Simptomele unui ficat gras. Sfaturi pentru un stil de viață sănătos

Andrada Marinica
Andrada Marinica
Publicat: 23 februarie 2023, 07:42

Theodor Voiosu, medic gastroenterolog, a prezentat aspectul unui ficat sănătos și al unui ficat gras în primul episod al sezonului 4 MediCOOL. Iată ce sfaturi utile a oferit doctorul pentru a știi cum să îți protejezi cât mai mult ficatul. Simptomele unui ficat gras te pot ajuta să ajungi la timp la medic pentru a depăși această problemă de sănătate.

Reclamă

Sănătatea ficatului este foarte importantă, motiv pentru care trebuie să cunoaști toate modalitățile prin care să-l poți proteja. În cadrul primului episod al sezonului 4 MediCOOL, doctorul Mihai Pautov l-a avut invitat pe Theodor Voiosu, medic gastroenterolog, care a oferit cele mai bune sfaturi pentru un ficat sănătos.

Medicul invitat a descris și tipologia pacientului la care întâlnește de cele mai multe ori un ficat gras. În general, aceasta problemă apare la bărbații supraponderali sau la cei care se confruntă cu obezitatea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Nu este o regulă sau o certitudine”, a explicat Theodor Voiosu despre tiparul persoanelor care se confruntă cu ficat gras.

Medicul gastroenterolog a făcut și o demonstrație, invitând o persoană din platou pentru a-i verifica sănătatea ficatului. Cu ajutorul aparaturii necesare, Theodor Voiosu a descoperit că există un strat destul de gros de grăsime în jurul ficatului. Așadar, acesta a reușit să-i dea un diagnostic concret pacientului în doar câteva minute.

Reclamă

Avem o suspiciune foarte înaltă de un ficat bine încărcat cu grăsime. Imaginea este foarte distorsionată din cauza faptului că nu putem vedea în profunzime asta, fapt ce face ficatul gras. Împiedică vizualizarea în profunzime.

– Theodor Voiosu, medic gastroenterolog

Care sunt simptomele unui ficat gras

Medicul gastroenterolog alături de doctorul Mihai Pautov au discutat despre simptomele unui ficat gras în platoul emisiunii MediCOOL, disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY. Iată ce simptome apar atunci când ficatul nu este sănătos:

  • Oboseală;
  • Lipsă de energie în mâini și picioare;
  • Presiune abdominală.
Reclamă

Cum arată un ficat gras

Doctorul Mihai Pautov a vorbit despre diferența dintre un ficat gras și un ficat sănătos. Pacienții care se confruntă cu astfel de probleme trebuie să știe că ficatul își schimbă culoarea într-o nuanță gălbuie, devine mai tare, neregulat și este înconjurat de țesut adipos gras atunci când este afectat.

Cu cât modificările sunt mai avansate, cu atât aspectul acestuia se poate schimba. De asemenea, Theodor Voiosu a explicat că grăsimile pe care le consumi sunt un adevărat pericol pentru ficatul tău, afectându-i starea de sănătate. În timp, acest diagnostic poate conduce la probleme mai grave de sănătate.

Care sunt cauzele unui ficat gras

Principalul factor care duce la un ficat gras este excesul de calorii. Medicul gastroenterolog a susținut că alimentația necorespunzătoare și lipsa de exercițiu fizic reprezintă alte cauze ale unui ficat cu probleme de sănătate. Totodată, consumul de alcool poate determina o încărcare grasă a ficatului și o serie lungă de alte boli la nivelului acestui organ.

Cum poți menține ficatul sănătos

Doctorul Theodor Voiosu a oferit trei sfaturi pentru un pacient care se confruntă cu astfel de probleme la nivelul ficatului. Medicul susține că un ficat sănătos se menține prin multă mișcare, cel puțin 30 de minute pe zi.

Scăderea în greutate a pacienților supraponderali reprezintă un pas important pentru un stil de viață sănătos. De asemenea, și consumul de alcool moderat este un alt factor care te poate scăpa de problemele ficatului gras. Băuturile alcoolice pot avea efect toxic asupra ficatului. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
De ce apar cârcei la picioare noaptea, în timpul somnului
De ce apar cârcei la picioare noaptea, în timpul somnului
De ce apar cârcei la picioare noaptea, în timpul somnului
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon