Efectele hormonilor din carnea de pui asupra sănătății oamenilor

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 20 februarie 2023, 08:36 / Actualizat: 28 februarie 2023, 17:56

Îngrășarea găinilor cu hormoni sau substanțe asemănătoare hormonilor aduce în atenție problema efectelor asupra compoziției alimentelor. Descoperă care sunt efectele hormonilor din carnea de pui și care sunt bolile la care te expui.

Reclamă

Puii nu iau steroizi sau hormoni. Pentru că ei nu pot. Administrația pentru Alimente și Medicamente interzice de fapt utilizarea acestor stimulente de creștere la miliardele de pui. Ei sunt cunoscuți și sub denumirea de „pui de carne”. Aceștia sunt crescuți pentru carne în fiecare an în mai toate țările lumii. Totuşi, majoritatea oamenilor văd lucrurile altfel.

Efectele hormonilor din carnea de pui 

Un sondaj din 2015 al Consiliului Național al Puilor a arătat că 77% dintre consumatori cred că fermele folosesc steroizi. La urma urmei, puii crescuți în fabrică cresc mult mai repede și sunt mai mari. Ceea ce consumatorii ar putea să nu știe este că industria păsărilor de curte, motivată de profit, crește aproape exclusiv pui care cresc atât de mari încât nici măcar nu pot merge. Găinile de astăzi ajung să arate în mod nefiresc de mari, scrie sciencedirect.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Viața unui pui crescut pentru carne, ceea ce industria numește „broiler”, este una de agonie constantă. Prin natura lor, puii sunt animale curioase, sociale și inteligente. Dar, în fermele-fabrică, sunt înghesuiți cu miile în șoproane întunecate. Condițiile din aceste magazii fac viața îngrozitoare pentru găini, ca pentru orice animal. Pământul este acoperit cu deșeuri care le lasă pielea cu arsuri chinuitoare de amoniac. Fumul le infectează ochii și plămânii.

Deoarece corpul unui pui de carne se balonează într-un ritm rapid, sunt șanse mari ca el să nu-și poată susține propria greutate. Uneori îl împiedică chiar să se ridice. Consecințele le pun viața în pericol. Dacă nu pot sta în picioare, darămite să meargă, atunci nu pot ajunge la hrană și apă. Așa că va pieri chiar acolo unde se află, pe podeaua fermei fabricii.

Reclamă

Hormonii din pui, asociaţi de cercetători cu diferite boli 

În conformitate cu legea federală, puii de carne nu primesc hormoni sintetici sau steroizi. Dar toate animalele, inclusiv oamenii, au hormoni naturali precum estrogenul, progesteronul și testosteronul în corpul lor. Astfel există și hormoni în produsele din pui.

Unii oameni de știință au făcut legătura între hormonii găsiți în carnea de animale cu cancerul. În 2010, cercetătorii din Japonia au descoperit niveluri ridicate de estrogen în carnea de pui din SUA și alte produse din carne. Studiul lor avertizează: „Când luăm în considerare expunerea pe tot parcursul vieții la carne care conține un nivel mai mare de estrogen decât țesutul adipos uman, aportul de estrogen din consumul zilnic de carne nu poate fi neglijat ca un factor care guvernează sănătatea umană„.

Cercetarea concluzionează că aportul alimentar de estrogen din carne ar putea duce la acumularea de estrogen în corpul uman. Ca urmare, „ar putea fi legat de incidența cancerelor dependente de hormoni„.

Reclamă

Efectele hormonilor din pui asupra oamenilor

Chiar dacă carnea de pui este o parte însemnată a alimentaţiei majorităţii oamenilor, cercetătorii nu au prea multe informaţii despre modul în care hormonii naturali din carnea de pui influențează sănătatea umană.

Dar legătura dintre cancer și hormonii naturali găsiți în produsele de origine animală, în special estrogenul, este semnificativă și ridică îngrijorări serioase. Un studiu din 2016 realizat de oamenii de știință din Mexic a concluzionat că „aportul unei diete occidentale, în special de ouă și carne de pui, crește concentrațiile serice de estradiol liber; aceste rezultate au implicații pentru prevenirea cancerului de sân„.

În timp ce industria păsărilor se ferește de steroizi și hormoni sintetici, adaugă antibiotice în hrana pentru pui, ceea ce are consecințe asupra sănătății publice. În 1999, Centrele pentru Controlul Bolilor din SUA au atribuit mai mult de jumătate din utilizarea antibioticelor din lume suplimentelor din hrana animalelor. Acest lucru a făcut bacteriile să fie rezistente în mod periculos la medicamentelor folosite pentru tratarea bolilor umane. În plus, după cum au arătat cercetătorii din Coreea, o astfel de utilizare rampivă de antibiotice ar putea dăuna sănătății intestinale a oamenilor.

Medicul specialist endocrinolog Bogdan Pascu a oferit explicații detaliate în emisiunea Medicool și a spus că puiul nu este plin de hormoni și nu este periculos decât dacă este consumat în cantități foarte mari.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Semnele depunerilor de grăsime. Metode adaptate pentru a te menține în formă
Semnele depunerilor de grăsime. Metode adaptate pentru a te menține în formă
Semnele depunerilor de grăsime. Metode adaptate pentru a te menține în formă
Care sunt cele mai bune suplimente alimentare. Ce recomandări fac medicii
Care sunt cele mai bune suplimente alimentare. Ce recomandări fac medicii
Care sunt cele mai bune suplimente alimentare. Ce recomandări fac medicii
articol cu video
Semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale. Ce afecțiuni pot indica
Semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale. Ce afecțiuni pot indica
Semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale. Ce afecțiuni pot indica
Reclamă
PARTENERI
icon