Celulita este o afecțiune a pielii foarte frecventă, inofensivă, care provoacă noduli și gropițe pe coapse, șolduri, posterior și abdomen. Este una dintre cele mai răspîndite afecțiuni la femei. Majoritatea încearcă să-și îmbunătățească aspectul pielii prin slăbire, exerciții fizice, masaj și creme. Pentru ca rezultatele să fie vizibile, află totul despre celulită și vezi care e punctul de pornire în tratarea ei.
Din fericire, sunt disponibile și tratamente dovedite medical, dar de cele mai multe ori, rezultatele nu sunt imediate sau de lungă durată. O dietă echilibrată, un antrenament în sala de sport, hidratarea și odihna joacă un rol important în aspectul pielii.
Totul despre celulită: ce este
Celulita este una dintre cele mai des întâlnire probleme dermatologice, care afectează majoritatea femeilor cu vârsta de peste 20 de ani. De cele mai multe ori ea apare atunci când există probleme de greutate corporală și mai este cunoscută și sub numele de pielea „cu aspect de coaja de portocala”, scrie mayoclinic.com.
Celulita comună este caracterizată de depuneri neuniforme de țesut adipos sub piele. Medical este vorba despre degradarea celulelor subcutanate cu rețineri de lichid, însoțite de o circulație slabă a sângelui.
Grade de celulită
O statistică care a verificat gradul de severitate al celulitei, publicată în 2009, clasifică afecțiunea folosind trei grade:
Gradul 1 sau ușoară: Există un aspect de „coajă de portocală”, cuprins între unu și patru depresiuni superficiale și un aspect ușor „drapat” sau lăsat pe piele.
Gradul 2 sau moderat: Există între cinci și nouă depresiuni de adâncime medie, un aspect de „brânză de vaci”, iar pielea pare moderat drapată.
Gradul 3 sau sever: Există un aspect de „saltea”, cu 10 sau mai multe depresiuni adânci, iar pielea este sever drapată.
Simptome
Celulita arată ca o piele cu gropițe sau denivelări. Uneori este descrisă ca având o textură de brânză de vaci sau coajă de portocală. Poți vedea celulita cu uşurinţă doar dacă îți ciupești pielea într-o zonă în care ai celulită, cum ar fi coapsele. Celulita care este mai severă face ca pielea să pară zbârcită și denivelată. Este frecventă în jurul coapselor și feselor, dar poate fi întâlnită și pe sâni, abdomenul inferior și partea superioară a brațelor.
Tratamentul nu este necesar. Dacă ești însă îngrijorată de aspectul pielii tale, discută cu medicul de familie sau cu un dermatolog ori cu un medic specializat în chirurgie plastică despre opțiunile de tratament.
Cauzele apariției celulitei
Se știu puține lucruri despre factorii care duc la aparița celulitei. Procesul implică cordoane conjunctive fibroase care leagă pielea de mușchiul dedesubt cu grăsimea aflată între ele. Pe măsură ce celulele adipoase se acumulează, ele împing în sus împotriva pielii, în timp ce cordoanele lungi și dure trag în jos. Acest lucru creează o suprafață neuniformă sau asemănătoare unor gropițe.
În plus, factorii hormonali joacă un rol important în dezvoltarea celulitei, iar genetica determină structura pielii, textura și conformația. Alți factori, cum ar fi greutatea și tonusul muscular afectează pielea, deși chiar și persoanele cu activitate fizică ridicată pot avea celulită.
Factori de risc
Celulita este mult mai frecventă la femei decât la bărbați. De fapt, majoritatea femeilor se confruntă cu celulita după pubertate. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că grăsimea femeilor este de obicei distribuită pe coapse, șolduri și fese. Acestea sunt cele mai comune zone pentru apariția celulitei. Celulita este, de asemenea, mai frecventă odată cu îmbătrânirea, când pielea își pierde elasticitatea.
Creșterea în greutate poate face celulita mai vizibilă. Genetica joacă și ea un rol important în aspectul pielii. Așa că, e impotant ca alegerile pe care le faci să nu dăuneze sănătății corpului. Un stil de viață inactiv poate crește șansele de a avea celulită, la fel ca și sarcina.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.