate da simptome digestive neplăcute.

Poți înlocui maioneza din comerț cu o rețetă de maioneză simplă, pe care o poți prepara singur în casă. La început, se pun ouăle la fiert. Nu necesită ulei. Dacă adaugi 1-2 lingurițe de cereale integrale, aceasta poate preveni afecțiunile digestive. Se folosesc doar gălbenușuri și iaurt grecesc. Se scoate gălbenușul din ou, se pune peste iaurt și se combină cu puțină sare și piper. Se pisează compoziția și rezultă un preparat asemănător cu o maioneză dietetică. În plus, poți găti pulpe de pui la cuptor.

Rutina de seară

Pentru a învăța cum arată o zi perfectă pentru sănătatea organismului, ia în considerare că seara se recomandă să eviți stările de nervozitate deoarece acestea cresc nivelul de cortizol. Atunci, ai nevoie de melatonină. Pentru a adormi, relaxarea îndeplinește un rol semnificativ.

Dacă vrei să ai un somn liniștit, nu se aprinde lumina din tavan. În general, telefoanele au o funcție, care se activează cu triplu click și schimbă culoarea ecranului în roșu. Astfel, se poate evita folosirea luminii albastre seara. Totodată, lumina la nivelul ochilor sau sub nivelul ochilor este bună. De asemenea, eviți să privești ecranul televizorului sau al telefonului.

,,Scrisul de mână relaxează. Dacă scrii o informație de mână este dovedit științific că rămâne mult mai mult timp întipărită în creier decât dacă ai scrie pe telefon. Un exercițiu simplu este să-ți descrii ziua, să creezi un fel de mini-jurnal al zilei care a trecut. Poți să scrii ce urmează să faci mâine. Poți să scrii orice cuvânt îți vine în minte. Ideea este să repeți ce ai făcut astăzi cel puțin două săptămâni pentru că în acele două săptămâni o să ajungi la maximul tău potențial.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Nutrienți pentru toamnă. Cum îți pot completa alimentația
Nutrienți pentru toamnă. Cum îți pot completa alimentația
Nutrienți pentru toamnă. Cum îți pot completa alimentația
Reclamă
PARTENERI
icon