Antena

Ce efecte are postul intermitent asupra creierului și microbiomului intestinal

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 ianuarie 2024, 06:26

Scăderea în greutate cu ajutorul postului intermitent modifică activitatea creierului și compoziția microbiomului intestinal, susține un studiu. Află ce efecte are postul intermitent asupra creierului și de ce este importantă noua descoperire. 

Reclamă

La nivel global, aproape două miliarde de adulți au un exces ponderal, iar 650 de milioane dintre aceștia sunt obezi, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. „Epidemia” de obezitate s-a extins într-un ritm alarmant în ultimii ani, iar comunitatea științifică încearcă să aducă lumină asupra mecanismelor care stau la baza obezității și să ofere soluții pentru a gestiona această problemă de sănătate globală.

Recent, cercetătorii au făcut un pas important pentru înțelegerea conexiunilor complexe dintre creier, intestin și microbiomul intestinal în contextul obezității. Potrivit acestora, fastingul sau postul intermitent face mai mult decât ajute la slăbit. El influențeează activitatea creierului și compoziția microbiomului intestinal, sunt concluziile unui studiu publicat în revista medicală Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai popular regim de slăbit astăzi, postul intermitent presupune limitarea consumului de alimente la anumite intervale de timp. Există mai multe variante ale acestui regim alimentar:

  • Postul 16/8. Această versiune presupune o perioadă de post de 16 ore, urmată de consum normal de alimente în următoarele 8 ore;
  • Postul 5:2. Acest model implică o alimentație obișnuită timp de cinci zile pe săptămână și o reducere semnificativă a caloriilor în celelalte două zile;
  • Postul de 24 de ore. Acesta presupune un post negru de 24 de ore, de două ori pe săptămână de obicei.

Ce efecte are postul intermitent asupra creierului

În cadrul unui studiu care a durat 62 de zile, 25 de adulți încadrați ca obezi au urmat un program de restricție energetică intermitentă. Acest regim este o variantă a postului intermitent și presupune o reducere semnificativă a aportului caloric pentru câteva zile (două, de obicei) și revenirea la consumul obișnuit de alimente în celelalte zile ale săptămânii. 

Reclamă

Pe durata studiului, participanții au pierdut în greutate, în medie, 7,6 kilograme sau 7,8% din greutatea corporală. Cercetătorii au observat și unele modificări ale activității cerebrale în regiunile asociate cu reglarea apetitului și cu dependențele. Modificările au fost identificate printr-o tehnică imagistică numită rezonanță magnetică funcțională, cunoscută și ca RMN funcțional. 

Efectele postului intermitent asupra microbiomului

În cadrul aceluiași studiu, analizele de sânge și probele de fecale au arătat și o modificare a compoziției bacteriilor intestinale care formează microbiomul. Peste 1.000 de specii diferite de bacterii cu roluri benefice pentru organism formează microbiomul. Cu cât bateriile sunt mai variate, cu atât beneficiile sunt mai mari pentru sănătate. Cercetătorii au observat o îmbunătățire a microbiomului la persoanele care au ținut post intermitent. 

„Schimbările observate în microbiomul intestinal și în activitatea regiunilor cerebrale legate de dependență, în timpul și după scăderea în greutate a participanților la studiu, sunt foarte dinamice și corelate în timp”, a detaliat Qiang Zeng, unul dintre autorii studiului, de la National Clinical Research Center for Geriatric Diseases (China), citat de publicația Science Alert.

Reclamă

În prezent, nu este clar ce provoacă aceste schimbări și nici dacă intestinul influențează creierul sau invers. Cu toate acestea, știm că intestinul și creierul sunt strâns legate prin ceea ce poartă numele de axă creier-intestin. Microbiomul este implicat în producția de neurotransmițători și acizi grași care ajung la creier prin nervi și prin circulația sangvină. Creierul, la rândul său, controlează comportamentul alimentar. Nutrienții din alimentație, la rândul lor, schimbă compoziția microbiomului intestinal.

„Următoarea întrebare care trebuie să primească un răspuns este prin ce mecanism specific comunică microbiomul intestinal și creierul în cazul persoanelor obeze (…). Ce componente ale microbiomului intestinal și ce regiuni cerebrale sunt importante pentru succesul scăderii în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase?”, spune cercetătorul Liming Wang, de la Academia Chineză de Științe. 

Cunoașterea mai profundă a conexiunii dintre creierul și intestinul nostru ar putea fi de ajutor în reducerea ratei obezității. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon