Criza vârstei de mijloc la bărbați. Care sunt explicațiile și recomandările specialiștilor

Publicat: 18 iunie 2024, 06:58

După prima perioadă a vieții, bărbații se pot confrunta cu un moment în care sunt nevoiți să-și restabilească obiectivele și modul în care privesc viața. Adrian Socol, psihoterapeut, și Dragoș Pătraru, jurnalist, au fost invitații medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 17, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre criza vârstei de mijloc la bărbați.

Adrian Socol și Dragoș Pătraru au discutat despre deciziile și viziunea asupra vieții care împing o parte dintre bărbați să intre într-o stare dificilă atunci când depășesc o anumită vârstă. Aceștia au oferit mai multe sfaturi pentru a o gestiona.

Criza vârstei de mijloc la bărbați

Criza vârstei de mijloc apare cu aproximație după prima parte a vieții. Atunci un bărbat poate constata că-i lipsesc relațiile sociale sau că n-a avut grijă de sănătatea lui emoțională.

-Ce este criza vârstei de mijloc?
-Este acel moment din viață când anumite obiective, care au fost importante în prima parte a vieții sunt atinse. Astfel, în față este un viitor pe care nu-l poți anticipa sau nu-l mai poți proiecta la fel de ușor. Atunci se pun anumite întrebări despre sensul vieții, planurile pentru viitor și lucrurile importante.

Poate apărea o perioadă dificilă chiar dacă ți-ai atins obiectivele profesionale. Atunci se pornește în căutarea unei noi vieți cu sens pentru a rezolva criza vârstei de mijloc la bărbați. Sensul poate fi dat de activitatea profesională, relațiile sociale, aspirațiile individuale sau partea spirituală a individului.

,,Cred că mulți ajung acolo pentru că nu au răspuns la întrebarea de ce. Nu știu de ce fac ce fac. Mă face fericit sentimentul de utilitate. Există sindromul cavalerului pe cal alb, sindrom în care m-am identificat. E cel care vrea să salveze pe toată lumea, inclusiv pe cei care nu vor să fie salvați. E foarte important cât de mult lucrezi cu tine, cât de mult îți pui întrebări și cât de mult ceri ajutor. Cea mai mare provocare pentru oamenii la vârsta aceasta este să rămână singuri cu ei. Meditația are un rol foarte important deoarece întotdeauna amâni fericirea.” – Dragoș Pătraru, jurnalist

,,Suntem crescuți în trei dimensiuni: prima – înveți, a doua – capeți bunuri și lucrezi, a treia – ajungi la pensie și te bucuri de viață.” – Mihail Pautov, medic chirurg

-Cum pot să rămâi performant, fără să amâni fericirea?
-În viață sunt importante valorile. Una dintre cele mai semnificative întrebări este: Ce face ca viața să merite trăită? La un anumit nivel oamenii se axează pe obținerea bunurilor materiale, cum ar fi o casă sau o mașină. Problema este că în momentul acela se intră pe o roată de alergare hedonică, în care tot timpul urmează următoarea plăcere. Dacă am trăit o satisfacție de moment, o caut pe următoarea.

Sfaturi pentru a ieși din criza vârstei de mijloc

Foarte frecvent, criza vârstei de mijloc la bărbați apare deoarece aceștia nu stau suficient timp cu ei înșiși pentru a înțelege ce nevoi au. În acea perioadă, stabilirea unor obiective poate deveni foarte deficilă, deși acestea au scopul de a-i ajuta să iasă din acel moment.

Devine dificil să trăiești o viață care nu te mulțumește, de aceea îți poate fi greu să stai singur. Se poate ca răspunsurile să nu fie găsite în prima zi sau în primele ore, dar vin în timp. Chiar dacă acea perioadă va fi dificilă, nu va fi dificilă în permanență.

,,Vine o întrebare: Dar tu cât poți să-ți amâni viața? Îmi amân viața pentru: weekend, vacanță, pensie sau lumea cealaltă. Atunci nu sunt conectat la ceea ce este bine pentru mine acum.” – Adrian Socol, psihoterapeut

De asemenea, dacă o persoană nu are o stare sufletească bună, s-ar putea să radieze un anumit tip de nefericire și nemulțumire în sistemele sociale: familie, colegi și comunitate. În același timp, unele comportamente pot fi transmise din viața profesională în unele aspecte ale vieții personale.

,,Una dintre probleme este că tind să ia perfecționismul pe care îl manifestă la job și să-l ducă în hobby-uri și în viața personală. După aceea, nici acestea nu le mai fac plăcere.” – Adrian Socol, psihoterapeut

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
PARTENERI