Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 12 mai 2024, 07:19

Pe cât de benefică este vitamina D pentru sănătate, pe atât de periculoasă devine atunci când o administrezi în doze mari. Excesul de vitamina D este toxic pentru organism și sunt situații în care poate pune viața în pericol. Află de la ce doze poate apărea intoxicația cu vitamina D și cum se manifestă.

Reclamă

Vitamina soarelui, cum este cunoscută vitamina D, este un nutrient pe care îl putem asimila din alimentație, dar și un hormon sintetizat în organism prin expunerea la razele ultraviolete.  

Rolul său în menținerea sănătății oaselor este binecunoscut, dar cercetările din ultimii ani au descoperit alte câteva beneficii importante ale acestei vitamine. De exemplu, s-a observat că are efecte imunomodulatoare și poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor. De asemenea, poate reduce inflamația în organism și susține sănătatea inimii și a vaselor de sânge. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În studii, deficitul de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de depresie. Se crede că ea influențează nivelurile unor neurotransmițători implicați în reglarea stării de spirit. Tot studiile au arătat că această vitamină influențează greutatea corporală. 

Care este doza optimă de vitamina D

În cazul adulților, necesarul zilnic de vitamina D este de 600 UI (unități internaționale) sau 15 mcg (micrograme) pe zi, iar după vârsta de 70 de ani, el crește la 800 UI (20 mcg) pe zi, conform Harvard School of Public Health

Reclamă

Cu toate acestea, recomandările diferitelor organizații medicale cu privire la doza optimă variază. Unele susțin că avem nevoie de 2.000 UI (50 mcg) pe zi pentru a ne bucura de beneficii pentru sănătate, în timp ce altele recomandă adulților până la 4.000 UI (100 mcg) pe zi.

Cantitatea maximă de vitamina D care poate fi administrată în siguranță unui adult sănătos – sau ceea ce se numește doză maximă tolerabilă – este de 4.000 UI pe zi. Aceasta se referă la cantitatea totală de vitamina D, provenită atât din suplimente alimentare, cât și din alimentație. 

Cum apare excesul de vitamina D

O cantitate mai mare de 4.000 UI poate fi toxică pentru organism. Hipervitaminoza D sau intoxicația cu vitamina D se produce atunci când aceasta se acumulează excesiv în organism. 

Reclamă

Principala cauză a intoxicației este administrarea de suplimente alimentare în doze prea mari, potrivit Harvard School of Public Health. Alimentele nu conțin cantități atât de mari de vitamina D astfel încât să ajungă la un nivel toxic, iar expunerea îndelungată la soare nu duce la toxicitate, deoarece căldura în exces de pe piele împiedică sinteza vitaminei D.

Vitamina D este liposolubilă, ceea ce înseamnă că excesul nu este eliminat din organism prin urină, așa cum se întâmplă cu vitamina C sau cu alte vitamine hidrosolubile (solubile în apă). Când iei doze mari de vitamina D, ea se acumulează în diferite țesuturi și organe din corp.

Intoxicația cu vitamina D apare în timp, spune Maria Laura Haddad-Garcia, specialist în nutriție și editor pentru publicația EatingWell. „Această acumulare de vitamina D în corpul tău poate apărea atunci când iei doze foarte mari de vitamina D, timp de mai multe luni”, explică specialistul. 

Ce simptome are excesul de vitamina D

Pentru că această vitamină acționează și ca hormon în organism, excesul de vitamina D poate duce la alte probleme de sănătate. Cea mai periculoasă este hipercalcemia, adică nivelul crescut de calciu în sânge. 

Simptomele intoxicației cu vitamina D sunt cauzate în principal de hipercalcemie, care se manifestă prin:

  • greață și vărsături;
  • constipație;
  • deshidratare;
  • sete crescută; 
  • urinări frecvente;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • stări de confuzie;
  • letargie și oboseală;
  • slăbiciune musculară;
  • dureri osoase;
  • calculi renali.

În cazurile severe, excesul de vitamina D poate afecta funcționarea unor organe și țesuturi. Calciul în exces din circulația sangvină se poate acumula în interiorul vaselor de sânge și poate duce la întărirea arterelor. Acest lucru poate cauza aritmie cardiacă și alte complicații cardiovasculare. 

Depunerile de calciu (calcifieri) pot apărea și în organe moi precum rinichii și ficatul sau pancreasul, provocând insuficiență renală sau leziuni hepatice. Hipercalcemia poate fi fatală dacă nu este depistată și tratată prompt. Pentru a evita intoxicația cu vitamina D și complicațiile asociate, este important să verifici nivelul acesteia înainte de a administra suplimente alimentare și să nu depășești doza recomandată. 

Cum se tratează excesul de vitamina D

Oprirea administrării suplimentelor cu vitamina D și reducerea aportului de calciu din alimentație sunt primele măsuri recomandate pentru gestionarea hipercalcemiei. 

În funcție de nivelul vitaminei D în sânge și de starea pacientului, poate fi indicată administrarea de fluide intravenoase pentru a stimula eliminarea calciului prin rinichi. 

În hipercalcemia severă asociată cu toxicitatea vitaminei D, administrarea concomitentă de calcitonină și bisfosfonați ajută la scăderea nivelului de calciu din sânge. În caz de insuficiență renală sau de hipercalcemie refractară, poate fi necesară hemodializa.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Reclamă
PARTENERI
icon