Antena

Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 6 mai 2024, 08:48

Un studiu publicat recent pune la îndoială efectele benefice pentru sănătate ale postului intermitent. Autorii săi susțin că cea mai populară dietă a momentului poate fi periculoasă pentru inimă. Cu toate acestea, nu toți experții sunt de acord cu această concluzie. Află în ce măsură este postul intermitent periculos pentru sănătate.

Reclamă

Persoanele care practică postul intermitent au un risc cu 91% mai mare de a deceda din cauza bolilor cardiovasculare, susține un studiu prezentat recent la o întâlnire a Asociației Americane de Cardiologie din Chicago.

Autorii săi, o echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong, din China, au colectat informații despre obiceiurile alimentare a peste 20.000 de adulți americani cu vârsta medie de 49 de ani. Aceștia au fost urmăriți timp de aproape 17 ani. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Studiul a arătat, de asemenea, că:

  • postul intermitent este periculos și pentru persoanele care au deja boli cardiovasculare. Acestea au avut un risc cu 66% mai mare de a deceda din cauza lor;
  • persoanele diagnosticate cu cancer au avut, de asemenea, un risc mai mare de deces.

Ce este postul intermitent 

Acest tip de dietă sau model alimentar implică alternarea perioadelor de alimentație cu cele de post. În loc să renunțe la anumite alimente sau să restricționeze numărul de calorii, persoanele care urmează postul intermitent trebuie doar să limiteze perioadele în care mănâncă.

Reclamă

Există mai multe variante ale acestuia, fiecare cu un program specific de alimentație și perioade de abstinență. În cadrul studiului menționat, cercetătorii au analizat efectele variantei 16:8 a postului intermitent, cea mai populară dintre toate. Ea  presupune 16 ore de post alimentar și 8 ore de alimentație, în care poți consuma orice aliment sau băutură. 

O altă versiune populară este postul 5:2. Timp de cinci zile pe săptămână, poți mânca orice și oricând. În celelalte două zile, trebuie să mănânci doar 500-600 de calorii pe zi.

De ce se bucură de popularitate

Postul intermitent a câștigat popularitate în ultimii ani ca metodă de slăbit, dar și datorită beneficiilor pentru sănătate observate în studii. De-a lungul anilor, acestea au arătat că el este la fel de eficient sau chiar mai eficient decât restricționarea caloriilor pentru slăbit. 

Reclamă

Iată ce alte efecte benefice au fost observate:

  • unele studii au asociat postul intermitent cu scăderea rezistenței la insulină și nivelului glicemiei, ceea ce ajută la un control mai bun al diabetului;
  • alte cercetări au observat îmbunătățiri legate de tensiunea arterială sau de nivelul trigliceridelor și colesterolului, ceea ce sugerează că postul intermitent poate fi benefic pentru sănătatea inimii;
  • postul intermitent a fost asociat chiar și cu o creștere a longevității.

Noul studiu contrazice toate aceste beneficii și este primul care susține că postul intermitent poate fi periculos pentru sănătate. 

Este postul intermitent periculos?

Deși a fost asociat cu riscuri pentru sănătatea cardiovasculară, acest lucru nu înseamnă că postul intermitent este o cauză a decesului, a precizat autorul principal al studiului, Victor Wenze Zhong. Chiar și așa, riscurile asociate sunt îngrijorătoare. 

Nu există multe cercetări cu privire la efectele pe termen lung ale postului intermitent. Pe termen scurt, el are același efect de ardere a grăsimilor ca dietele keto. Ele au fost asociate cu riscuri pentru sănătate atunci când sunt urmate o perioadă lungă, susține nutriționistul Penny Kris-Etherton, membru al comitetului de nutriție al Asociației Americane de Cardiologie și profesor emerit de științele nutriției la Penn State University, într-un interviu pentru Yahoo Life.

Unele cercetări susțin că postul de 24 de ore poate duce la pierderea masei musculare, spune Courtney Peterson, cercetător în domeniul postului intermitent și profesor de nutriție la Universitatea Alabama Birmingham, pentru aceeași publicație.

Peterson este unul dintre experții care spun că acest studiu, singur, nu este suficient pentru a susține că postul intermitent este periculos. „Sunt destul de sceptică în acest moment, deoarece contrazice toate celelalte studii epidemiologice și alte studii pe care le cunosc”, spune specialistul.

Care sunt limitările noului studiu

Profesorul Courtney Peterson a observat unele neconcordanțe și limitări ale studiului. De exemplu:

  • peste 27% dintre persoanele care urmau postul intermitent erau fumătoare, comparativ cu doar 18% din grupul de studiu, în ansamblu;
  • procentul de americani de culoare din grupul care a urmat postul intermitent a fost de aproape patru ori mai mare decât cel din totalul de participanți la studiu. Persoanele de culoare sunt cu 30% mai predispuse la deces prin boli de inimă.

„Există mult mai mulți fumători în acel grup și mult mai mulți americani de culoare, iar oricare dintre aceștia pot crește ușor ratele de deces”, indiferent de perioadele alimentație, spune Peterson.

În plus, participanții la studiu trebuiau doar să raporteze singuri ce au mâncat timp de două zile. Este greu de spus cât de constant sau cât de mult timp au urmat postul intermitent. „Este doar o imagine instantanee”, potrivit specialistului.

Dacă este postul intermitent periculos pentru sănătate sau nu, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la impactul său pe termen lung, spun cei doi specialiști. „Cred că trebuie să fim atenți. Ar trebui să renunțăm la postul intermitent pentru moment? Nu știu, dar acest lucru îl pune sub semnul întrebării și ne face să ne întrebăm ce să recomandăm”, spune Kris-Etherton.

Cu toate acestea, Peterson nu recomandă schimbări semnificative pentru moment. „Să ne uităm cu atenție la acest studiu, dar nu aș schimba ceva deocamdată. Asta e frumusețea științei: dacă acesta este un rezultat real, ar trebui să se confirme în timp”, spune ea.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce efecte are postul intermitent asupra creierului și microbiomului intestinal
Ce efecte are postul intermitent asupra creierului și microbiomului intestinal
Ce efecte are postul intermitent asupra creierului și microbiomului intestinal
articol cu video
De ce trosnesc genunchii. Care sunt explicațiile specialiștilor
De ce trosnesc genunchii. Care sunt explicațiile specialiștilor
De ce trosnesc genunchii. Care sunt explicațiile specialiștilor
articol cu video
Postul intermitent, un regim alimentar popular. Cum te poate ajuta să slăbești
Postul intermitent, un regim alimentar popular. Cum te poate ajuta să slăbești
Postul intermitent, un regim alimentar popular. Cum te poate ajuta să slăbești
Reclamă
PARTENERI
icon