Antena

Cel mai bun ceai care scade rezistența la insulină, conform nutriționiștilor

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 august 2024, 07:46

O problemă strâns legată de stilul de viață modern, rezistența la insulină evoluează tăcut către diabet. A doua cea mai populară băutură din lume după apă, mai exact ceaiul, poate ajuta la tratarea acestei afecțiuni. Citește despre sortimentul de ceai care scade rezistența la insulină.

Reclamă

Rezistența la insulină este o problemă tot mai răspândită, care afectează inclusiv adolescenții și copiii. În țările dezvoltate, se estimează că unul din patru sau chiar unul din trei adulți are această afecțiune care, netratată, evoluează către diabet de tip 2, boli cardiovasculare și alte afecțiuni metabolice.

Poate cea mai mare problemă este că rezistența la insulină nu are simptome evidente, motiv pentru care majoritatea oamenilor nu știu că o au până când apar complicațiile sale grave.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este rezistența la insulină

Glicemia sau nivelul de glucoză din sânge crește și scade în mod natural pe parcursul zilei în funcție de alimentație, dar și de activitatea fizică sau de hormoni cum ar fi cei de stres. În timpul digestiei, carbohidrații din alimente sunt descompuși în glucoză, principala sursă de energie a corpului. 

După mese, glucoza intră în sânge, iar corpul tău răspunde prin eliberarea unui hormon numit insulină, sintetizat de pancreas. Insulina permite glucozei să intre în celule pentru a fi utilizată ca energie. În acest mod, nivelul glicemiei se menține în limitele normale.

Reclamă

Din diverse motive, celulele pot deveni mai puțin sensibile la acțiunea insulinei. Alimentația bogată în zaharuri și carbohidrați rafinați este cea mai întâlnită cauză a desensibilizării celulelor la insulină. Lipsa activității fizice și excesul de grăsime corporală, în special abdominală, sunt alți factori care contribuie la această problemă. 

Ca răspuns, pancreasul trebuie să producă din ce în ce mai multă insulină pentru a menține nivelul glicemiei în limite normale. În timp, această supraproducție de insulină poate să nu mai fie suficientă pentru a contracara rezistența la insulină. Drept urmare, glicemia crește și duce la prediabet și, în final, la diabet de tip 2. În plus, rezistența la insulină se asociază cu un risc crescut de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și sindrom metabolic.

Sortimentul de ceai care scade rezistența la insulină 

Vestea bună este că rezistența la insulină poate fi redusă prin modificarea stilului de viață. O schimbare surprinzător de simplă și eficientă este renunțarea la băuturile dulci în favoarea celor neîndulcite, cum sunt apa și ceaiurile. Nu doar că ceaiul este o băutură populară, dar are multe beneficii pentru sănătate, iar reducerea rezistenței la insulină se regăsește printre ele.

Reclamă

Ceaiul verde este cel mai bun ceai care scade rezistența la insulină, spune dieteticianul Alyssa Pacheco pentru publicația Eating Well. Și celelalte ceaiuri sunt asociate cu beneficii pentru sănătate, dar pentru ceaiul verde există cele mai multe date clinice care-i susțin rolul în combaterea rezistenței la insulină.

Cercetătorii au identificat mai multe mecanisme de acțiune:

  • reduce stresul oxidativ;
  • îmbunătățește metabolismul glucozei;
  • blochează absorbția carbohidraților. 

Împreună, acestea pot aduce mici îmbunătățiri ale glicemiei. De exemplu, o metaanaliză recentă a constatat că ceaiul verde poate ajuta la scăderea nivelului glicemiei à jeun (pe nemâncate), un indicator al rezistenței la insulină.

Adesea, inflamația și rezistența la insulină coexistă, iar dacă poți reduce această inflamație, este posibil să observi și îmbunătățiri ale rezistenței la insulină. „Ceaiul verde este bogat în polifenoli, care sunt compuși naturali cu efecte antioxidante și antiinflamatoare”, detaliază dieteticianul. 

Acțiunea puternic antioxidantă a ceaiului verde se datorează în special galatului de epigalocatechină (EGCG), un polifenol pe care îl conține în concentrație mare. 

Polifenolii puternici din ceaiul verde pot avea, de asemenea, o influență pozitivă asupra microbiomului intestinal, spune nutriționistul Lisa Andrews. Compoziția bacteriilor intestinale poate influența, printre altele, riscul de a dezvolta rezistență la insulină. Polifenolii, în special EGCG, pot acționa ca prebiotice, mai exact substanțe care hrănesc bacteriile benefice.

Cum se prepară corect ceaiul verde

Pentru a te bucura de toate beneficiile acestui sortiment de ceai, este important să-l prepari corect. Ceaiul verde își păstrează aroma delicată fără a deveni amar dacă îl infunzezi în apă fierbinte, la o temperatură de 70-80°C, timp de 3 minute. Poți folosi fie frunze uscate, fie plicuri. 

În sezonul cald, răcește ceaiul la frigider ceaiul și servește-l cu gheață. Îi poți îmbogăți aroma cu felii de lămâie, mentă sau ghimbir. 

De asemenea, ceaiul verde poate fi combinat cu alte ceaiuri, cum ar fi ceaiul de ghimbir, ceaiul negru sau ceaiul de lămâie.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Ce se întâmplă dacă mănânci repede. Cum te poate îmbolnăvi mâncatul rapid
Ce se întâmplă dacă mănânci repede. Cum te poate îmbolnăvi mâncatul rapid
Ce se întâmplă dacă mănânci repede. Cum te poate îmbolnăvi mâncatul rapid
Ceaiuri cu efect somnifer. Care e cel mai bun ceai pentru un somn liniștit
Ceaiuri cu efect somnifer. Care e cel mai bun ceai pentru un somn liniștit
Ceaiuri cu efect somnifer. Care e cel mai bun ceai pentru un somn liniștit
Reclamă
PARTENERI
icon