Ce este postul intermitent și ce beneficii are

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 februarie 2023, 08:31 / Actualizat: 19 martie 2024, 17:59

Postul intermitent este un model de alimentație prin care poți pierde în greutate. Cu toate acestea, beneficiile lui nu se limitează la siluetă. Există diferite variante de post alimentar. Toate pornesc, însă, de la același principiu: contează mai mult când decât ce sau cât mâncăm. Iată cum se practică și de ce este postul intermitent atât de popular.

Reclamă

Postul este practicat din cele mai vechi timpuri și nu doar pentru aspecte ce țin de religie. Medici și filosofi din Egiptul Antic sau Grecia Antică foloseau postul în scopuri terapeutice, profilactice pentru beneficiile sale spirituale, de purificare a sufletului. Abținerea de la mâncare și chiar băuturi putea fi de lungă sau scurtă durată, parțială sau intermitentă. Pitagora, filosof și matematician grec, ținea periodic post și le cerea studenților săi să facă același lucru considerând că acest obicei crește capacitatea de concentrare și stimulează creativitatea. 

Astăzi, una dintre aceste variante ale postului a dobândit popularitate ca metodă de slăbit. În paralel cu interesul oamenilor pentru postul intermitent a crescut și numărul studiilor științifice care probează beneficiile lui. Cercetările realizate până în prezent arată că acest stil alimentar este mai mult decât o dietă de slăbit. El poate avea numeroase beneficii pentru sănătate. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este postul intermitent

Așa cum sugerează și numele acestei diete, postul intermitent presupune posturi regulate, de scurtă durată, la anumite intervale de timp. Altfel spus, avem intervale de timp în care putem mânca și perioade în care este permis doar consumul de apă sau alte lichide, dar fără calorii (ceai, cafea).

Există mai multe versiuni ale postului intermitent, astfel:

Reclamă

Ce este postul intermitent 16/8 

Este cea mai populară variantă de post. Presupune limitarea consumului de alimente într-un interval de 8 ore pe zi și abținerea de la mâncare pentru restul de 16 ore. 

De cele mai multe ori, persoanele care țin această versiune de post intermitent renunță la micul dejun. Ei mănâncă doar la prânz și seara. Astfel, cu repausul alimentar de peste noapte și cele câteva ore până a doua zi la prânz se pot obține cele 16 ore de post. Se poate alege însă orice fereastră de 8 ore pentru post.

Ce este postul intermitent 5:2

Cu această variantă, ar trebui să mâncăm foarte puțin două zile pe săptămână. Mai exact, putem consuma zilnic doar un sfert din necesarul caloric individual. Dacă, de exemplu, necesarul nostru este de 2.000 de calorii, alimentele din zilele de post nu trebuie să depășească 500 de calorii. În celelalte 5 zile, putem mânca normală, fără nicio restricție calorică.

Reclamă

Avantajul acestei metode este flexibilitatea. Limitarea aportului caloric pe durata unei zile poate avea însă consecințe asupra persoanelor cu probleme de sănătate. De aceea, metoda nu este recomandată oricui.

Ce este postul negru 24 h

Această versiune a postului intermitent, cunoscută și ca metoda Eat Stop Eat, presupune una sau două zile neconsecutive în care putem consuma doar lichide fără calorii. Varianta este exact ca postul negru pe  care credincioșii ortodocși și nu numai îl țin cu prilejul unor sărbători religioase. În zilele rămase, putem consuma alimente fără restricții.

Renunțarea la alimente pentru 24 de ore duce la pierderea în greutate. Ea nu este însă o soluție pentru persoanele cu probleme de sănătate. Discută cu medicul tău despre acest program alimentar. 

Ce este dieta Warrior

Dieta războinicului a fost concepută în 2001 de Ori Hofmekler, fost membru al Forțelor Speciale ale Israelului. Această versiune de post alimentar presupune înfometarea timp de 20 de ore (alimentele sunt permise, dar în cantități extrem de mici), urmată de un consum fără restricții de calorii în fereastra de 4 ore rămasă, care va fi seara.

Dieta Warrior permite consumul de produse lactate, ouă fierte și fructe și legume crude, precum și lichide fără calorii în perioada de post. În cele 4 ore fără restricții alimentare sunt recomandate alimente sănătoase, neprocesate. Pe listă se află legume, frute, cereale integrale, fasole, ouă, carne și pește. 

De ce este postul intermitent recomandat: ce beneficii are

Acest program alimentar a devenit popular ca metodă de slăbit. Cercetările arată însă că avantajele lui nu se limitează la scăderea în greutate. Postul intermitent este benefic pentru creier, inimă, vase de sânge și pentru sănătatea generală a organismului, susțin tot mai multe studii.

Postul intermitent poate fi integrat într-un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, reducerea numărului de calorii chiar și pentru perioade scurte poate crea și neplăceri. El nu este recomandat copiilor și adolescenților, femeilor însărcinate și celor care alăptează, bolnavilor cronic, vârstnicilor, persoanelor imunocompromise sau celor cu tulburări alimentare. Multe boli cronice contraindică un astfel de regim alimentar. Cere sfatul medicului dacă vrei să-l urmezi, dar ai afecțiuni preexistente.

Iată care sunt beneficiile dovedite ale acestui stil alimentar:

Ajută la scăderea în greutate

Avantajul acestei metode alimentare este că poate fi mai ușor de respectat față de alte diete de slăbit. Organismul uman este adaptat să funcționeze normal chiar și cu pauze mai lungi între mese, iar lipsa oricărei limitări legate de alimentele consumate în perioada fără restricții este încurajatoare pentru cei care vor să scape de câteva kilograme.

Postul intermitent ajută la slăbit prin scăderea nivelului de insulină din organism. Reducerea cantității de insulină are ca efect eliberarea glucozei din celule, iar prin acest mecanism apare o pierdere în greutate. O analiză sistematică a 40 de studii care au urmărit efectul postului intermitent asupra siluetei a confirmat beneficiile acestuia în reducerea greutății. Analiza a fost publicată în 2015 în revista medicală Molecular and Cellular Endocrinology.

Reduce riscul de diabet zaharat de tip 2

Postul intermitent ar putea fi benefic și în prevenția diabetului. Excesul ponderal este unul dintre principalii factori de risc pentru această maladie, iar acest stil alimentar aduce beneficii indirect, prin efectul de reducere a greutății. 

Un studiu din 2014 publicat în revista de specialitate Translational Research a concluzionat că, la persoanele supraponderale și obeze, postul intermitent reduce markeri ai diabetului zaharat precum sensibilitatea la insulină. Cel puțin în acest grup de persoane, acest model de alimentație poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, concluzionează autorii studiului. 

Este benefic pentru sănătatea inimii

Postul intermitent s-a dovedit eficient în protejarea sănătății sistemului cardiovascular. Un mecanism posibil de acțiunea este efectul de creștere a nivelului unei proteine numite galectin-3, care controlează inflamația și protejează inima. 

O analiză publicată în revista Ageing Research Reviews arată că acest model de alimentație poate reduce tensiunea arterială, ritmul cardiac, nivelul colesterolului și al trigliceridelor, toți aceștia fiind factori de risc pentru bolile de inimă. 

Ajută creierul

Mulți dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare afectează și sănătatea creierului. Efectul benefice ale postului intermitent asupra inflamației din organism, glicemiei și rezistenței la insulină ajută și funcțiile cognitive.

Un studiu pe șoareci de laborator a demonstrat că perioadele scurte de post intermitent ajută memoria și procesul de învățare. O altă cercetare a arătat că postul intermitent reduce inflamația cerebrală, care este responsabilă de apariția tulburărilor neurodegenerative de tipul demenței Alzheimer. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte ale postului intermitent la oameni.

Poate preveni cancerul

Datele provenite din studii umane sunt limitate, însă experimentele pe șoareci de laborator arată că postul intermitent poate amâna apariția unor tumori. Obezitatea reprezintă un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, iar pierderea în greutate obținută prin acest model alimentar poate fi unul dintre motivele acestei asocieri.

O altă explicație poate fi efectul de reducere a inflamației din organism, un alt factor de risc pentru cancer. Sunt necesare însă cercetări pe oameni pentru a confirma acest beneficiu al postului intermitent. 

Prelungește viața

Alternanța între post și mâncare ar putea crește longevitatea. Acest lucru este susținut într-un studiu publicat în 2020 în The New England Journal of Medicine. Autorul studiului, Mark Mattson, profesor de neuroștiințe la Johns Hopkins University, a umărit efectele a două variante de post intermitent: varianta 16/8 (cu 16 ore de restricții alimentare) și postul 5:2 (timp de două zile pe săptămână). 

Îmbunătățirea proceselor metabolice, reducerea excesului ponderal și scăderea inflamației din organism sunt mecanismele prin care postul intermitent prelungesc viața celor care îl urmează. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de scorțișoară. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Beneficiile consumului de scorțișoară. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Beneficiile consumului de scorțișoară. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Efectele consumului de ceai verde. Impactul pe care îl poate avea asupra organismului
Efectele consumului de ceai verde. Impactul pe care îl poate avea asupra organismului
Efectele consumului de ceai verde. Impactul pe care îl poate avea asupra organismului
Ce efecte are postul intermitent asupra creierului și microbiomului intestinal
Ce efecte are postul intermitent asupra creierului și microbiomului intestinal
Ce efecte are postul intermitent asupra creierului și microbiomului intestinal
Reclamă
PARTENERI
icon