Cele mai bune vitamine pentru sănătatea pielii. Cum îi pot îmbunătăți aspectul

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 2 februarie 2024, 06:10

Un aport adecvat de vitamine te poate ajuta să-ți susții sănătatea pielii și să obții aspectul dorit. Acestea pot acționa asupra tuturor straturilor și pot avea efecte permanente dacă ai grijă le incluzi în alimentație. Citește despre cele mai bune vitamine pentru sănătatea pielii.

Reclamă

Pielea are rolul de a te proteja împotriva agenților dăunători externi, cum ar fi: vremea, poluarea, virusurile, lucrurile fierbinți sau lucrurile înghețate. Aceasta reprezintă cel mai mare organ al corpului și necesită substanțe nutritive esențiale pentru a funcționa la un nivel optim.

Cele mai bune vitamine pentru sănătatea pielii

Sănătatea și aspectul pielii sunt influențate de mai mulți factori, inclusiv de aportul de substanțe nutritive din alimentație. Anumite vitamine te pot ajuta să o menții într-o stare bună și îi pot oferi mai multă elasticitate și fermitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Deoarece vitaminele sunt esențiale pentru funcțiile organismului, deficiențele acestora pot determina efecte adverse asupra pielii. Unele deficiențe de vitamine pot crește riscul de deteriorare a acesteia, inclusiv de cancer de piele.

Vitamina A

Vitamina A se referă la un grup de nutrienți solubili în grăsimi, fiind printre cele mai bune vitamine pentru sănătatea pielii. Aceasta îndeplinește un rol important în organism pentru dezvoltarea și reproducerea celulelor și se obține din alimentele bogate în beta-caroten. În plus, este un ingredient esențial pentru prepararea retinolului, o substanță recunoscută pentru rezultatele sale dermatologice benefice deoarece stimulează producția de elastină și colagen.

Reclamă

Complex de vitamine B

Complexul de vitamine B include substanțe, care pot oferi efecte benefice asupra pielii, cum ar fi: vitamina B2 (riboflavină), vitamina B3 (niacină), vitamina B5 (acid pantotenic) și vitamina B7 (biotină). Acestea pot sprijini sănătatea: părului, pielii, ochilor și sistemului nervos, conform Holland and Barrett.

Vitamina C

Vitamina C este o substanță nutritivă solubilă în apă și are un rol esențial în formarea normală a colagenului. Colagenul îndeplinește o funcție importantă pentru menținerea elasticității și fermității pielii. Deficiențele pot determina o îmbătrânire prematură a țesuturilor, care se manifestă prin linii fine și riduri.

Vitamina D

Vitamina D susține: oasele, creierul, inima, mușchii, sistemul imunitar și pielea, fiind printre cele mai bune vitamine pentru sănătatea pielii. Deficiențele de vitamina D pot avea un impact asupra întregului organism și pot crește riscul de a dezvolta psoriazis și dermatită atopică. Există simptome specifice ale deficienței de vitamina D, cum ar fi: îmbolnăviri dese, eczemă, dureri frecvente, rezistență la insulină, afecțiuni gingivale și, în cazurile severe, pierderea dinților.

Reclamă

Vitamina E

Vitamina E reprezintă un antioxidant solubil în grăsimi. Acesta sprijină protecția celulelor împotriva stresului oxidativ provocat de expunerea la: raze ultraviolete, poluare și degenerarea naturală a celulelor. Aceasta poate preveni îmbătrânirea prematură și ridurile.

Vitamina K

Vitamina K are un rol esențial în procesul de coagulare a sângelui, care contribuie la vindecarea: rănilor, vânătăilor și zonelor afectate de intervenții chirurgicale. În plus, vitamina K ajută la tratarea anumitor afecțiuni ale pielii, cum ar fi: vergeturi, vene tip păianjen, cicatrici, pete întunecate sau cearcăne vizibile sub ochi, potrivit Healthline.

Zinc

Zincul este printre cele mai bune vitamine pentru sănătatea pielii și te ajută să-ți vindeci rănile de la nivelul acesteua. Acesta menține pereții celulari stabili și este necesar pentru a produce proteine ​​structurale, cum ar fi colagenul. Deficiențele de zinc pot arăta ca o eczemă, dar pot fi tratate cu ajutorul cremelor pe bază de steroizi și al celor hidratante.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Reclamă
PARTENERI
icon