Ce efecte are postul intermitent asupra creierului și microbiomului intestinal

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 ianuarie 2024, 06:26

Scăderea în greutate cu ajutorul postului intermitent modifică activitatea creierului și compoziția microbiomului intestinal, susține un studiu. Află ce efecte are postul intermitent asupra creierului și de ce este importantă noua descoperire. 

Reclamă

La nivel global, aproape două miliarde de adulți au un exces ponderal, iar 650 de milioane dintre aceștia sunt obezi, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. „Epidemia” de obezitate s-a extins într-un ritm alarmant în ultimii ani, iar comunitatea științifică încearcă să aducă lumină asupra mecanismelor care stau la baza obezității și să ofere soluții pentru a gestiona această problemă de sănătate globală.

Recent, cercetătorii au făcut un pas important pentru înțelegerea conexiunilor complexe dintre creier, intestin și microbiomul intestinal în contextul obezității. Potrivit acestora, fastingul sau postul intermitent face mai mult decât ajute la slăbit. El influențeează activitatea creierului și compoziția microbiomului intestinal, sunt concluziile unui studiu publicat în revista medicală Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai popular regim de slăbit astăzi, postul intermitent presupune limitarea consumului de alimente la anumite intervale de timp. Există mai multe variante ale acestui regim alimentar:

  • Postul 16/8. Această versiune presupune o perioadă de post de 16 ore, urmată de consum normal de alimente în următoarele 8 ore;
  • Postul 5:2. Acest model implică o alimentație obișnuită timp de cinci zile pe săptămână și o reducere semnificativă a caloriilor în celelalte două zile;
  • Postul de 24 de ore. Acesta presupune un post negru de 24 de ore, de două ori pe săptămână de obicei.
Reclamă

Ce efecte are postul intermitent asupra creierului

În cadrul unui studiu care a durat 62 de zile, 25 de adulți încadrați ca obezi au urmat un program de restricție energetică intermitentă. Acest regim este o variantă a postului intermitent și presupune o reducere semnificativă a aportului caloric pentru câteva zile (două, de obicei) și revenirea la consumul obișnuit de alimente în celelalte zile ale săptămânii. 

Pe durata studiului, participanții au pierdut în greutate, în medie, 7,6 kilograme sau 7,8% din greutatea corporală. Cercetătorii au observat și unele modificări ale activității cerebrale în regiunile asociate cu reglarea apetitului și cu dependențele. Modificările au fost identificate printr-o tehnică imagistică numită rezonanță magnetică funcțională, cunoscută și ca RMN funcțional. 

Efectele postului intermitent asupra microbiomului

În cadrul aceluiași studiu, analizele de sânge și probele de fecale au arătat și o modificare a compoziției bacteriilor intestinale care formează microbiomul. Peste 1.000 de specii diferite de bacterii cu roluri benefice pentru organism formează microbiomul. Cu cât bateriile sunt mai variate, cu atât beneficiile sunt mai mari pentru sănătate. Cercetătorii au observat o îmbunătățire a microbiomului la persoanele care au ținut post intermitent. 

Reclamă

„Schimbările observate în microbiomul intestinal și în activitatea regiunilor cerebrale legate de dependență, în timpul și după scăderea în greutate a participanților la studiu, sunt foarte dinamice și corelate în timp”, a detaliat Qiang Zeng, unul dintre autorii studiului, de la National Clinical Research Center for Geriatric Diseases (China), citat de publicația Science Alert.

În prezent, nu este clar ce provoacă aceste schimbări și nici dacă intestinul influențează creierul sau invers. Cu toate acestea, știm că intestinul și creierul sunt strâns legate prin ceea ce poartă numele de axă creier-intestin. Microbiomul este implicat în producția de neurotransmițători și acizi grași care ajung la creier prin nervi și prin circulația sangvină. Creierul, la rândul său, controlează comportamentul alimentar. Nutrienții din alimentație, la rândul lor, schimbă compoziția microbiomului intestinal.

„Următoarea întrebare care trebuie să primească un răspuns este prin ce mecanism specific comunică microbiomul intestinal și creierul în cazul persoanelor obeze (…). Ce componente ale microbiomului intestinal și ce regiuni cerebrale sunt importante pentru succesul scăderii în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase?”, spune cercetătorul Liming Wang, de la Academia Chineză de Științe. 

Cunoașterea mai profundă a conexiunii dintre creierul și intestinul nostru ar putea fi de ajutor în reducerea ratei obezității. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Reclamă
PARTENERI
icon