O controversă foarte frecvent întâlnită este cea a testării șoferilor pentru a stabili dacă au consumat substanțe psihoactive. Tavi Perțea, polițist, și Radu Țincu, medic toxicolog, au fost invitații medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 13, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre testarea șoferilor pentru substanțe psihoactive.
Tavi Perțea și Radu Țincu au discutat despre metodele cu ajutorul cărora se efectuează testele pentru depistarea persoanelor consumatoare de substanțe psihoactive înainte de a conduce. Aceștia au discutat despre substanțele care pot da rezultate fals pozitive și au explicat care sunt variantele de testare pentru care pot opta șoferii.
Aparatele de detecție
Testarea șoferilor pentru substanțe psihoactive este un subiect des dezbătut deoarece în multe cazuri li se pune la îndoială exactitatea. Acestea pot da rezultate pozitive atunci când persoana consumă un medicament destinat tratării unei afecțiuni.
,,Este bine că forțele de ordine vor să prindă acești șoferi care încalcă legea. Însă, există șoferi care iau un medicament de răceală, se urcă la volan, sunt opriți conform legii, sunt testați și ies pozitivi la o substanță.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
,,Codul Penal sancționează conducerea sub influența substanțelor psihoactive. Nu toate substanțele psihoactive sunt interzise.”
– Tavi Perțea, polițist
De exemplu, antidepresivele nu se încadrează ca substanțe interzise, dar este ilegal să conduci sub influența lor. Aparatele folosite pentru filtre fac o detecție calitativă, nu cantitativă. Identifică prezența unei substanțe, dar nu indică în ce cantitate se găsește.
,,Este prezent un nivel care te face inapt să conduci sau este prezent un reziduu pentru că ai luat un somnifer ieri, de exemplu? Astăzi somniferul nu te mai influențează, dar el iese pozitiv la aparat.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Substanțele care dau rezultate fals pozitive
Testarea șoferilor pentru substanțe psihoactive include teste pentru depistare rapide și calitative. Acestea pun în evidență prezența sau absența substanței sau a metaboliților săi. Întotdeauna, confirmarea în dosarele penale se face pe baza unor probe medico-legale. Pentru un test rapid, se recoltează probe de sânge și urină.
,,Niciun șofer prins în trafic nu va ajunge să facă pușcărie, decât dacă există confirmarea la Institutul de Medicină Legală, unde testele sunt cantitative. Se poate vedea care este cantitatea substanței respective în momentul în care s-a produs incidentul în trafic.”
– Radu Țincu, medic toxicolog
Testele de depistare diferă în funcție de specificitatea și sensibilitatea lor. Spre exemplu, o parte dintre acestea pot avea o sensibilitate de peste 90%, ceea ce aduce o acuratețe suficient de bună. În același timp, altele pot avea o sensibilitate mai scăzută de aproximativ 65-70%. Atunci când sensibilitatea scade, riscul de a avea rezultate fals pozitive crește.
Multe dintre substanțele care pot crea un rezultat fals pozitiv se folosesc în medicină ca: antihipertensive, analgezice și antialergice. Categoria substanțelor care dau rezultate fals pozitive include: Dextrometorfan, Difenhidramină, Doxilamină, Ibuprofen, Imipramină, Ketamină, Meperidină, Venlafaxină, Bupropion, Metilendioxipirovaleronă (MDPV) și Tramadol.
,,Problema în România este că poți să iei un Ibuprofen și să ieși pozitiv la un test. Atunci ți se face un dosar penal și ești trimis la alte teste.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Testarea șoferilor pentru substanțe psihoactive
De regulă, pentru rezultatul final al testării, în seara zilei în care s-a desfășurat controlul, șoferul este condus în vederea recoltării de probe de sânge și de urină la un institut pentru medicină legală sau într-o unitate spitalicească, dacă nu se află într-o reședință de județ.
,,În principiu, în Oradea, aceste analize se fac într-o săptămână în laborator. Rezultatele nu se comunică imediat polițistului. Pentru a ști dacă clasează dosarul sau îl trimite mai departe în instanță are nevoie de hârtia respectivă. Acolo este problema. Poate să dureze până când se face plata și vin rezultatele, 2-3 luni.”
– Tavi Perțea, polițist
-Există preparate uzuale care pot ieși pozitive la un test?
-Poți avea un rezultat pozitiv dacă iei un analgezic pentru durerea de cap provocată de răceală. Unele medicamente pot avea o structură asemănătoare morfinei sau opioidelor, ceea ce crește foarte mult șansele de a avea rezultate pozitive la un test.
La Institutul de Medicină Legală sau la spitalul unde se recoltează probele biologice, se face examenul clinic, o parte foarte importantă a acestui demers. Atunci se stabilește dacă acea persoană are anumite manifestări neurologice și neuropsihiatrice, care sugerează prezența unei substanțe psihoactive.
Spre exemplu, foarte multe persoane pot prezenta urme dintr-o anumită substanță la probele biologice. Însă, examenul clinic efectuat la spital atestă că au toate capacitățile neurocognitive în momentul respectiv.
,,În mod clar, judecătorul va ține cont de examenul clinic chiar dacă în testele biologice vor fi urme ale unei substanțe psihoactive.”
– Radu Țincu, medic toxicolog
Variantele de testare de care dispun șoferii
Dacă se întâmplă să consumi medicamente care pot indica o substanță psihoactivă înainte de a conduce mașina, ai la dispoziție două variante pentru testarea șoferilor pentru substanțe psihoactive.
1.Te supui testării cu aparatul DrugTest. În funcție de concentrație, poate arăta un rezultat negativ în 7-8 minute, maxim 15 minute. Dacă iese pozitiv, atunci vei fi condus la Institutul de Medicină Legală, ți se va face dosar penal și se vor aplica celelalte teste.
2.Legea nu prevede o sancțiune pentru șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest preliminară sau testarea cu aparatul Alcooltest. Atunci apare obligativitatea de a te supune recoltării de sânge și de urină. Dacă te supui testării cu aparatul DrugTest și iese un rezultat negativ, în 15 minute poți pleca. Dacă refuzi să te supui testării cu aparatul DrugTest nu se aplică nicio sancțiune, dar ești obligat să te deplasezi la Institutul de Medicină Legală, pentru a ți se recolta sânge și urină. Atunci, medicul stabilește pe baza examenului clinic, dacă există semne care pot indica influența unor substanțe psihoactive.
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.