Antena

Primele semne de Alzheimer. Ce simptome apar în boala incipientă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 30 septembrie 2023, 07:00

Dificultatea de a-ți aminti informații recente este printre primele semne de Alzheimer, dar nu singurul. Boala afectează treptat și alte funcții cognitive. Află care sunt semnele de avertizare în stadiul incipient și cum se manifestă în fazele avansate. 

Reclamă

Alzheimer este o boală neurodegenerativă care duce la o deteriorare treptată a funcțiilor cognitive. Ea afectează memoria, gândirea și raționamentul. Este cea mai întâlnită formă de demență și a fost numită astfel după medicul german Alois Alzheimer, care a descris pentru prima dată modificările cerebrale specifice la începutul secolului al XX-lea.

Problemele de memorie sunt simptomul distinctiv al acestei afecțiuni. Ele se agravează pe măsură ce boala evoluează. Progresiv, apar și alte manifestări care nu ar trebui ignorate. Deși nu există tratamente care să vindece complet boala Alzheimer, sunt disponibile tratamente care pot încetini progresia simptomelor și îmbunătăți calitatea vieții bolnavilor. Diagnosticul precoce este esențial pentru o bună gestionare a aceste afecțiuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Primele semne de Alzheimer

În boala Alzheimer, memoria, gândirea și raționamentul scad treptat. Există 10 semne de avertizare și simptome timpurii pe care nu ar trebui să le ignori dacă le observi la tine sau la cei apropiați, recomandă medicii Alzheimer Association. Consultă un neurolog dacă observi unul dintre aceste semne:

1. Pierderea memoriei recente

Unul dintre cele mai comune semne ale bolii Alzheimer în stadiu incipient este uitarea informațiilor învățate recent. Alte probleme de memorie includ uitarea datelor sau evenimentelor importante, repetarea întrebărilor și nevoia tot mai mare de folosi notițe sau dispozitive electronice pentru a-ți aminti informații.

Reclamă

Problemele de memorie sunt normale odată cu înaintarea în vârstă. Însă, un vârstnic sănătos îți reamintește ulterior informațiile uitate, spre deosebire de un vârstnic cu Alzheimer. 

2. Dificultăți de planificare sau în rezolvarea problemelor

Persoanele care suferă de boala Alzheimer Alzheimer se confruntă cu dificultăți în dezvoltarea și urmarea unui plan sau în lucrul cu cifre. Acestea pot avea probleme în a urma pașii unei rețete familiare sau în a păstra evidența facturilor lunare. 

Bolnavii cu Alzheimer pot avea dificultăți de concentrare și poate dura mai mult să facă lucrurile pe care, în trecut, le făceau mai repede.

Reclamă

3. Primele semne de Alzheimer: dificultăți în sarcinile familiare

Problemele de memorie caracteristice bolii Alzheimer sau  altor tipuri de demență fac dificilă îndeplinirea sarcinilor cotidiene. Persoanele afectate pot avea probleme în a conduce către o locație familiară, în a întocmi o listă de cumpărături sau în a-și aminti regulile unui joc preferat.

4. Dificultăți de orientare temporală și spațială

Persoanele care trăiesc cu boala Alzheimer sau cu alte tipuri de demență pot avea o confuzie mentală legată de data din calendar, de anotimpuri și de trecerea timpului. 

De asemenea, pot avea dificultăți în a înțelege un eveniment dacă nu se întâmplă imediat. Uneori, se pot confrunta cu o dezorientare spațială: pot uita unde se află sau cum au ajuns acolo.

5. Primele semne de Alzheimer: tulburări de vedere și percepție

Boala Alzheimer și alte tipuri de demență pot să provoace și tulburări de vedere, ca o consecință a deteriorării creierului, în special a regiunilor cerebrale responsabile de percepția și procesarea informațiilor vizuale. 

Persoanele afectate de Alzheimer pot avea probleme în aprecierea distanțelor și în percepția spațiului, ceea ce le poate provoca dificultăți în coordonarea mișcărilor. Se pot confrunta, de asemenea, cu dificultăți în percepția culorilor sau a contrastului dintre obiecte, ceea ce poate cauza probleme la condus. Alte semne pot fi dificultatea la citit și în înțelegerea textului scris. 

6. Probleme în găsirea cuvintelor potrivite

Persoanele care trăiesc cu boala Alzheimer pot avea dificultăți în a purta sau a se alătura unei conversații. Acestea se pot opri în mijlocul unei discuții și nu au nicio idee cum să o continue sau pot repeta aceleași lucruri. 

De asemenea, pe măsură ce boala evoluează, pot avea probleme cu vocabularul, pot avea dificultăți în a numi un obiect familiar sau pot folosi denumiri greșite.

7. Primele semne de Alzheimer: pierderea obiectelor

Persoanele afectate de boala Alzheimer au tendința de a pune lucruri în locuri neobișnuite. Ele pot pierde obiecte și nu reușesc să-și amintească, pas cu pas, unde le-au pus. Pentru că nu reușesc să le găsească, pot acuza alte persoane că le-au furat, mai ales pe măsură ce boala progresează.

O persoană care nu suferă de această tulburare neurodegenerativă pierde doar ocazional lucruri și, de cele mai multe ori, reușește să-și amintească ce au făcut ultima dată cu ele.

8. Judecată slabă

Boala Alzheimer duce la apariția unor probleme de raționament și de gândire. Ea afectează abilitățile de evaluare a informațiilor și de anticipare a consecințelor. De aceea, persoanele cu Alzheimer pot avea dificultăți în luarea deciziilor, în special în situații care necesită o analiză detaliată. De exemplu, acestea pot lua decizii necugetate în gestionarea banilor.

Ca urmare a deteriorării funcțiilor cognitive, ele pot face judecăți incorecte sau pot ajunge la concluzii eronate.

9. Retragerea din activitatea profesională și viața socială

Pentru că întâmpină dificultăți în susținerea conversațiilor, persoanele care suferă de Alzheimer au tendința să se retragă din activitățile profesionale și sociale și să renunțe la diversele angajamente sa hobby-uri. Acestea Pot întâmpina dificultăți în a ține pasul cu echipa sau cu activitatea lor preferată.

10. Primele semne de Alzheimer: schimbări de dispoziție și personalitate

Persoanele care trăiesc cu boala Alzheimer sau cu altă formă de demență pot experimenta schimbări de dispoziție și personalitate. Acestea pot deveni confuze, suspicioase, depresive, temătoare sau anxioase. Acasă, cu prietenii sau când se află în afara zonei lor de confort, se pot supăra ușor.

Alte simptome de Alzheimer care apar când boala avansează

Maladia Alzheimer progresează de obicei încet, în trei stadii:

  • ușor (incipient);
  • moderat (mediu);
  • sever (faza târzie).

În stadiul incipient al bolii, simptomele nu sunt foarte evidente, dar familia și prietenii apropiați le pot observa, iar un medic poate diagnostica Alzheimer chiar din această etapă. Persoana afectată poate funcționa încă independent în acest stadiu. Pe măsură ce boala progresează, ea va avea nevoie de asistență și îngrijire. Cu asistență, ea poate participa încă la activitățile zilnice.

În stadiul moderat de Alzheimer, care este cel mai lung stadiu și poate dura mulți ani, simptomele devin mai evidente. Leziunile celulelor nervoase din creier pot face dificilă exprimarea gândurilor și îndeplinirea sarcinilor zilnice fără ajutor.

Simptomele din stadiul incipient al bolii se agravează, dar apar și unele noi, care pot include:

  • uitarea evenimentelor sau istoricului personal;
  • stare de spirit schimbătoare;
  • incapacitatea de a-și aminti informații despre ei înșiși, cum ar fi adresa, numărul de telefon sau liceul la care au fost;
  • nevoia de ajutor pentru a alege îmbrăcăminte potrivită sezonului sau pentru diverse ocazii;
  • dificultăți în controlul vezicii urinare și sfincterian;
  • Schimbarea programului de odihnă – somn în timpul zilei și agitație pe timpul nopții;
  • tendință crescută de a rătăci și a se pierde;
  • schimbări de personalitate și comportament, cum ar fi suspiciune și iluzii sau comportamente compulsive și repetitive.

Simptome de Alzheimer în stadiu avansat

În stadiul final al bolii, simptomele acestei forme de demență sunt severe. Funcțiile cognitive și abilitățile fizice ale persoanelor care trăiesc cu Alzheimer sunt puternic afectate. Acestea nu mai pot percepe sau înțelege ce se întâmplă în lumea din jurul lor și își pierd capacitatea de a reacționa la ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător. 

În faza târzie a bolii, își pierd abilitatea de a purta o conversație și, în cele din urmă, de a-și controla mișcările. Bolnavii pot încă să rostească cuvinte sau fraze, dar comunicarea durerii devine dificilă. Pe măsură ce memoria și abilitățile cognitive continuă să se deterioreze, au nevoie de îngrijiri extinse.

În acest stadiu, persoanele care trăiesc cu Alzheimer pot:

  • avea nevoie de ajutor în orice moment;
  • necesita asistență în permanență pentru îngrijirea personală;
  • să nu mai fie conștiente de evenimentele recente sau de mediul lor înconjurător;
  • experimenta un declin al abilităților fizice, fiind afectate inclusiv mersul și, în cele din urmă, înghițitul;
  • avea dificultăți în comunicare;
  • deveni vulnerabile la infecții, în special la pneumonie.

În acest stadiu, o persoană cu Alzheimer nu mai interacționează în aceeași măsură ca înainte. Îngrijirile paliative devin adesea cea mai potrivită opțiune în faza târzie a bolii, fiindcă bolnavii au nevoie de asistență permanentă. Ele cresc calitatea vieții și oferă confort atât pacienților, cât și familiilor lor în fața provocărilor și suferințelor asociate acestei boli.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Boala Alzheimer poate afecta creierul în două faze distincte. Un studiu sugerează că poate produce efecte dăunătoare înainte de apariția simptomelor
Boala Alzheimer poate afecta creierul în două faze distincte. Un studiu sugerează că poate produce efecte dăunătoare înainte de apariția simptomelor
Boala Alzheimer poate afecta creierul în două faze distincte. Un studiu sugerează că poate produce efecte dăunătoare înainte de apariția simptomelor
Fluctuațiile nivelurilor de colesterol pot crește riscul de demență. Care sunt rezultatele unui nou studiu
Fluctuațiile nivelurilor de colesterol pot crește riscul de demență. Care sunt rezultatele unui nou studiu
Fluctuațiile nivelurilor de colesterol pot crește riscul de demență. Care sunt rezultatele unui nou studiu
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
Reclamă
PARTENERI
icon