Simptomele neplăcute ale menopauzei pot afecta starea de sănătate a femeilor. Însă, acestea pot fi depășite mai ușor cu ajutorul specialiștilor. Iosif Niculescu, medic ginecolog, a fost invitatul lui Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și al lui Mihail Pautov, medic chirurg, în episodul 13, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce efecte au simptomele menopauzei.
Iosif Niculescu a discutat despre dezvoltarea simptomelor menopauzei și a precizat care este vârsta aproximativă la care apar în mod normal. La final, a vorbit despre substituția hormonală și riscurile pe care le implică aceasta.
Ce este menopauza
În medicină nu se definește clar termenul de perimenopauză. În general, medicii o consideră a fi perioada care apare înaintea instalării menopauzei. Se consideră că perioada de vârstă a intrării normale la menopauză se află între aproximativ 46-54 de ani. Vârsta instalării depinde de numărul de ovule cu care o femeie se naște, un aspect care este determinat strict genetic. Dacă o femeie intră la menopauză la mai puțin de 35 de ani sau la mai puțin 45 de ani, aceasta indică o problemă de sănătate.
,,Am lansat și un program pentru toate femeile aflate în această etapă de vârstă. Se numește: Nu mi-e frică de 40. Este un program cu măsuri alimentare și antrenamente specifice pentru această etapă a vieții. Să nu uităm că sunt o femeie care se apropie de 47 de ani și care se află la perimenopauză. Când te apropii de 40 de ani cred că este normal să fii documentată și informată pentru că sunt o grămadă de schimbări care se întâmplă.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
,,Foarte simplist explicat, perimenopauza este perioada de tranziție între normal și menopauză.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
,,Menopauza e o perioadă în care ovulele încep să descrească, în care ovulația începe să nu mai fie lună de lună. Au ca o consecință tulburările de concentrație ale diferiților hormoni, mai ales progesteronul într-o primă etapă. De cele mai multe ori există tulburări ale ciclului menstrual.” – Iosif Niculescu, medic ginecolog
Ce efecte au simptomele menopauzei
De cele mai multe ori, simptomele menopauzei sunt greu de sesizat. De exemplu, pot apărea mici întârzieri ale menstruației sau sângerări abundente. Acestea se pot întâmpla și în alt context medical, cum ar fi în cazul fibroamelor sau chisturilor. Există multe alte semne care pot fi identificate cu dificultate din cauza factorilor asociați stilului de viață. Stresul de la locul de muncă sau schimbările climatice se regăsesc printre aceștia.
Printre cele mai neplăcute simptome de care o femeie poate suferi la menopauză se numără: uscăciunea mucoaselor, senzația de uscăciune la nivelul vaginului și slăbirea mușchilor planșeului pelvin. Atunci când mușchii planșeului pelvin se slăbesc poate apărea incontinență urinară și o mai mare frecvență a infecțiilor urinare.
Dacă te întrebi ce efecte au simptomele menopauzei, ia în considerare că în contextul incontinenței urinare foarte multe femei încep să-și reducă aportul de apă pentru a diminua stimularea urinării. Atunci acestea consideră că scăderea cantității de apă consumate zilnic poate fi benefică. Din contră, acest obicei poate determina diferite simptome.
Un studiu al Asociației Medicale Americane arată că un consum a peste 1,5 litri de apă zilnic reduce recurența infecțiilor urinare. Este important ca o femeie să se hidrateze corect pe tot parcursul vieții, dar în special când se află în etapa menopauzei. Hidratarea asigură efecte benefice. În general, medicii recomandă un aport zilnic de apă de aproximativ 2-3 litri în cazul infecțiilor urinare obișnuite.
,,Este atât de important să avem specialiști care să aibă curaj să abordeze această problemă.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Când se face substituție hormonală la menopauză
Se iau multe aspecte în considerare atunci când se recomandă substituția hormonală la menopauză. Pot apărea contraindicații în unele situații precum un istoric familial de cancer de sân. De asemenea, se pot dezvolta eventuale efecte adverse, inclusiv cancer de sân la peste 10 ani de folosință, însă acestea se manifestă foarte rar.
În mod natural, între 6 și 7 femei din o mie, se confruntă cu cancer de sân. În momentul în care o femeie ia un tratament cu hormoni la menopauză, acest risc crește puțin. După urmarea tratamentului cu substituție hormonală, între 7 și 8 femei din o mie, riscă să aibă cancer de sân.
După ce afli ce efecte au simptomele menopauzei, ia în calcul că Societatea Internațională a Menopauzei susține că atunci când nu există contraindicații și femeia se află la mai puțin de 10 ani de la instalarea menopauzei, beneficiile substituției hormonale depășesc cu mult riscurile.
,,Dacă există o suferință, în mod cert există o rezolvare și specialistul ne poate îndruma cel mai mult.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.