Beneficiile consumului de scorțișoară. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 aprilie 2024, 08:05

Scorțișoara este un condiment foarte popular, bogat în antioxidanți și alți compuși benefici pentru sănătate. Oamenii îi folosesc proprietățile în medicina tradițională, de mai bine de câteva sute de ani, alături de întrebuințările sale culinare. Află care sunt beneficiile consumului de scorțișoară.

Reclamă

Unii experți susțin că ar putea ajuta la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge, prevenirea apariției bolilor de inimă și reducerea inflamației. Însă, este important de reținut că în cazul persoanelor alergice la scorțișoară, consumul poate provoca reacții grave.

Beneficiile consumului de scorțișoară

Scorțișoara provine din scoarța arborelui de scorțișoară, cunoscut științific sub numele de Cinnamomum. Pe lângă calitățile sale de condiment, o poți folosi sub forma ceaiurilor, capsulelor și extractelor, potrivit Nourish by WebMD.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Scorțișoara se obține din tăierea tulpinilor arborilor de scorțișoară. Scoarța interioară se extrage și părțile lemnoase se îndepărtează. Când se usucă, formează fâșii care se ondulează în rulouri, numite batoane de scorțișoară. Aceste batoane pot fi măcinate pentru a forma pudră de scorțișoară. Mirosul și aroma sa distinctă se datorează părții uleioase, foarte bogate în compusul numit cinamaldehidă.

În funcție de soi, aceasta poate avea efecte diferite. Soiul Cassia conține cantități semnificative de cumarină, un compus despre care se crede că poate fi dăunător în doze mari. Soiul Ceylon, denumit și scorțișoară adevărată, este mult mai bun, deoarece conține cantități mai scăzute de cumarină decât soiul Cassia. Totuși, în comparație cu soiul Ceylon, soiul Cassia este în general mai accesibilă ca preț și se poate găsi mai ușor în magazine.

Reclamă

Poate oferi antioxidanți

Antioxidanții îți protejează organismul împotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi, acesta fiind unul dintre beneficiile consumului de scorțișoară. Scorțișoara este încărcată cu antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli. Efectele sale sunt atât de eficiente încât poate fi folosită sub formă de conservant alimentar natural.

De asemenea, poți include în dieta ta alimente bogate în antioxidanți: mere, fructe de pădure, legume crucifere, avocado, fructe nucifere, ulei de măsline, roșii, leguminoase, anghinare, ulei de măsline și cacao.

Conține proprietăți medicinale puternice

Cinamaldehida ar putea fi responsabilă de majoritatea beneficiilor pentru sănătate pe care le oferă scorțișoara. Aceasta poate avea efecte benefice asupra metabolismului. Poate viza celulele adipoase și le poate face să ardă mai multă energie.

Reclamă

Poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă

Scorțișoara poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă. Aceasta poate diminua nivelurile trigliceridelor, colesterolului total, colesterolului LDL, mai precis ale colesterolului rău – lipoproteine cu densitate joasă, și nivelurile de zahăr din sânge în cazul persoanelor cu boli metabolice.

Ar putea avea proprietăți antiinflamatoare

Inflamația are un rol foarte important, deoarece îți ajută corpul să răspundă la infecții și să repare deteriorarea țesuturilor. Inflamația poate deveni o problemă atunci când se manifestă cronic și afectează țesuturile organismului. Antioxidanții prezenți în scorțișoară pot avea efecte antiinflamatoare și pot reduce riscul de apariție a multor afecțiuni, acesta fiind unul dintre beneficiile consumului de scorțișoară.

Ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină

Insulina este unul dintre hormonii, care reglează metabolismul și nivelurile de energie. Are un rol esențial pentru transportarea zahărului din sânge la celule. Scorțișoara ar putea diminua simptomele rezistenței la insulină.

Ajută la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge

Scorțișoara poate scădea nivelurile de zahăr din sânge prin alte câteva mecanisme. Scade cantitatea de zahăr care intră în sânge după masă. Interferează cu numeroase enzime digestive, ceea ce încetinește descompunerea carbohidraților în tractul digestiv. În plus, un compus prezent în scorțișoară poate imita efectele insulinei pentru a îmbunătăți absorbția zahărului în celule.

Ar putea preveni apariția infecțiilor bacteriene și fungice

Cinnamaldehida are proprietăți antifungice și antibacteriene. Acestea pot reduce riscul de apariție a infecțiilor, precum și a cariilor dentare și a respirației urât mirositoare. De asemenea, ar putea inhiba creșterea anumitor bacterii, inclusiv Listeria și Salmonella.

Ar putea avea proprietăți antivirale

Potențialele proprietăți antivirale se află printre beneficiile consumului de scorțișoară. Aceasta ar putea proteja împotriva contractării anumitor virusuri. Printre acestea s-ar putea încadra virusurile gripale și boala Dengue, o infecție virală transmisă de țânțari, conform Healthline.

Poate avea efecte benefice asupra bolilor neurogenerative

Bolile neurodegenerative sunt caracterizate de pierderea progresivă a structurii sau funcției celulelor nervoase, printre cele mai comune tipuri fiind boala Alzheimer și boala Parkinson. Scorțișoara poate ameliora o bună parte din simptomele acestor afecțiuni.

Ar putea preveni apariția cancerului

Scorțișoara poate reduce creșterea celulelor canceroase și formarea vaselor de sânge în tumori. Ar putea distruge celulele canceroase și le-ar putea bloca anumite proteine, care le permit să se extindă în organism. Scorțișoara ar putea fi folosită pentru a preveni și a trata cancerul.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Reclamă
PARTENERI
icon