Chiar dacă nu este foarte popular, ceaiul de pătrunjel poate fi folosit ca remediu natural în tratarea mai multor simptome. Cel mai frecvent se utilizează în medicina tradițională pentru a gestiona diverse probleme de sănătate. Citește despre proprietățile medicinale ale ceaiului de pătrunjel.
Pătrunjelul, denumit științific Petroselinum crispum, se întrebuințează cel mai des în bucătăria tradițională, însă poate fi consumat și în scopuri medicinale. Datorită compușilor vegetali și mineralelor din compoziție poate avea un impact benefic asupra sănătății generale.
Proprietățile medicinale ale ceaiului de pătrunjel
Pătrunjelul are un conținut bogat în substanțe nutritive esențiale, cum ar fi: fier, vitamina A, complex de vitamine B, vitamina C, eugenol, limonen, apigenină și luteolină. Totodată, prezintă concentrații foarte ridicate de flavoide. În general, se adaugă ca ingredient la prepararea a numeroase rețete culinare, iar adeseori se utilizează ca garnitură.
Ceaiul de pătrunjel este o băutură simplă, care se poate prepara ușor acasă și care poate avea efecte pozitive asupra mai multor aspecte ale organismului. Acesta asigură mai multe proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, stimulante, antispastice, relaxante și detoxifiante.
Poate ameliora afecțiunile respiratorii
Ceaiul de pătrunjel poate fi foarte benefic pentru persoanele care suferă de astm bronșic sau de alte afecțiuni respiratorii. Beta-carotenul prezent în pătrunjel se asociază în mod direct cu scăderea riscului de a dezvolta astm bronșic, în timp ce celelalte vitamine și compuși care luptă împotriva infecțiilor pot contribui la slăbirea mucusului și la neutralizarea bacteriilor care pot determina simptome de congestie, conform Organic Facts.
Poate întări sistemul imunitar
Proprietățile medicinale ale ceaiului de pătrunjel pot întări imunitatea organismului. Frunzele de pătrunjel pot diminua nivelurile de glucoză din sânge. Ceaiul de pătrunjel poate scădea în mod semnificativ nivelul de zahăr din sânge. În plus, poate atenua alte modificări degenerative cauzate de diabet.
Poate mări circulația sângelui
Pătrunjelul se caracterizează prin concentrații ridicate de fier. Ceaiul de pătrunjel poate fi o metodă eficientă de a îmbunătăți circulația sângelui în organism și poate preveni anemia. Fierul este o parte esențială a producției de globule roșii, care poate contribui la transportul sângelui oxigenat către celulele care au nevoie de nutrienți și oxigen pentru regenerare și funcționare.
Nivelul ridicat de calciu din ceaiul de pătrunjel poate sprijini organismul să absoarbă într-un mod mai eficient fierul, ceea ce poate combate problemele de sănătate asociate sistemului circulator.
Poate contribui la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
Consumul de pătrunjel poate echilibra nivelul de zahăr din sânge și poate proteja ficatul datorită acțiunii sale antioxidante. În plus, flavonoidele prezente în pătrunjel pot contribui la prevenirea diabetului, potrivit Tua Saúde.
Poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi
Proprietățile medicinale ale ceaiului de pătrunjel includ efecte diuretice recunoscute, ceea ce înseamnă că pot stimula urinarea și curățarea generală a vezicii urinare și a rinichilor. Diureticele pot ajuta organismul să elimine rapid excesul de toxine, grăsimi, săruri și apă. De asemenea, pot contribui la diminuarea nivelului de stres asupra rinichilor, ceea ce poate preveni afecțiunile renale.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.